Τελευταία Νέα
Gun Room

Dan Wesson DWX: Σύγχρονο, ακριβές πιστόλι οπλοφορίας

tags :
Dan Wesson DWX: Σύγχρονο, ακριβές πιστόλι οπλοφορίας
Το μοντέλο “Χ” είναι ένα υβρίδιο με στοιχεία από το 1911 και το CZ 75
Αν κάποιος αναλύσει όλους τους μηχανισμούς των σύγχρονων πιστολιών, θα δεί πως στη βάση τους όλα δανείζονται στοιχεία από το Colt 1911.
Αλλά ταυτόχρονα, με την πάροδο του χρόνου και εκείνο εξελίσσεται, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες.
Το πλέον πρόσφατο στάδιο είναι η μετάλλαξη του σε ένα σύγχρονο, ακριβές πιστόλι οπλοφορίας.
Για να το πετύχει, ενσωματώνει τους πολύσφαιρους γεμιστήρες και το διαμέτρημα (9mm Para) των σύγχρονων πολυμερικών όπλων.
Αυτό έκανε η Dan Wesson με το μοντέλο “Χ”, το οποίο είναι ένα υβρίδιο με στοιχεία από το 1911 και το CZ 75. Το γιατί είναι απλό.
Η DW που κατασκευάζει επί χρόνια χειροποίητα μοντέλα 1911, ανήκει στον όμιλο Ceska Zbrojovka. Οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να “παντρέψουν” τα δύο σχέδια.

Εσωτερικές αλλαγές

Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα πιστόλι με μεγάλη χωρητικότητα και σύγχρονα λειτουργικά χαρακτηριστικά που να διατηρεί συνάμα την εξαιρετική σκανδάλη και εργονομία του 1911. Οι σχεδιαστές της DW ξεκίνησαν με τον κορμό του σκοπευτικού Shadow 2 (που κανονικά διαθέτει σκανδάλη διπλής/μονής ενέργειας.
Τροποποιώντας τον, χώρεσαν ένα σασί που περικλείει τη σχαστηρία και τις ράγες του κλείστρου από το Colt 1911. Η λαβή ανοίχτηκε στο πίσω μέρος, ώστε το κύριο ελατήριο να είναι το ίδιο έλασμα που σχεδίασε ο John Browning πριν έναν αιώνα και να ενεργοποιεί την ίδια ευθύγραμμη σκανδάλη των σύγχρονων 1911/2011.
Οι χειροκίνητες ασφάλειες του Shadow αντικαθίστανται από την αντίστοιχη του 1911, η οποία ενεργεί πάνω στη σφύρα και τη σχαστηρία.
Το κλείστρο προέρχεται από το CZ P09 και κλειδώνει πάνω σε στο μπλοκ της θαλάμης στην κάνη.
Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για φρεζαρισμένα κλειδιά γύρω από την κάνη.
Αντί για τον “αιωρούμενο δακτύλιο” του 1911 (που θεωρείται η αχίλειος πτέρνα της σχεδίασης), η κάνη διαθέτει τα στεθερά και ογκώδη κλειδιά του CZ P09. Αντίστοιχα το στόμιο της έχει σχήμα “καμπάνας”, καθιστώντας περιττή τη χρήση δακτυλίου ευθυγράμμισης.
Οι δύο αυτές αλλαγές μειώνουν κατά τρία τα απαραίτητα απάρτια και συντελούν στην μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αποτελεί ένα μηχανολογικό θαύμα το πως κατάφεραν να χωρέσουν μέσα στον κορμό του Shadow 2 ανταλλακτικά στάνταρ διαστάσεων από 1911.
2_175.jpg
Γεμιστήρες και συμβατότητα

Η επιλογή του κορμού Shadow 2, εκτός από εργονομία σημαίνει ότι το πιστόλι δέχεται και τους άμεσα διαθέσιμους, αξιόπιστους και φθηνούς γεμιστήρες της CZ. Η χωρητικότητα είναι 19 φυσίγγια.
Το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα είναι μεγάλο αγωνιστικού τύπου και αναστρέψιμο για αριστερόχειρες. Δέχεται επίσης τις ίδιες λαβές και το ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο της CZ
Το DW X λύνεται αφαιρώντας τον μοχλό απελευθέρωσης του κλείστρου όπως το CZ75. Αυτή η διαδικασία απλουστεύει τη λύση για συντήρηση και καθαρισμό.
Το κλείστρο αισθητικά θυμίζει 1911 με το χαρακτηριστικό κυρτό επάνω μέρος. Διαθέτει χαράξεις μπροστά και πίσω για ευκολότερο χειρισμό.
Η μπροστινή ακίδα είναι κλασική 1911 που προσαρμόζεται σε “χελιδονουρά” τύπου Novak. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες επιλογές στόχαστρων σε αυτή τη διάσταση ώστε ο κάτοχος να τοποθετήσει αυτό που προτιμά.
Η Dan Wesson τονίζει ότι το DW X χρησιμοποιεί “αυθεντικά ανταλλακτικά 1911” για τις ασφάλειες και τις σκανδάλες.
Οπότε οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα επιλογής από εκατοντάδες εναλλακτικές πηγές για αγωνιστικής ποιότητας σκανδάλες.
3_246.JPG
Αγωνιστικός προσανατολισμός

Το αρχικό DW X είναι ένα μεγάλου μεγέθους πιστόλι. Με κάνη μήκους 125mm και ατσάλινο σκελετό ζυγίζει 1200 γραμμάρια άδειο.
Η σχεδίαση φέρνει το βάρος μπροστά, για λιγότερη αναπήδηση της κάνης, κάτι επιθυμητό σε όπλα για σκοποβολή, αλλά δυσκολεύει την συγκαλυμένη οπλοφορία.
Έτσι η Dan Wesson διαθέτει μια μικρότερη έκδοση Compact για τη συγκεκριμένη αγορά.
Με αλουμινένια σκελετό και γεμιστήρες 15 φυσιγγίων από CZ75, θα είναι αρκετά ελαφρύ για καθημερινό κουβάλημα, απειλώντας το ομόσταυλο Shadow 2 Compact.
4_141.jpg
“Υβρίδιο” νέας γενιάς

Πατώντας γερά πάνω σε δύο κορυφαίους προγόνους, το DW X είναι ενδεικτικό της πορείας του Μ1911 στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Τα καλύτερα του στοιχεία μετουσιώνονται και εξελίσσονται. Αντίστοιχα όπλα δημιουργεί σήμερα η Staccato, η Kimber και η Wilson Combat.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η στροφή στο φυσίγγιο 9mm, η χρήση δίστηλων γεμιστήρων και -δυστυχώς για εμάς τους καταναλωτές – μια τιμή που σπάνια κατεβαίνει κάτω από τα 2.000 ευρώ. Αλλά αυτό είναι φυσικό, αν αναλογιστούμε την τεχνολογία και την ακρίβεια κατασκευής που απαιτούν τέτοια όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης