Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην Hellenic Seaplanes και Άκτωρ τα 20 υδατοδρόμια, τον Οκτώβριο 2019 ο νόμος

Στην Hellenic Seaplanes και Άκτωρ τα 20 υδατοδρόμια, τον Οκτώβριο 2019 ο νόμος
Πρωταγωνιστής στα υδατοδρόμια η Ακτωρ
Με ορίζοντα το πέταγμα των υδροπλάνων στο Αιγαίο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων Νοτίου Αιγαίου.
Στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και την διοίκηση της Περιφερειας για την υπογραφή της σύμβασης για τα 20 υδατοδρόμια παρεβρέθηκε και ο νέος Δήμαρχος της Ρόδου κ. Καμπουράκης.
Οι δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου των υδροπλάνων, Hellenic Seaplanes SA και Ελληνικά Υδατοδρόμια θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΤΩΡΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν την αυλαία στο Νότιο Αιγαίο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα Άμεσης ανάπτυξης των υδατοδρομίων, εκπαίδευσης του προσωπικού για τις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλία της περιφέρειας, διασύνδεση και των 33 υδατοδρομίων του Νοτίου Αιγαίου, αεροδιακομιδές με υδροπλάνα ασθενοφόρα σε Κυκλαδες και Δωδεκάνησα, η αναγκαιότητα ίδρυσης του μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική, δημιουργία διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με τα παράλια της Τουρκίας καθώς και τα νέα τουριστικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλας Χαραλάμπους συνεχάρηκε τον κ. Χατζημάρκο για την επιμονή του και τον αγώνα που έκανε για να υπογραφεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης και τόνισε ότι μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κάνουμε το Αιγαίο τις Μαλδίβες της Ευρώπης...!!
Ο Πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων κ. Γκόβας Αναφέρθηκε στην χρηστικότητα των υδροπλάνων στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς και την διασύνδεση των Απομονωμένων νησιών της Ελλάδας.
Με την κίνηση αυτή αυξάνεται ο αριθμός των υδατοδρομίων κατά 20 με στόχο να ξεπεραστούν τα 100 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι τον Οκτώβριο το ν/σ στη Βουλή

Εν αναμονή της απλούστευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα, βρίσκονται οι επενδυτές.
Τα σημαντικά θέματα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ, επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων καθώς και την πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα, προκειμένου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τον Οκτώβριο να έρθει στη Βουλή, ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι κατάλληλες υποδομές (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα πριν την τουριστική περίοδο του 2020 και να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Πρωταγωνιστής στα υδατοδρόμια η Ακτωρ

Σε μια σημαντική κίνηση, που μόνο τυχαία δεν ήταν προχώρησε πρόσφατα η Άκτωρ Facility Management, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνικά Υδατοδρόμια.
Ειδικότερα η Άκτωρ Facility Management αύξησε το ποσοστό της από το 35% που κατείχε μέχρι τώρα στο 55% στην Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχει αναλάβει την αδειοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του δικτύου υδατοδρομίων που αναμένεται να αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια.
Η κίνηση αυτή ενισχύει την άποψη για επαναφορά των υδροπλάνων που θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Έως τώρα, έχουν αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόμια στη Δυτική Ελλάδα, στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η διαδικασία αδειοδότησης άλλων πέντε υδατοδρομίων στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τη Ζάκυνθο.
Για τη διαδικασία αδειοδότησης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεργάζεται με την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, ενώ την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ζακύνθου έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου μαζί με την Περιφέρεια.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης