Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική χτυπά το Β΄ κύμα του κορωνοΐού - Τοπικά Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στο 1,1 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα

Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική χτυπά το Β΄ κύμα του κορωνοΐού - Τοπικά Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας - Στο 1,1 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα
Σε τοπικά Lockdown οδεύει η Ευρώπη - «Κλειστά» Παρίσι, 9 γαλλικές πόλεις, Μαδρίτη, Βρυξέλλες - Νέα μέτρα ανακοινώνει την Κυριακή 18/10 η ιταλική κυβέρνηση
(Συνεχές UPD) Σε πλήρη εξέλιξη είναι το δεύτερο κύμα του κορωνοΐού που σαρώνει Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.
Παρότι Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου γενικευμένου lockdown σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις επιλέγουν το μέτρο του τοπικού αποκλεισμού και την αυστηροποίηση των μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι κι άλλες 9 μεγάλες πόλεις, το βράδυ.
Το βράδυ της Κυριακής 18/10 αναμ,ενεται η ιταλική κυβέρνσηη να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, μετά την μεγάλη άνοδο κρουσμάτων και νεκρών τα τελευταία 24ωρα.  
H καγκελάριος Merkel είπε ξεκάθαρα πως η γερμανική οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown , ενώ και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci κατέστησε σαφές πως είναι εκτός συζήτησης το σενάριο αυτό για τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 Πολιτείες αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων και ενώ προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 171.000 θανάτους έως την 1η Φεβρουαρίου.
Ινδία και Λατινική Αμερική εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ στην Κίνα ολοκληρώνονται στις 16/10 τα μαζικά τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες της πόλης Qingdao, όπου την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα, τα πρώτα από τα μέσα Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι απογοητευτικά καθώς μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει πως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τo 1,1 εκατομμύριo, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 39,4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 39.502.909 και οι θάνατοι σε 1.106.705
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.086.780 και σε νεκρούς με 218.980
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 153.214 και τρίτη σε κρούσματα με 5.200.300
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 112.998 και τέταρτο το Μεξικό με 85.704
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.669 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.376.020 – Στους 23.857 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 965.609 και έκτη η Κολομβία με 945.354
- Έβδομη η Ισπανία με 936.560, όγδοη η Γαλλία με 876.342 και ένατο  το Περού με 862.417
- Δέκατο το Μεξικό με 841.661
Image

Απογοήτευση για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη - ΠΟΥ: Δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19 ή στη διάρκεια νοσηλείας του.
Τα αποτελέσματα αυτά δημιούργησαν απογοήτευση, καθώς αρκετές ελπίδες έχουν στηριχθεί στο εν λόγω φάρμακο.
Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις.
«Οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα» επισημαίνει η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα.
Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες (200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και από 100 μιλιγκράμ τις επόμενες).
Τα ευρήματα του ΠΟΥ σημαίνουν ότι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς.
Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά περιστατικά Covid-19.
Οι ελπίδες του Οργανισμού στρέφονται, πλέον, στα μονοκλωνικά αντισώματα, σε ανοσοτροποποιητικά και σε άλλα αντι-ιικά φάρμακα.

Πάνω από 400.000 κρούσματα σε 24 ώρες


Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν το Σάββατο (17/10/2020) το ψυχολογικό όριο των 400.000 σε 24 ώρες, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης θέτει νέους περιορισμούς για να περιορίσει την πανδημία.
Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατά μέσο όρο ανακοινώνονταν 140.000 κρούσματα την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα.
Ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.
Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Πλέον, στην Ευρώπη αναφέρονται 1 εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε 9 ημέρες και συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6,3 εκατομμύρια.

Επιβιώνει σε κατεψυγμένα τρόφιμα

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε  ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ζώντα νέο κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο.
Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.
Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας.
Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού CDC ωστόσο δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων.
Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον νέο κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, ανέφερε ο  Jin Dong-Yan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Το CDC τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός.
Παρ’ όλ’ αυτά, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους, για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί.
Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.
Πριν από την ανακάλυψη του CDC, γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως η ποσότητα του ιού ήταν πολύ μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί, τόνισε η υπηρεσία.
Μόνο οι ζώντες ιοί μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής Gin.
 
Σε τοπικά Lockdown οδεύει η Ευρώπη - «Κλειστά» Παρίσι, 9 γαλλικές πόλεις, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και ίσως Ρώμη
 
Image

Γαλλία

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά πάνω από 100 χιλιάδες κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στις ΗΠΑ.
Συνολικά τα επιβνεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 876.342 και οι νεκροί τους 33.325.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας  για τέσσερις εβδομάδες, αρχής γενομένης   από το Σάββατο 17/10, και έτσι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο  Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Γερμανία

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7.830 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 348.577, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε στους 9.767 νεκρούς, καθώς άλλοι 33 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank - Walter Steinmeier  τέθηκε σε καραντίνα το Σάββατο (17/10/2020), αφού ένας από τους σωματοφύλακές του βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.
Η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν. Μάλιστα, κάλεσε σήμερα (17/10) τους Γερμανούς να μειώσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να συνεχίσουν να ταξιδεύουν όσο λιγότερο γίνεται απευθύνοντας προσωπική έκκληση μετά την δυσκολία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμφωνήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις στους τρόπους περιορισμού του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Κάθε ημέρα μετράει", είπε η Merkel στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά της.
Οι γερμανοί ηγέτες δεν κατόρθωσαν αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ωστόσο εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα (35 κι όχι 50 ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση) θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 14.922 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ανήλθε σε 1.384.235 ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Επίσης 279 άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι με τους νέους θανάτους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο ανήλθε σε 24.002.

Αυστρία

Η Αυστρία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταμετρώνται σε μια ημέρα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, γράφει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.
Η ταμπλόιντ, η οποία έχει και στο παρελθόν ανακοινώσει με ακρίβεια τον αριθμό των νέων κρουσμάτων πριν από την επίσημη κοινοποίησή τους, προσθέτει ότι 2.317 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ των 1.050 που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 τον Μάρτιο.
Τσεχία
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη στην Ευρώπη αύξηση νέων κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατέγραψε 11.105 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, στον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που αναφέρει σε μια ημέρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού που έχουν διαγνωσθεί από τον Μάρτιο στην Τσεχία ανέρχεται σε 160.112 και είναι ο διπλάσιος από αυτόν που είχε διαγνωσθεί ως τις 2 Οκτωβρίου και περισσότερο από εξαπλάσιος από τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 που είχαν καταμετρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Μάλτα

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Μάλτα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και οι χώροι ψυχαγωγίας στις 11 το βράδυ, για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο, διατηρείται το όριο των 10 προσώπων όσον αφορά τις συναθροίσεις, αν και όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός και αν βρίσκονται στο σπίτι τους ή μέσα σε αυτοκίνητο.
Μπορούν επίσης να βγάζουν τη μάσκα όταν κάθονται σε εστιατόρια για να γευματίσουν.
Η απόφαση για το νέο ωράριο των μπαρ και των κλαμπ θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα 19/10.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 6.410 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 5.992 νέα κρούσματα SARS-CoV-2.
Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 ανήλθε σε 109 το 24ωρο που πέρασε, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα που αναφέρεται στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Ως σήμερα 17 Οκτωβρίου συνολικά 293.641 κρούσματα νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία και 5.517 θάνατοι από την COVID-19.
Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να ξεπερνά τα 5.000 αυτόν τον μήνα, ωθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα καραντίνας που έχει επιβάλλει ως το τέλος του έτους.
Image

Βέλγιο

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από τη Δευτέρα (19/10) για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι που οι ειδικοί θεωρούν ότι "έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά" του ιού έχει στόχο να αποφευχθεί "απολύτως" ένας νέος περιορισμός όπως την άνοιξη.
Ωστόσο, πρόσθεσε, "η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη", πρέπει να "εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας".
"Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα" επέμεινε ο υπουργός του κόμματος των Οικολόγων που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.
"Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".
Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.
Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Βόρεια Ιρλανδία να κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία, με το Λίβερπουλ να λαμβάνει ήδη περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10.
 «Πρέπει να προειδοποιήσω τους Λονδρέζους ότι έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας» είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, τη στιγμή που εκτιμάται πως και το Μάντσεστερ θα ανέβει μια βαθμίδα και «από την υψηλού ρίσκου» θα περάσει στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία.
Το lockdown προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν,οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Στην Αγγλία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της ενώ στο Λίβερπουλ όπου το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από ασθενείς από κορωνοϊό.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) η Μαδρίτη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από χθες, Πέμπτη 15.10.2020, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

Ιταλία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται την Κυριακή 18/10 

Στην Ιταλία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη 10.925 νέα κρούσματα κορωνοϊού (από 10.010 την Παρασκευή 16/10) και 47 θάνατοι (55 την Παρασκευή),γεγονός που σήμανε συναγερμό στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής 18/10 νέα μέτρα.
Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην Λομβαρδία (2.664), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.410), στο Λάτιο, περιφέρεια της Ρώμης (994) και στο Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (972).
Στο μεταξύ, το Σάββατο 17/10 έγιναν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.
Συνολικά, βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 705 ασθενείς (67 περισσότεροι από την Παρασκευή) και 6.617 έχουν εισαχθεί στους θαλάμους των νοσοκομείων, με αύξηση 439 κλινών μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου 17/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των περιφερειών, και μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να ανακοινωθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα, για τον περιορισμό των νέων μολύνσεων.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza ζήτησε να αυξηθεί μέχρι το 75% του συνόλου, το ποσοστό εργαζομένων που στην φάση αυτή θα απασχολείται μέσω τηλεργασίας.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και το υποχρεωτικό κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων, μετά τις 22:00 το βράδυ.
Ήδη, ο  Vicenzo de Luca, ο περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας: μέχρι το τέλος του μήνα, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία της περιοχής θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, σε κάθε είδος γιορτής (και μετά την τέλεση γάμων ή βαπτίσεων) θα μπορεί να προσκαλεί κανείς μόνον μέλη του στενού οικογενειακού του κύκλου.
Τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες στα τραπέζια μόνο μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ δεν τίθενται περιορισμοί για τις παραδόσεις γευμάτων κατ΄οίκον.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση Conte ενέκρινε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, με τα εστιατόρια και τα καφέ να κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ απαγορεύεται το σερβίρισμα των πελατών μετά τις 21:00 το βράδυ.
Παράλληλα απαγορεύονται τα ερασιτεχνικά ματς ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ κλειστά είναι τα κλαμπ.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία καταγράφηκε νέος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων με πάνω από 8.000 το τελευταίο 24ωρο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο 17/10 στη δημοσιότητα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 8.114, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Στο μεταξύ, Ολλανδικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν από τις 15 Οκτωβρίου 2020, ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με νέο κορωνοϊό στη χώρα διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα.
Η Ολλανδία τέθηκε ξανά σε μερικό lockdown , λόγω της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εισροή των ασθενών με Covid-19 ανάγκασε τα νοσοκομεία να αναστείλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και ορισμένοι θάλαμοι επειγόντων έχουν κλείσει προσωρινά.
Από τις 15 Οκτωβρίου 2020 και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη χώρα παραμένουν κλειστά.
Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε κλειστούς χώρουςΝέο ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Η Ολλανδία έσπασε νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα Covid-19, με σχεδόν 7.400 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές 13/10, στη δημοσιότητα από τις υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί από χθες μερικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει η χώρα τη διασπορά τη νόσου Covid-19.

Σερβία

Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16.10.2020, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19.10.2020 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 35.946 άτομα και απεβίωσαν 774.

Έξαρση της νόσου του κορωνοϊού παρατηρείται και στο Κόσοβο.

Στο Κόσοβο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, νόσησαν συνολικά 16.606 άνθρωποι ενώ 652 έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Πολωνία  

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 9.622 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν στο Twitter καθώς εργαζόμενοι σε γυμναστήρια συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν κατά των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η χώρα, η οποία είχε αρχικά επιτύχει στον έλεγχο της πανδημίας την άνοιξη, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και Γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Οι επιχειρήσεις, οι οποίες φοβούνται απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων, έχουν ασκήσει κριτική στους νέους περιορισμούς και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο των γυμναστηρίων πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Βαρσοβίας κατά του κλεισίματος των γυμναστηρίων.
Η Πολωνία έχει καταγράψει 167.230 κρούσματα κορονοϊού και 3.524 θανάτους.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί. "Αν η κατάσταση είναι δραματική, το lockdown είναι η μοναδική λύση. Δεν θα έχουμε άλλους τρόπους να ελέγξουμε την κατάσταση", δήλωσε στον ιδιωτικό σταθμό RMF ο λοιμωξιολόγος Κριστόφ Πιρτς.
 
Image

Μεξικό

Στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.751 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 419 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 85.704 νεκρούς επί συνόλου 841.661 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό πιθανότατα είναι πολλοί περισσότεροι στην πραγματικότητα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 16.546 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται σε 965.609.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 381 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 25.723 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει τους 4.346.
Από τα νέα κρούσματα, τα 5.199 εντοπίστηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, αριθμός λίγο μικρότερος από το ένα τρίτο. Το υπουργείο Υγείας τονίζει πως οι μολύνσεις αυξάνονται δραματικά σε περιοχές της επαρχίας ενώ η κατάσταση στην πρωτεύουσα μοιάζει να σταθεροποιείται.
Η πιο σφοδρά «χτυπημένη» περιοχή είναι η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 713 θάνατοι ασθενών και 28.523 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 152.460 νεκρούς επί συνόλου 5.169.386 ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.


ΗΠΑ: Πάνω από 8 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού

 Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 8 εκατ. , σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε πάνω από 218.600.
Σε διεθνές επίπεδο, έχουν καταγραφεί 39,4 εκατ. κρούσματα και 1,1 εκατ. θάνατοι. οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περισσότερο από το 20% των παγκόσμιων θανάτων.
 
Image

Κίνα: Ακόμη 13 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Για τον εντοπισμό 13 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ενημερώθηκε το κινεζικό υπουργείο Υγείας το προηγούμενο 24ωρο, έναντι 24 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Επίσης, εντοπίστηκαν 11 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, ενώ άλλοι επτά ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 259 ασθενείς με την COVID-19, οι πέντε σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.659 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Κύπρος: Νέα μέτρα από την Κυριακή 18/10

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 2 Νοεμβρίου 2020, νέα μέτρα στην Κύπρο.
Πρόκειται για περαιτέρω μέτρα που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή σε συνεργασία με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό στην Κύπρο, μετά το πέρας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, με διάταγμα του υπουργού Υγείας, το οποίο θα εκδοθεί εντός της ημέρας, από την Κυριακή 18/10  τίθενται σε εφαρμογή -σε παγκύπρια βάση- τα εξής μέτρα:
1. Επιτρέπεται η παρουσία προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
2. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, προκειμένου να τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
4. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα καταστήματα εστίασης ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
5. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
6. Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κ.λπ. σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
7. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, σούπερ μάρκετ, μινι-μάρκετ, κ.λπ.) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.
Τι θα ισχύσει στη Λεμεσό
Παράλληλα, μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, από την Κυριακή 18/10 μέχρι τις 26/10 θα ισχύσουν τα εξής  μέτρα:
1. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 μ.μ.
2. Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11:30 μ.μ.
Τα μέτρα για την πόλη και την επαρχία Λεμεσού, θα ρυθμιστούν με διάταγμα του υπουργού Υγείας, το οποίο θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
Τέλος, σημειώνεται ότι με διάταγμα του υπουργού Υγείας, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω.

Σλοβενία: Σταματά η ιχνηλάτηση – Περιορισμένες οι δυνατότητες των υγειονομικών αρχών

Τέλος στην ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό μπήκε από τις υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή μέσα.
Με τη Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, να βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) ανακοίνωσε ότι σταματά την ιχνηλάτηση , σημειώνοντας πως «οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες».
Οι αρχές θα περιορίζονται μόνο στο να ενημερώνουν όσους έχουν προσβληθεί και να τους ζητούν να προειδοποιήσουν οι ίδιοι τους οικείους τους.
Η Σλοβενία κατέγραψε σχεδόν 900 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο 17/10 στη δημοσιότητα και το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.
Ήδη, η κυβέρνηση, υπό την πίεση των ειδικών να λάβει νέα μέτρα,είχε ανακοινώσει  την περασμένη εβδομάδα περιορισμούς στις πλέον πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.
Έκλεισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ απαγορεύονται και οι μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί στη Σλοβενία 12.000 κρούσματα και 180 θάνατοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης