Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κοινωνικός διάλογος με αναζήτηση συναινέσεων για νέο εργασιακό νόμο, ΕΣΠΑ και επικουρικές συντάξεις

Κοινωνικός διάλογος με αναζήτηση συναινέσεων για νέο εργασιακό νόμο, ΕΣΠΑ και επικουρικές συντάξεις

Εργασιακός νόμος, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται ο κοινωνικός διάλογος, που εγκαινίασε ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με την ΓΣΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Νέος εργασιακός νόμος, καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και τρόποι συντόμευσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται ο κοινωνικός διάλογος που εγκαινίασε την Τρίτη με την ΓΣΕΕ (θα ακολουθήσουν οι οργανώσεις των εργοδοτών) ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός εμφανίστηκε συναινετικός στις επικείμενες αλλαγές, για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις, απόψεων με «πυξίδα» τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, την ενωσιακή νομοθεσία και τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Η ανταγωνιστικότητα συμβαδίζει με την συνοχή

«Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις.
Αυτό το πνεύμα θα διαπνέει και το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, που εξελίσσεται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως ζητούμενα τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεώρησης και Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην ΓΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «το νομοσχέδιο θα καταγραφεί ως θετική μεταρρύθμιση για τον χώρο της εργασίας συνολικά».
Αιχμή του νέου εργασιακού νόμου, αναμένεται να αποτελέσει η διεύρυνση της υπερωριακής απασχόλησης πάνω από τις 120 ώρες το εξάμηνο, αλλά και ο χρόνος της εβδομαδιαίας εργασίας και ο συμψηφισμός τους με επιπλέον άδεια και ρεπό στις περιόδους που δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα.
Συζητήθηκε τέλος και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου και των κοινωνικών εταίρων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης