Τελευταία Νέα
Speculator

Βγαίνουν μαχαίρια για το Συνεγγυητικό με non paper που αμφισβητεί τα κεφάλαια των χρηματιστηριακών

tags :
Βγαίνουν μαχαίρια για το Συνεγγυητικό με non paper που αμφισβητεί τα κεφάλαια των χρηματιστηριακών
Οι ζημιές διαρκείας, οι προβλέψεις που δεν γίνονται και τα «ακίνητα» προνόμια των παλαιών χρηματιστών

Υπόγειος πόλεμος μαίνεται μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιριών με αφορμή την επικείμενη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου εξασφάλισης των επενδυτικών υπηρεσιών.
Νέοι χρηματιστές αναμένεται να συγκρουστούν με τους παλιούς με φόντο την προνομιακή θέση των δεύτερων οι οποίοι ουσιαστικά μέσω αποφάσεων ΔΣ και ΓΣ του Συνεγγυητικού καρπούνται τα οφέλη της εξαγοράς ακινήτων κατά το παρελθόν με το επιχείρημα ότι τότε είχαν καταβληθεί μετρητά!!!
Οι τράπεζες και οι λίγες μεγάλες ιδιωτικές χρηματιστηριακές δεν… ανακατεύονται στον πόλεμο γιατί πολύ απλά οι παλιοί χρηματιστές που κρατούν έλεγχο της διοίκησης του Συνεγγυητικού έχουν φροντίσει εταιρίες με χαρτοφυλάκια μεγαλύτερα των 250 εκ ευρώ να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές.

Πόλεμος για το Συνεγγυητικό

Όμως ο πόλεμος για το Συνεγγυητικό που τα τελευταία έξι χρόνια (μέχρι το 2019 που έχει δημοσιευτεί ισολογισμός) επισήμως οι ζημίες του είναι 17,9 εκ ευρώ και ανεπισήμως μπορεί να υπερβαίνουν τα 20 εκ ευρώ καθώς δεν γίνονται προβλέψεις ακόμα και για δικαστικές αποφάσεις που έχουν χαθεί σε πρώτο βαθμό φαίνεται ότι θα αποκαλύψει και πτυχές που φτάνουν στη ρίζα της προβληματικής λειτουργίας μεγάλου ποσοστού του κλάδο των ΑΧΕ.
Σε non paper που διακινείται τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται πως μέχρι σήμερα οι ζημιές του Συνεγγυητικού καλύπτονταν από τα κεφάλαια των μερίδων των μελών του, χωρίς όμως αυτές να απομειώνονται και η ονομαστική τους αξία να παραμένει η ίδια (αυτή δηλαδή που υπολογίζεται κάθε χρόνο βάση των κεφαλαίων των πελατών, μέσω ενός μαθηματικού τύπου).

Το non paper

Αυτό κατά το non paper έχει ως «αποτέλεσμα αυτού τα μέλη του Συνεγγυητικού εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους-στις συμμετοχές τους-την ονομαστική αξία της μερίδας τους.
Η πραγματική της αξία όμως απέχει και υπολείπεται από την ονομαστική».
Ουσιαστικά δηλαδή αμφισβητείται η αξιοπιστία των ισολογισμών των Χρηματιστηριακών εταιριών καθώς υπονοείται ότι τα κεφάλαιά τους είναι πλασματικά στο σκέλος της συμμετοχής τους στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα κάνει στο σκέλος του Συνεγγυητικού η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει η κα Ελένη Βρέντζου στο σκέλος της αναμόρφωσης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.
Η Επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει στο τελικό σχέδιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το βέβαιο όμως είναι ότι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι το Συννεγγυητικό συντάσσει οικονομικές καταστάσεις στα όρια της αδιαφάνειας δεδομένου ότι χρησιμοποιεί Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ως μικρή οντότητα ενώ την ίδια στιγμή τα μέλη του δηλαδή οι Χρηματιστηριακές υποχρεούνται και ορθά να συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις κατά ΔΛΠ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης