Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απογοητευτική εικόνα με το βλέμμα στις στηρίξεις

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απογοητευτική εικόνα με το βλέμμα στις στηρίξεις
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Απογοητευτική η συνεδρίαση. Όταν μετά από μία πτώση 2%, έκανε μία ακόμη με ανάλογη ένταση και μεγάλες ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές. Τα σημάδια δεν είναι καλά. Είχαν κλείσει πολλές μετοχές σε κρίσιμα σημεία και σήμερα τα έσπασαν με ευκολία και πήγαν αρκετά χαμηλότερα. Στα θετικά το γεγονός ότι κατάφερε στις 16:30 περίπου να μην κάνει νέο χαμηλό και να βγάλει μία μικρή κίνηση από τα χαμηλά. Μέχρι εκείνη την ώρα πήγαινε συνεχώς σε νεότερα χαμηλά.

Ο όγκος στην Alpha Bank και πάλι τράβηξε τα βλέμματα αλλά και οι απώλειες που είχε η συγκεκριμένη και η Πειραιώς. Με μεγάλο όγκο και η Πειραιώς. Μας βάζει σε σκέψεις η πορεία των δύο συστημικών. Σημειώνουμε επίσης πως η αγορά μας ήταν στο -2% αρκετά πριν πάνε τα ευρωπαϊκά σε μεγάλη υποχώρηση. Το χαμηλό του γενικού δείκτη ήταν στις 755 μονάδες (-3%).

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762,13 μονάδες και στο -2,16% με τζίρο υψηλό αφού ξεπέρασε τα 73 εκατ. ευρώ και δεν είχε κάποιο μεγάλο πακέτο. Θα πρέπει να δούμε μία τεχνική τουλάχιστον αντίδραση στην αυριανή συνεδρίαση. Πριν από μερικές μέρες ξεχείλιζε ο ενθουσιασμός και οι επενδυτές αγόραζαν τις μετοχές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Τώρα;

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε αρκετούς λόγους για την πτώση. Το εμβόλιο, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, το έλλειμμα, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη κτλ. κτλ. Ωστόσο, νομίζουμε πως οι περισσότεροι λόγοι προϋπήρχαν. Λίγο το εμβόλιο δείχνει πως αυξάνει την καθυστέρηση, αλλά για παράδειγμα το έλλειμμα, ήταν αναμενόμενο, όπως και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι που ίσως επιβαρύνουν το κλίμα. Οι μεγάλες καθυστερήσεις σε θέματα που έπρεπε να είχαν λυθεί. Η Εθνική Ασφαλιστική για παράδειγμα. Ελπίζουμε να μη δούμε ανάλογες καθυστερήσεις και στο θέμα του ΔΕΔΗΗΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα 13 εκατ. τεμάχια που έκανε η Alpha Bank είναι πολλά. Την Παρασκευή είχε κάνει 10 εκατ. τεμάχια. Στο -6,14% και στα 0,78 ευρώ. Μεγάλη η πίεση που ασκήθηκε στον τίτλο. Η Πειραιώς επίσης με μεγάλο όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια έχασε 9,44% και έκλεισε στα 0,9210 ευρώ, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας. Η Εθνική κράτησε τα 2 ευρώ και είχε απώλειες 2,37% και η Eurobank είχε ακόμα καλύτερη συμπεριφορά και έχασε μόλις 1,88% αλλά έκλεισε με πωλητές. Οι τράπεζες θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Δεδομένες πλέον οι μεγάλες διακυμάνσεις και στο πάνω και στο κάτω της αγοράς.

JUMBO: Σε αγορά αναβάθμισε τη σύσταση η Optima Bank ενώ αύξησε και την τιμή στόχο στα 18,40 ευρώ από 16 ευρώ. Για το 2021 περιμένει πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 15%, EBITDA 228 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20% και καθαρά κέρδη 147 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 18%. Επιπλέον αναμένεται ελεύθερες ταμειακές ροές 107 εκατ. ευρώ ή το 6% της κεφαλαιοποίησης, ενώ περιμένει μέρισμα 0,65 ευρώ το 2021 και 0,77 ευρώ το 2022.

Η Optima σημειώνει επίσης πως η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών, κάτι που δείχνει καλό σημείο εισόδου. Η μόνη με άνοδο σήμερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στα 13 ευρώ και στο +0,70% με όγκο 229 χιλ. τεμάχια.

ΟΤΕ: Την Παρασκευή έκοψε προς τα κάτω τον εκθετικό των 200 ημερών και σήμερα απομακρύνθηκε περαιτέρω. Στα 12 ευρώ η στήριξη αλλά ελπίζουμε να βγάλει αντίδραση και να στηρίξει την αγορά.

ΔΕΗ: Μαζεύτηκε στο τέλος και έκλεισε ακριβώς πάνω στον εκθετικό 50άρη αλλά και στο κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού. Στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις έχει μόλις μία ανοδική. Από τα 7,6 ευρώ γύρισε σήμερα στα 6,6450 ευρώ (χαμηλό ημέρας) αλλά έκλεισε στα 6,84 ευρώ.

FRIGOGLASS: Υπέγραψε τη νέα σύμβαση με την Coca Cola για την προμήθεια επαγγελματικών ψυγείων και έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2025. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Στο -7% η μετοχή.

ΕΚΤΕΡ: Με χαμηλό όγκο στο -4,90% και στα 0,7950 ευρώ.

ΑΣΚΟ: Με άνοδο 0,47% η μετοχή και χαμηλό όγκο, αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί πωλητές. Με 15 εκατ. ευρώ μετρητά είναι καιρός κάποιοι να τη δουν σοβαρά. Το μάζεμα των τελευταίων ημερών και μάλιστα με τέτοια αγορά, ίσως να κρύβει κάποια είδηση. Ίδωμεν…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης