Ένα σχέδιο το οποίο δεν θα υλοποιηθεί άμεσα αλλά καταδεικνύει την στρατηγική της διοίκησης Παύλου Μυλωνά η οποία αποτέλεσε την θετική έκπληξη του 2020 - 2021 επεξεργάζεται η Εθνική τράπεζα.
Το σχέδιο αυτό εστιάζεται στο πως θα διευρυνθεί η μετοχική βάση της Εθνικής τράπεζας αυξάνοντας την διασπορά των μετοχών free float και ενισχύοντας το ποσοστό των μικρομετόχων.
Την περίοδο του 2003 με 2008 π.χ. οι μικρομέτοχοι κατείχαν έως και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών απόρροια της εμπιστοσύνης των μικρών επενδυτών στο χρηματιστήριο και στο τραπεζικό σύστημα.
Η περίοδος 2010 με 2018 ήταν καταστροφική για τους μικρομετόχους υπέστησαν απανωτά σοκ αντικαταστάθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος αλλά και ξένους επενδυτές.
Το σχέδιο της Εθνικής είναι το εξής, όταν αποδείξει στην αγορά ότι μπορεί να επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίου ROE περίπου 10% και αυτό εδραιωθεί στους επενδυτές, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,39% των μετοχών να πωληθεί μέσω placement το 20% ή 183 εκατ μετοχές σε σύνολο 914,71 εκατ μετοχών… σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και μικρομετόχους.
Μάλιστα θα μπορούσε να διατεθούν 80-100 εκατ μετοχές…
Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό;
Για να μπορέσει η Εθνική να υλοποιήσει επιτυχές placement θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.
1)Να έχει πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική.
Όπως έχει αναλυθεί θα υπάρξει deal μεταξύ της Εθνικής και του CVC του αμερικανικού fund και δεν αποκλείεται στις 28 Ιανουαρίου 2021 που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να εγκριθεί από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Το deal αφορά τίμημα 420 εκατ. περίπου 60 εκατ προκαταβολικές προμήθειες και κάλυψη ομολόγου tier 2 από την Εθνική τράπεζα στην Ασφαλιστική.
Το τίμημα διαμορφώνεται στα 480 εκατ αλλά εάν συμπεριληφθεί και ανάκτηση πρόβλεψης 70 εκατ από δάνεια της Εθνικής στην Vivartia που εξαγόρασε το CVC προκύπτει τίμημα 550 εκατ ευρώ που θα ήθελε ιδεατά η Εθνική τράπεζα για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η πώληση της Ασφαλιστικής θα είναι ουδέτερη για τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας και δεν θα εγγραφεί έκτακτο κέρδος.
2)Η Εθνική θα πουλήσει εντός του α΄ 4μήνου του 2021 την τιτλοποίηση Frontier η οποία όπως έχει αναλυθεί έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 12 ξένων funds, το εκτιμώμενο τίμημα περίπου 100 εκατ ευρώ.
3)Μέχρι το τέλος του 2021 στόχος είναι τα NPEs να είναι μεταξύ 6% με 8% σε σχέση με το 3,7% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.
4)Στόχος για το 2021 είναι η Εθνική να επιτύχει κέρδη περίπου 370-400 εκατ έναντι κεφαλαίων 5,8 δισεκ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν λόγω και των εκτάκτων κερδών.
Έχει αναλυθεί ότι μόνο τους τελευταίους 13-14 μήνες από έκτακτα η Εθνική έχει εγγράψει κέρδη 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 6,8 με 7%.
5)Για το 2022 θα προσεγγίσει το 10% που είναι ο βασικός στόχος με όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Η Εθνική από το 2022 και μετά στοχεύει να επιτυγχάνει κέρδη 500-550 εκατ ευρώ.
6)Πότε θα υλοποιηθεί το placement;
Προφανώς για να μπορέσει να υλοποιηθεί το placement του 20% των μετοχών θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος για απόδοση κεφαλαίου κοντά στο 10% και βεβαίως η χρηματιστηριακή τιμή να είναι προφανώς υψηλότερη της τιμής της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Με τιμή στα 3 ευρώ και τρέχουσα 1,97 ευρώ προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει placement.
Με χρηματιστηριακή τιμή όμως στα 4 ευρώ π.χ. η αποτίμηση της Εθνικής θα ανέρχεται στα 3,6 με 3,8 δισεκ. ευρώ και το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ ή 370 εκατ μετοχές θα έχουν αξία περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Από εκείνες τις τιμές και υψηλότερα θα μπορούσε να διατεθεί ποσοστό μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Οπότε χρονικά ο στόχος του placement είναι για το 2022, με στόχο η Εθνική τράπεζα μεταξύ άλλων να αυξήσει την διασπορά των μετοχών και να προσελκύσει περισσότερους μικρομετόχους στο μετοχικό κεφάλαιο…
Οι προοπτικές της Εθνικής τράπεζας διανοίγονται ιδιαίτερα θετικές, εάν ληφθεί υπόψη την εσωτερική δουλειά που συντελείται ώστε η τράπεζα να μπορεί να παράγει επαναλαμβανόμενα κέρδη και να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαιο με σταθερότητα…
Η Εθνική έχει στόχο να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη της με τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές αλλά και τους μικρομετόχους.
Ίσως στο μέλλον ξαναδούμε μετοχικές συνθέσεις… τύπου 2006 και 2007 στην Εθνική τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών