Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός... 9,6 εκατ. νεκροί από καρκίνο το 2020 - Η 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός... 9,6 εκατ. νεκροί από καρκίνο το 2020 - Η 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος ευθύνεται για περίπου 9.6 εκατομμύρια θανάτους, ενώ για το 2030 υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις θανάτου θα ανέλθουν στα 11 εκατομμύρια.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση από τον Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου που καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control) που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες.

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαριου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος .Ο καρκίνος είναι μια νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.
Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.

Η πρόληψη σώζει ζωές!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ήταν 32.000.
Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.
Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης