Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ράβε ξήλωνε» για το Ταμείο Ανάκαμψης και «ελληνικές ιδέες» που φοβίζουν

«Ράβε ξήλωνε» για το Ταμείο Ανάκαμψης και «ελληνικές ιδέες» που φοβίζουν
Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Πολιτικής και η «ανησυχία» των Βρυξελλών
Σχετικά Άρθρα

«Ράβε –ξήλωνε» για το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης με τα δύο βασικά υπουργεία το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προσθέτουν ή να αφαιρούν έργα, το οποίο όμως πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου.
Οι αρμόδιοι δίνουν μάχη για το χρόνο και σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια ακόμη και για την υπογειοποίηση του δικτύου ενέργειας μετά και την εμφάνιση της «Μήδειας» και τα προβλήματα που προκάλεσε στα βόρεια προάστια βυθίζονταν στο σκοτάδι περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά για πάνω από 4 ημέρες.
Η Ελλάδα όπως και άλλες 19 χώρες βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης του σχεδίου το οποίο για κάθε ημέρα που χάνεται θα έχει επίπτωση στο χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων

Οι τρεις έτοιμοι

Μέχρι σήμερα μόνο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά υποβάλλοντας αναλυτικά τα αντίστοιχα σχέδια υλοποίησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επομένως όσες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες πάει πιο πίσω η οριστικοποίηση του ελληνικού σχεδίου, τόσο πιο πίσω πάει, η εκταμίευση των ποσών προς την Ελλάδα.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωρά σε αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου με στόχο να «φρεσκάρει» τα υπό ένταξη έργα δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση μία νέα δράση στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα δίνει τη δυνατότητα για πολύ πιο γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση του πλαισίου κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
Τα σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου που προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 3 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

«Ελληνικές ιδέες»

Πέρα όμως από των αλλαγών που γίνονται σε εφαρμογή παρατηρήσεων της Κομισιόν παρεισφρύουν και άλλες «πιο ελληνικές ιδέες».
Και αυτό ανησυχεί ήδη αρκετούς στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής ότι, παρά τις διακηρύξεις για ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και ψηφιακό μετασχηματισμό, τα εθνικά σχέδια δεν είναι ούτε αρκούντως πράσινα ούτε αρκούντως ψηφιακά.
Η κριτική αυτή μεταφέρεται στις εθνικές πρωτεύουσες και ζητείται να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο τόσο ότι το 37% τουλάχιστον των έργων θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (πράσινες δράσεις) όσο και τουλάχιστον το 20% να είναι ψηφιακές δράσεις Δηλαδή οι δράσεις για την πράσινη ενέργεια θα απορροφήσουν περίπου 7 δισ ευρώ και 4 δισ ευρώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Το υπόλοιπο 43% των επιδοτήσεων θα συμπεριλάβουν έργα και άλλων υπουργείων τα οποία θα απορροφήσουν κονδύλια περίπου 9 δισ ευρώ.
Ωστόσο τα κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες την επιχειρηματική κοινότητα είναι κατανομή τους και οι ανάδοχοι υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης. Κυβερνητικές λένε ότι για τα έργα θα υπάρχουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος καθώς θα πρόκειται για μία νέα «Ολυμπιάδα» έργων για τα οποία η Κομισιόν έχει προσδιορίσει την κατανομή των πόρων.
Η Ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανάδοχες εταιρείες με ρήτρες υλοποίησης εντός των χρονικών ορίων όπως και ρήτρες ποιοτικής διασφάλισης των έργων.
Οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να λάβουν θέση στο νέο τοπίο που θα διαμορφώνεται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης