Πολλές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές στην υιοθέτηση της πρότασης για τα διαβατήρια υγείας
Όπως τα διαβατήρια εμβολίων.
Την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Σύνδεσμος Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου ψηφιακού διαβατηρίου, ως τη στρατηγική για διεθνείς ταξίδια χωρίς καραντίνα.
Η εφαρμογή, η οποία μέχρι στιγμής δοκιμάζεται από 30 αερομεταφορείς, θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και τις αεροπορικές εταιρείες να συλλέξουν, να αποκτήσουν πρόσβαση και να μοιραστούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες που σχετίζονται με τα τεστ Covid-19 των επιβατών και την κατάσταση εμβολιασμού πριν από το ταξίδι.
Τόσο το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο όσο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχουν δημιουργήσει παρόμοιες εφαρμογές - ICC AOKpass και CommonPass, αντίστοιχα - για να επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να τεκμηριώνουν την ιατρική τους κατάσταση ηλεκτρονικά.
Χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, εγκαινιάζουν τα δικά τους διαβατήρια υγείας, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να προσπαθούν να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή.
Τι είναι το διαβατήριο εμβολίου;
Επίσης γνωστό ως ψηφιακό δελτίο υγείας, ένα διαβατήριο εμβολίου είναι η ψηφιακή τεκμηρίωση ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά ενός ιού, στην περίπτωση αυτή του Covid-19.
Αποθηκευμένα σε τηλέφωνο ή ψηφιακό πορτοφόλι, τα δεδομένα παρουσιάζονται συνήθως ως κωδικός QR και μπορούν επίσης να δείξουν εάν ένα άτομο είναι αρνητικό στον ιό.
Αυτή η τεκμηρίωση δεν είναι πρωτοφανής.
Για δεκαετίες, οι άνθρωποι έπρεπε να δείξουν τις φυσικές «κίτρινες κάρτες» ως απόδειξη εμβολιασμού κατά ασθενειών όπως η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός και η ερυθρά όταν ταξιδεύουν σε ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο κλάδος έχει μια κοινή αντιμετώπιση πίσω από μια ηλεκτρονική εναλλακτική λύση που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την επαλήθευση και να παρακάμψει ορισμένες από τις αναμονές που προκαλούνται από τα "χάρτινα" πιστοποιητικά.
«Φανταστείτε τη σκηνή αν 180.000 άτομα παρουσιάζουν ένα κομμάτι χαρτί που πρέπει να ελεγχθεί και να επικυρωθεί», δήλωσε ο Mike Tansey, διευθύνων σύμβουλος της Accenture.
Θα χρειαστούμε ψηφιακά διαβατήρια υγείας για να ταξιδέψουμε;
Ο Tansey, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος ταξιδιών και φιλοξενίας APAC της Accenture, συνεργάζεται με αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τις στρατηγικές ψηφιακής κάρτας υγείας, συμπεριλαμβανομένων τριών στις ΗΠΑ και αρκετές σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα σχέδια έχουν «επιταχυνθεί» από τη διάθεση του εμβολίου, και γι 'αυτόν, η ανάγκη για τέτοια πιστοποιητικά είναι σαφής.
«Η προφανής απάντηση είναι ναι, το κάνουμε», δήλωσε ο Tansey, όταν ρωτήθηκε αν θα χρειαζόμασταν ψηφιακές κάρτες υγείας για να συνεχίσουμε τα ταξίδια.
«Οι κυβερνήσεις μπορεί να μην λένε ότι πρέπει να έχεις, αλλά οι συνέπειες του να μην έχει κανείς θα επηρέασει την ικανότητα για ταξίδια», είπε, αναφερόμενος στα εκτεταμένα τεστ και τις «δρακόντιες» καραντίνες.
Ποιες είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια;
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας μπορεί να είναι ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών.
Η Δρ. Jase Ramsey, καθηγήτρια διοίκησης στο κολλέγιο Lutgert University of Business του Πανεπιστημίου Gulf Coast της Φλόριντα, συμφώνησε ότι η πιθανότητα υιοθέτησης ήταν «πολύ υψηλή».
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα ενδέχεται να κάνουν τους καταναλωτές λιγότερο πρόθυμους να υιοθετήσουν ψηφιακές κάρτες υγείας από τις φυσικές τους εναλλακτικές.
«Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε εφαρμογή που αποθηκεύει αρχεία υγείας, θα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την απάτη», δήλωσε η Ramsey.
Το Accredify είναι μια εταιρεία διαπίστευσης εγγράφων με έδρα τη Σιγκαπούρη, της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιείται επί του παρόντος σύμφωνα με την εντολή της υγειονομικής περίθαλψης Covid - 19.
Ισχυρίζεται ότι η ελκυστικότητα των ψηφιακών συστημάτων διαπίστευσης - όπως τα δικά της, που βασίζονται στο blockchain - είναι ότι δεν μπορούν να παραποιηθούν.
«Τα ιατρικά έγγραφα που αποθηκεύονται ιδιωτικά και με ασφάλεια στην εφαρμογή είναι προσβάσιμα μόνο στους χρήστες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να μοιραστούν τα ιατρικά αρχεία τους και πότε», ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, η αντίσταση από τους ταξιδιώτες μπορεί να είναι υπερβολική.
Μια πρόσφατη μελέτη από τον ιστότοπο ταξιδιωτικών ειδήσεων The Vacationer διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (73,6%) των Αμερικανών δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν διαβατήριο υγείας ή εφαρμογή Covid-19, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές των συνόρων να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των δοκιμών τους.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για τα διαβατήρια υγείας;
Βασικά, η επιτυχία των ψηφιακών διαβατηρίων υγείας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Λίγα είναι ακόμη γνωστά για το εάν τα εμβόλια εμποδίζουν την εξάπλωση του Covid-19, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει μέχρι στιγμής προτρέψει την προσοχή στα δελτία υγείας, λέγοντας στις αρχές και στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην εισάγουν αποδείξεις εμβολιασμού ως προϋπόθεση για τα διεθνή ταξίδια.
«Αυτό συμβαίνει επειδή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι ακόμη σαφής και η παγκόσμια παροχή εμβολίων είναι περιορισμένη», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Ο συντονισμός των διαφόρων υφιστάμενων και εκκρεμών διαβατηρίων εμβολίων στην αγορά και η διασφάλιση ότι οι πιστοποιήσεις των χρηστών συνδέονται με επαληθευμένες και εγκεκριμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, θα αποδειχθεί μια ακόμη σημαντική πρόκληση.
"Προκειμένου τα διαβατήρια εμβολίων να είναι ένα διεθνώς πρακτικό εργαλείο, θα πρέπει να υπάρχει μια τυποποιημένη πλατφόρμα που να ισχύει για όλους- όπως το τρέχον σύστημα διαβατηρίων", δήλωσε ο Δρ. Harry Severance, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.
Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με φορείς όπως η IATA και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας για την ανάπτυξη προτύπων ψηφιακού εμβολιασμού.
Πρόσθεσε ότι η θέση της σχετικά με τα δελτία υγείας θα «εξελιχθεί ως στοιχεία για υπάρχοντα και νέα εμβόλια Covid-19.
Τι γίνεται με τις κοινωνικές επιπτώσεις;
Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν οι κοινωνικές, νομικές και πολιτικές επιπτώσεις ενός συστήματος που βασίζεται στην άνιση παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια και την τεχνολογία.
Περίπου 3,6 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την ΠΟΥ, και περισσότερα από 1,1 δισ. άτομα δεν μπορούν να αποδείξουν επίσημα την ταυτότητά τους.
Ως εκ τούτου, τα χαρτιά θα παραμείνουν απαραίτητα για πολλούς.
«Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, περιοχές ή κοινότητες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ή τεστ Covid-19», δήλωσε η Dr. Sharona Hoffman, καθηγήτρια βιοηθικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, σημειώνοντας ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ενδέχεται να μην εμβολιαστούν έως το 2023 ή μεταγενέστερα.
«Μια πολιτική που τους εμποδίζει να ταξιδέψουν ή να αποκτήσουν άλλες υπηρεσίες εξαιτίας αυτού θα μπορούσε να είναι διάκριση και να επιδεινώσει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες».
Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν προηγούμενο μεταξύ άλλων ομάδων που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά, όπως εστιατόρια και χώρους εκδηλώσεων.
Πράγματι, το Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει ένα «πράσινο διαβατήριο» για να δώσει στους εμβολιασμένους πολίτες πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.
Αυτή την εβδομάδα, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν ενέργειες για να αρθούν τα μέτρα για τη μάσκα, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό το ζήτημα.
«Καθώς μια κοινότητα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα ακολουθήσουν πολλές, πολλές ακόμη», δήλωσε ο Severance.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των ταξιδίων;
Τελικά, η επαναφορά των διεθνών ταξιδιών θα εξαρτηθεί τόσο από την προθυμία των χωρών να ανοίξουν ξανά όσο και από την ισχύουσα τεχνολογία επαλήθευσης.
Στην Ασία, όπου τα σύνορα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά για τους τουρίστες, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να τείνουν προς διμερείς συμφωνίες με επιλεγμένους γείτονες πριν ανοίξουν ευρύτερα, δήλωσε ο Tansey της Accenture.
«Η πραγματικότητα... είμαστε ακόμη έξι μήνες μακριά από κάθε σημαντικό αεροπορικό ταξίδι», είπε.
Ακόμα, με μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που υπάρχει, και με την κοινωνία να κινείται προς ένα ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο μέλλον, οι εξελίξεις που έγιναν σήμερα στα ψηφιακά διαβατήρια υγείας θα μπορούσαν να καταστήσουν την ταξιδιωτική βιομηχανία - και την κοινωνία - καλύτερα προετοιμασμένη για οποιαδήποτε πιθανή αναταραχή.
«Αν εξελιχθούμε σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα διαβατηρίων υγείας (ή) παρακολούθησης κ.λπ., αυτό θα είναι μια πτυχή ενός συστήματος ετοιμότητας που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε από μια επερχόμενη πανδημία, που μπορεί να έχει χειρότερη δυναμική από την Covid-19», είπε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Duke.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών