Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πράσινο φως από τη Γερουσία στο πακέτο στήριξης 1,9 τρισεκ. δολαρίων

ΗΠΑ: Πράσινο φως από τη Γερουσία στο πακέτο στήριξης 1,9 τρισεκ. δολαρίων
Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο στήριξης  με ψήφους 50 έναντι 49 με όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίζουν υπέρ και τους Ρεπουμπλικάνους κατά
Σχετικά Άρθρα

Πράσινο φως άναψε η Γερουσία των ΗΠΑ στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που επλήγη από τις επιπτώσεις του Covid ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων, στο τέλος μία 24ωρης συνεδρίασης και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού με του Ρεπουμπλικάνους.
.Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο με ψήφους 50 έναντι 49 με όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίζουν υπέρ και τους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του πακέτου.
Το πράσινο φως της Γερουσίας φέρνει πιο κοντά τον στόχο του Biden να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία με μια μεγάλης κλίμακας ομοσπονδιακή στήριξη κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφάπαξ πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς δηλαδή με ετήσιο εισόδημα κάτων 80.000 δολαρίων, 300 δολάρια την εβδομάδα σε εκτεταμένες παροχές προς ανέργους για τα 9,5 εκατομμύρια άτομα που απολύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτείες και τοπικές διοικήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία.
Περιλαμβάνεται επίσης εκτεταμένη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για προγράμματα Covid - η οποία περιλαμβάνει 46 δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα ελέγχου και εντοπισμού, 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρήση κοινοτικών κέντρων υγείας για την αντιμετώπιση πανδημιών, 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων - καθώς και θεραπευτικά και άλλα ιατρικά προϊόντα.
Τέλος προβλέπονται 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόσληψη εργαζομένων στη δημόσια υγεία.
Από τις πολιτείες τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η Νέα Υόρκη με ενίσχυση 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα ενισχυθούν με 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Suffolk.
Το Ιλινόις θα λάβει συνολική βοήθεια 3,2 δισεκ. δολαρίων και 1,2 δισεκ. το Λος Άντζελες.

Το δραματικό παρασκήνιο

H μαραθώνια συνεδρίαση με μία σειρά τροπολογιών ξεκίνησε την Παρασκευή (5/3) και είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 24 ωρών.
Ακολούθησε μια προσπάθεια σχεδόν 12 ωρών από τους Δημοκρατικούς να ζητήσουν από τον μετριοπαθή γερουσιαστή Joe Manchin των Δημοκρατικών από τη Δυτική Βιρτζίνια να υποστηρίξει το σχέδιο του κόμματος για παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
Στο τελικό πακέτο της Γερουσίας, η επιλεξιμότητα για τους τελικούς αποδέκτες της οικονομικής ενίσχυσης περιορίστηκε και μειώθηκε το ποσό των συμπληρωματικών παροχών ανεργίας.
Επίσης αναδίπλωση υπήρξε και στην αύξηση του ομοσπονδιακού ωρομισθίου στα 15 δολάρια την ώρα, μετά και την απόφαση πως η μισθολογική ενίσχυση είναι παράνομη.
Έτσι οι Δημοκρατικοί κατόρθωσαν να προωθήσουν το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτούνται 60 ψήφοι.

Κοντά στην τελική έγκριση

H Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα εξετάσει τώρα τo εγκριθέν σχέδιο της Γερουσίας τις επόμενες ημέρες.
Εάν εγκριθεί από το Σώμα, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο γραφείο του Biden για την τελική υπογραφή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει να επικυρώσει το σχέδιο ανάκαμψης έως τις 14 Μαρτίου, πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.
Καθώς η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι 9,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα και οι μειονότητες δέχονται δυσανάλογο οικονομικό χτύπημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θεωρήσει το πακέτο απαραίτητο για τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ομοιόμορφης ανάκαμψης, γράφουν οι Financial Times.

Η κριτική στον Biden

O Biden και το οικονομικό του επιτελείο απέρριψαν την κριτική ορισμένων οικονομολόγων ότι το σχέδιο είναι υπερβολικά μεγάλο και κινδυνεύει να αυξήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να δείχνει κάποια σημάδια μιας σταθερής αναθέρμανσης τον Φεβρουάριο 2021 μετά τη χειμερινή ύφεση.
Η αποτυχία του Αμερικανού προέδρου να κερδίσει έστω και έναν Ρεπουμπλικάνο νομοθέτη για να υποστηρίξει τη νομοθεσία, συνιστά πλήγμα στις ελπίδες του να χρησιμοποιήσει την πολυετή εμπειρία του στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει μια νέα εποχή διμερούς συνεργασίας προκειμένου να υποστηρίξει την ατζέντα του.

Biden: Οι ΗΠΑ το έχουν απεγνωσμένα ανάγκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαιρέτισε την ψήφιση από τη Γερουσία του σχεδίου ανάκαμψης το οποίο η χώρα «έχει απεγνωσμένα ανάγκη», όπως τόνισε, για να εξέλθει από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Κάναμε ένα τεράστιο βήμα» για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο αρχηγός του κράτους, του οποίου αυτό το μεγάλο σχέδιο στήριξης ήταν μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Ο Biden δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακούφιση από την πανδημία σημαίνει ότι η πληρωμή 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς θα αρχίσουν να καταβάλλεται αυτόν τον μήνα και ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.
Ο Biden τόνισε ότι το 85% των αμερικανικών νοικοκυριών θα λάβει τις πληρωμές, με ένα ζευγάρι που έχει δύο παιδιά και κερδίζει 100.000 δολάρια ετησίως να έχει να λαμβάνει περίπου 5.600 δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης