Αύριο Τρίτη 16/3 θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
Σήμερα Δευτέρα 15/3 λήγει η υποβολή των μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης των 534 € για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω ΚΥΑ:
α) Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών,
β) Τουριστικοί συνοδοί,
γ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις
δ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από Οκτώβριο 2019 έως και Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τη 16η/2/2021.
Παράλληλα σήμερα λήγει και η προθεσμία για τις δηλώσεις του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Ειδικότερα αφορούν την β' φάση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τις ορθές επαναλήψεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Στις 16/3 η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ
Αύριο Τρίτη 16/3 θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην οικεία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 450/Β/5-2-2021) προέκυψε ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι 44.248.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020). Το συνολικό κονδύλι –που θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ- ανέχεται στα 17,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 18/3 θα ανοίξει εκ νέου για δέκα ημέρες η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης για καταχώρηση διορθώσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ) καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία (5-15 Φεβρουαρίου 2021).
Έλεγχοι ΣΕΠΕ
Εν τω μεταξύ, σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ), Βιομηχανία τροφίμων, Οικοδομοτεχνικά έργα και σε Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα επικεντρώνονται οι έλεγχοι, καθώς διαπιστώνεται ότι το 10% των επιχειρήσεων έχει παραβαρική συμπεριφορά.
Ηδη 8.390 ελέγχοι κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.
- Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.
- Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.
- Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών