Σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν το επεισόδιο όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Mevlut Cavusoglu (για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, περί «τουρκικής μειονότητας», για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο), τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον κ. Δένδια «λαϊκιστή» ενώ ισχυρίζονται ότι έδειξε ασέβεια απέναντι στην ΕΕ καθώς «απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις από την ΕΕ, σαν να ήταν εκπρόσωπος της οργάνωσης».
Σύμφωνα με τους Τούρκους αρθρογράφους, «ο Cavusoglu απάντησε φυσικά στις κατηγορίες του Έλληνα ομολόγου του».
Στον αντίποδα, ο κ. Δένδιας «σαμποτάρησε» την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, οι Τούρκοι αρθρογράφοι αφήνουν αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών για προσωπικές επιδιώξεις για να κερδίσει πολιτικούς πόντους εγχώρια.
Και βέβαια στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνονται τα περί μετώπου της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.
«Με ενθάρρυνση από τους υποστηρικτές τους στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, η Ελλάδα ήθελε να δημιουργήσει μια χαλαρή συμμαχία κατά της Τουρκίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα δημοσιεύματα.
«Η Ελλάδα σε πανικό»
Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το άρθρο της Daily Sabbah με τίτλο: «Η Ελλάδα σε πανικό καθώς η ισορροπία της Ανατολικής Μεσογείου υπηρετεί την Τουρκία». Το δημοσίευμα «συνοδεύεται» από ένα σκίτσο, όπου ο Νίκος Δένδιας φοράει τσαρούχια και εμφανίζεται ως επαίτης.
«Ο Δένδιας κατέστρεψε μόνος του το θετικό περιβάλλον διαδίδοντας να μονομερή και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα της χώρας του.
Μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης κατηγόρησε τους Τούρκους ότι παραβίασαν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας πριν να απειλήσει με ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύτηκε την προσφυγική κρίση, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία θαλλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης ήταν παράνομη και ζήτησε από την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της να αποκαταστήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η λαϊκιστική συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, μια προφανής προσπάθεια να εντυπωσιάσει τους εθνικιστικές ψηφοφόρους στην πατρίδα του, απέδειξε, χωρίς καμία αμφιβολία, ποια χώρα ήταν παράλογη.
Το γεγονός ότι ο Δένδιας απείλησε την Άγκυρα με ευρωπαϊκές κυρώσεις, σαν να ήταν εκπρόσωπος της οργάνωσης, ήταν επίσης ασέβεια» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σε άλλο σημείο, περιλαμβάνται αιχμές για προσωπικούς στόχους του κ. Δένδια.
«Αλλά τι θα ωθούσε τον Δένδια να σαμποτάρει τη φαινομενικά παραγωγική διαδικασία; Σκοπεύει απλώς να κάνει ένα λαϊκιστικό χτύπημα στον πρωθυπουργό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να κερδίσει πολιτικούς πόντους στην πατρίδα του;
Αυτό είναι σίγουρα εύλογο, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι η απροθυμία της Ελλάδας να συζητήσει τα διμερή της προβλήματα με την Τουρκία χωρίς την παρουσία τρίτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αθήνα θέλει να επιβάλει τις μινιμαλιστικές απαιτήσεις της στην Άγκυρα με τη βοήθεια της ΕΕ.
Εξ ου και η αλαζονεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και συχνές αναφορές στην προσέγγιση "καρότο και μαστίγιο".
Οι Έλληνες υποθέτουν ότι το να κάνουν τις διμερείς διαφωνίες τους με την Τουρκία ένα ευρωπαϊκό ζήτημα θα έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της χώρας για κυρώσεις. Υποθέτουν ότι αυτό θα αναγκάσει την Άγκυρα να κάνει παραχωρήσεις, αλλά είναι ένα μάταιο παιχνίδι.
Γιατί οι Τούρκοι, που υπερασπίστηκαν τα εθνικά τους συμφέροντα εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας, υποκλίνονταν στον φτηνό εκβιασμό του γείτονά τους;» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η ελληνική επιθετικότητα επισκιάζει τις προσπάθειες διαλόγου της Τουρκίας»
Και η επίθεση στην Ελλάδα συνεχίζεται και με δεύτερο άρθρο στην Daily Sabah, με τίτλο «Η ελληνική επιθετικότητα επισκιάζει τις προσπάθειες διαλόγου της Τουρκίας».
Όπως αναφέρεται «τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κανένας σοβαρός Τούρκος πολιτικός δεν ανέφερε επεκτατικές απόψεις που θα απειλούσαν την ελληνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ο εθνικισμός υπερβολικής δόσης και το κήρυγμα επεκτατικών ονείρων και αφηγημάτων κατά της Τουρκίας ήταν τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες ηγέτες για την πόλωση της ελληνικής κοινωνίας.
Δυστυχώς, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ενθαρρύνουν επίσης μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες του ελληνικού επεκτατισμού. Η ενίσχυση των επεκτατικών και μαξιμαλιστικών φιλοδοξιών της ελληνικής ηγεσίας ήταν μια πολύ επικίνδυνη πολιτική για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Γερμανία προσπάθησε να ενθαρρύνει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την εποικοδομητική διπλωματία μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, αλλά οι αποδιοργανωτικές ενέργειες άλλων επισκιάζουν αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι η Αθήνα είχε δώσει σαφείς οδηγφίες στον Δένδια ώστε να διατηρήσει τις εντάσεις με την Άγκυρα.
Ο Cavusoglu απάντησε στα προσβλητικά σχόλια του Έλληνα ομολόγου του με παρόμοιο τόνο. Ο διάλογος μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών αντικατοπτρίζει το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η επίσκεψη του Δένδια ήταν μια άλλη χαμένη ευκαιρία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Ορισμένοι υπερεθνικιστικοί κύκλοι στη χώρα του θα επικροτήσουν πιθανώς τα λαϊκιστικά σχόλια του Δένδια. Ωστόσο, αυτή η ακανόνιστη νοοτροπία δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Τουρκίας.
Η πιο αποτελεσματική και αποδοτική προσέγγιση για να καταστεί η Ελλάδα και η Τουρκία πιο ασφαλής και ευημερούσα είναι να υποστηρίξουμε έναν πραγματικό διάλογο και συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας με βάση σχέσεις καλής γειτονίας.
Δυστυχώς, οι Έλληνες ηγέτες, με την ενθάρρυνση εξωτερικών παραγόντων, προτίμησαν το αντίθετο» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών