Η έλευση του τούρκου υπουργού εξωτερικών M. Cavusoglu στις 31 Μαίου στην Ελλάδα και η προγραμματισμένη συνάντηση στις 14 Ιουνίου μεταξύ Erdogan του τούρκου Προέδρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού… σχεδιάστηκαν θολώνοντας τα διπλωματικά νερά…
Εν πριν λίγο καιρό ο ελληνικός τύπος καταφερόταν κατά του Cavusoglu και πρόβαλλε την σθεναρή και αποφασιστική επιχειρηματολογία του Νίκου Δένδια του έλληνα υπουργού εξωτερικών και ούτε λίγο ούτε πολύ καλλιεργήθηκε η εντύπωση αποτυχίας στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης…έχουν συμβεί ορισμένα γεγονότα τα οποία χρήζουν μεγάλης προσοχής.
1)Αντί τις αποτυχίας… ο Cavusoglu επισκέφθηκε την Ελλάδα και ο Erdogan θα συναντήσει τον Μητσοτάκη.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι άλλαξε και από την επιχειρηματολογία εντυπώσεων του Δένδια… πύκνωσαν οι διπλωματικές επαφές;
Μήπως άλλα συμβαίνουν για τις εντυπώσεις δημοσίως και άλλα συμφωνούνται στο παρασκήνιο;
2)Ο Cavusoglu επισκέφθηκε την Ελλάδα πραγματοποιώντας ένα συμβολικό και μεγάλης σημειολογίας ταξίδι στην Θράκη, συνάντησε τους Πομάκους που είναι θρησκευτική μειονότητα κατά την Ελλάδα και τουρκική για τους τούρκους.
Για την ιστορία, οι πομάκοι είναι θρησκευτική μειονότητα, μουσουλμανική εν προκειμένω αλλά οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως τούρκοι.
Ο αυτοπροσδιορισμός είναι αυτός που καθορίζει μια μειονότητα και το ξέρει και η Ελλάδα και το γνωρίζει και η Τουρκία.
Τα περισσότερα παιδιά των Πομάκων για σπουδές καταλήγουν σε ελληνικά ή τουρκικά Πανεπιστήμια;
Από την απάντηση μπορεί να καθοριστεί η έννοια του αυτοπροσδιορισμού.
3)Ο Cavusoglu εμφανίστηκε άνετος στις συναντήσεις του με τον Μητσοτάκη και Δένδια και ουσιαστικά έθεσε τρία ζητήματα
- Το ζήτημα των Πομάκων της Θράκης
- Το ζήτημα των θαλάσσιων συνόδων στο Ανατολικό Αιγαίο
- Το κυπριακό ζήτημα όπου η Τουρκία ζητάει την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών και όχι δικοινοτική – διζωνική συνομοσπονδία.
4)Και ενώ είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των Τούρκων… ο Cavusoglu ανακοίνωσε σχέδιο συμφωνιών 25 σημείων με την Ελλάδα.
Ενώ ο Δένδιας έπαιξε ένα πολιτικό θέατρο εμπρός στις κάμερες όταν επισκέφθηκε την Τουρκία… στην πράξη συμβαίνουν άλλα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν επιφανειακά.
5)Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του από την Αθήνα ανέφερε ότι ποντάρει στην συνεργασία με την Αίγυπτο και όταν καθοριστούν εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου… η Αίγυπτος θα κερδίσει περισσότερα από ότι κέρδισε με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος.
6)Η Τουρκία παίζει εκ νέου διπλωματικά παιχνίδια.
«Βλέπουμε την προσπάθεια της νέας διοίκησης Biden να επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, περιλαμβάνοντας και την Συρία.
Στην επόμενη περίοδο, είτε θα πάω στην Ουάσινγκτον δήλωσε ο Cavusoglu, είτε ο Blinken θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Ο Biden είπε στον Πρόεδρο Erdogan «επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά».
7)Είναι προφανές ότι παρασκηνιακώς η Ελλάδα και η Τουρκία ανοίγουν προς διαπραγμάτευση όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχουν διαφορές αλλά διαφορές υπήρχαν και με τα Σκόπια και δύο ελληνικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συναίνεσαν στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών.
Κάτι ανάλογο προετοιμάζεται – σχεδιάζεται και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη θα αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους, αυτό ζητάει η Τουρκία και το πέτυχε.
Η περίπτωση ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου τελεί υπό αιρέσεις.
Επίσης η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι θεατής στο Ανατολικό Αιγαίο.
Έναντι όλων αυτών η Ελλάδα ψέλλισε τα περί casus belli δηλαδή αιτίας Πολέμου μια αναχρονιστική διπλωματική προσέγγιση που είναι ανακόλουθη με την τρέχουσα πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είναι προφανές ότι προλειαίνεται το έδαφος καθώς έρχονται συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν με μεγάλη προσοχή…εάν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών