Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά και διήρκεσε μία ώρα.
Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.
Yπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ibrahim Kalin ο εκπρόσωπος της Προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Υπενθυμίζεται ότι Kalin και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Merkel για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.
Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020.
Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.
Η θετική ατζέντα
Αν και Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνουν δύσκολες, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια θετική ατζέντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναδεικνύει τις κόκκινες γραμμές της.
Άλλωστε η σημερινή συνάντηση θα δείξει ποια είναι η προσέγγιση της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Κύπρο, γεγονός που επηρεάζει και τις ευρύτερες ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.
Την «προσοχή» του ΝΑΤΟ αποζητά ο Μητσοτάκης - Οι υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών και ο ρόλος της Κίνας...
Τη στιγμή που λαμβάνει η χώρα η συνάντησ Μητσοτάκη-Erdogan , ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι στο ΝΑΤΟ και βάζει στο τραπέζι την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών.
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν εάν αναλογιστεί κανείς:
Πρώτον ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ
Δεύτερο, ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Πρόκειται για μια συνάντηση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των διμερών σχέσεων, καθώς έχουν προηγηθεί μήνες εντάσεων με το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το καλοκαίρι του 2020. Σημειωτέον ότι το ΝΑΤΟ έχει παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου όσον αφορά την ελληνοτουρκική διαμάχη, παρέχοντας κάποιες φορές ακόμα και έμμεση στήριξη στον Erdogan.
Οι... υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών δαπανών
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες.
Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας.
Η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας.
Ο κορωνοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού.
Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 - 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Συμφωνία Μητσοτάκη – Rama για επιτάχυνση της παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη
Σε συμφωνία ότι μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κ. Μητσοτάκης και Αλβανίας, Edi Rama στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι ο Edi Rama ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία
Τέλος, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Rama για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών