Η μετάλλαξη Beta του Covid, που εξαπλώνεται στη Γαλλία, μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια, προειδοποιεί Βρετανός επιστήμονας που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Boris Johnson σε μία εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει ανησυχία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πως οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Γαλλία - σε αντίθεση με άλλους πορτοκαλί προορισμούς - πρέπει να συνεχίσουν να μένουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο καθηγητής John Edmunds, της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage), τόνισε, πως δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με τη νέα παράλλαξη, όπως γράφει ο Guardian.
Απειλητική μετάλλαξη
«Η μετάλλαξη Beta είναι απειλή.
Είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την παραλλαγή Delta που εξαπλώνεται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid, μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.
Καθώς ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ανοσία, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα η παραλλαγή Beta.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Νότια Αφρική, η εν λόγω μετάλλαξη αποφεύγει την ανοσολογική απάντηση, που δημιουργείται με το εμβόλιο, όπως αυτό της AstraZeneca», είπε ο Βρετανός επιστήμονας στο ραδιόφωνο του BBC.
Αυστηρή καραντίνα
Βάσει του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης, όποιος έχει επισκεφθεί τη Γαλλία τις τελευταίες 10 μέρες θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα κατά την άφιξη του στην Αγγλία και θα χρειαστεί να κάνει ένα τεστ κορωνοϊού τη δεύτερη και την όγδοη μέρα ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού του.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από πληροφορίες, ότι η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συμπεριλάβει τη Γαλλία στην κόκκινη λίστα των προορισμών.
Προς το παρόν παραμένει στην πορτοκαλί λίστα.
«Πάντα ήμασταν σαφείς ότι δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε ταχεία δράση στα σύνορά μας για να σταματήσουμε την εξάπλωση του Covid-19 και να προστατεύσουμε τα κέρδη που επέφερε το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού μας.
Με την άρση των περιορισμών τη Δευτέρα (19/7) σε ολόκληρη τη χώρα, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα διεθνή ταξίδια θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και θα προστατεύουμε τα σύνορά μας από την απειλή μεταλλάξεων», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Sajid Javid.
«Τα ταξίδια θα είναι διαφορετικά φέτος και ενώ έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να ανοίγουμε τα διεθνή ταξίδια με ασφάλεια, η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προτρέπουμε όλους όσους σκέφτονται να πάνε στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι να ελέγξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν αναχωρήσουν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps.
H μετάλλαξη Beta
Η μετάλλαξη Beta (B.1.351) του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική προκάλεσε σοβαρές νοσήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της χώρας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα εισαγωγών ασθενών από περισσότερα από 644 νοτιοαφρικανικά νοσοκομεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα, η νοσηλεία και οι θάνατοι ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος όταν η μετάλλαξη Beta κυριάρχησε και αυξήθηκε η θνησιμότητα, όπως γράφει το ιατρικό περιοδικό Lancet.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα θανάτου από Covid σε νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού εισαγωγών που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Ωστόσο μελετώντας τα στοιχεία από τις εβδομαδιαίες εισαγωγές, οι ασθενείς είχαν 31% υψηλότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος από τον πρώτο κύμα, όταν κυριάρχησε δηλαδή η παράλλαξη Beta.
Σχόλια αναγνωστών