Αναμφίβολα η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο Γιώργος Παπανδρέου εάν εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις που μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον επικρατήσει, μπορεί να ενώσει διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.
Και αυτούς τους βαθέως ΠΑΣΟΚ που πήγανε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κεντρώα στελέχη που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη επειδή θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ακροαριστερό κόμμα και όχι αστικό κόμμα.
Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μάθει από τα λάθη του, δεν θα εμπιστευτεί τους ίδιους ανθρώπους, δεν θα χαριστεί σε εκδοτικά συμφέροντα, θα ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία, αρκετά πιο αντισυστημική από αυτή που πρόσταζε το 2004.
Τι φοβάται όμως, το Μαξίμου;
Το Μαξίμου δεν περίμενε τον παράγοντα Παπανδρέου. Δεν θεωρεί ότι μπορεί να επανέλθει στην εξουσία ως Πρωθυπουργός αλλά αυτό που φοβούνται είναι το παραθυράκι που αφήνει η εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική στο δεύτερο κόμμα και τις συμμαχίες που μπορεί να γίνουν.
Αν ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο εύκολα να πραγματωθεί η προοδευτική διακυβέρνηση για την οποία είχε μιλήσει ο Α.Τσίπρας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο δύο κόμματα.
Εφικτή η συνεργασία Γιώργος Παπανδρέου με Τσίπρα και Βαρουφάκη – Σκοπός τους να τερματίσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη
Οι σχέσεις Γιώργος Παπανδρέου-Τσίπρα διέπονται από έναν σεβασμό, μία κοινή συνισταμένη και εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας, ρόλο που επωμίζονται και στελέχη με κοινή αφετηρία το ΠΑΣΟΚ όπως ο Θάνος Μωραίτης ή η Τόνια Αντωνία.
Στο κάλεσμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, σε αυτό το δίπολο μπορεί να ενταχθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης ως πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Άρα κάτω από την πίεση να μην έχουμε δεύτερη εκλογή και άνετη επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη, τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νερώσει το κρασί του καθώς ο Α. Τσίπρας αμφισβητείται και τα ποσοστά του έχουν κάτσει, το ΜΕΡΑ25 θα βολευτεί με 1-2 υπουργεία ενώ το ΚΙΝΑΛ θα επανέλθει σε τροχιά εξουσίας χωρίς μνημόνια και με μία προοδευτική πράσινη συμφωνημένη ατζέντα.
Τι λένε οι αριθμοί για την προοδευτική διακυβέρνηση
Αν πάρουμε τα ποσοστά που πέτυχαν στις εκλογές του 2019 τα τρία κόμματα (31,53% ΣΥΡΙΖΑ, 8,1% ΚΙΝΑΛ, 3,44% ΜΕΡΑ25) , με βάση το αναλογικό σύστημα θα έχουμε 103 + 27 +11 = 141 βουλευτές.
Μπορεί να ποσοστά να είναι διαφορετικά.
Μικρότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβασμένα του ΚΙΝΑΛ, στα όρια του 3% ΜΕΡΑ 25 αλλά σίγουρα με σχετικά ίδιο άθροισμα.
Το σύστημα δίνει την δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από τα υπόλοιπα κόμματα.
Είναι σίγουρο ότι στην επόμενη Βουλή θα μπουν και κόμματα από τη δεξιά όπως η Ελληνική Λύση αλλά ενδεχομένως και ένας από τους άλλους σχηματισμούς (σύμπραξη Φαήλου-Τζήμερου, κόμμα Τράγκα, κόμμα Κασιδιάρη).
Η Ελληνική Λύση με απλή αναλογική θα έχει περισσότερους βουλευτές απ’ ότι με ενισχυμένη οπότε θα συμφέρει τον Βελόπουλο να μείνει στην πρώτη εκλογή.
Αλλά σίγουρα θα του γίνει μία πρόταση όπως είχε γίνει και με τον Π.Καμμένο, που τότε το 2015 κανένας δεν πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με τον Π. Καμμένο.
Και έπειτα, τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς που μπορεί να συγκεντρώσουν 3% με την απλή αναλογική, τα συμφέρει να παραμείνει στην Βουλή με απλή αναλογική παρά να γίνουν δεύτερες εκλογές και να μείνουν εκτός.
Γι’ αυτό και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης λέει ότι προκειμένου να επιβιώσουν θα στηρίξουν μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25 με ψήφο ανοχής.
Πρώτη η ΝΔ αλλά το ρόλο ρυθμιστή θα έχει το ΚΚΕ
Οπότε πλέον μένουν 2 κόμματα: Το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία που για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα χρειαστεί ποσοστό πάνω από 45-46%, ποσοστό που είναι αδύνατο να πιαστεί.
Αλλά ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο που έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, τη ΝΔ στο 41% (προ Παπανδρέου), εκλέγονται όχι πάνω από 130 βουλευτές άρα η τριπλέτα της προοδευτικής διακυβέρνησης έχει περισσότερους βουλευτές από τη ΝΔ. Και επαφίεται πλέον στο ΚΚΕ να καταψηφίσει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση. Θα είναι πρώτη φορά που θα αναγκαστεί να ψηφίσει θετικά ή να καταψηφίσει και όχι να ψηφίσει παρών.
Η λογική λέει ότι επειδή το ΚΚΕ στις δεύτερες εκλογές θα χάσει τουλάχιστον 2-3 έδρες να στηρίξει με ψήφο ανοχής. Το ΚΚΕ, θυμίζουμε, έχει συνεργαστεί και με τον Συνασπισμό και τη ΝΔ του Κωσταντίνου Μητσοτάκη…
Αντέχει ηθικά να δώσει ψήφο ανοχής σε μία αριστερόστροφη κυβέρνηση.
Οπότε δεν είναι ένα απίστευτο σενάριο.
Υπάρχει το παραθυράκι να τερματιστεί η κυριαρχία Μητσοτάκη
Όπως καταλαβαίνει κανείς, υπάρχει το παραθυράκι στο πολιτικό σύστημα για να αλλάξουν οι ισορροπίες.
Η ιστορία έχει δείξει ότι όπου υπάρχει προοπτική εξουσίας, τα κόμματα τα βρίσκουν.
Ένα ΚΙΝΑΛ με ΓΑΠ είναι απρόβλεπτος παράγοντας, μπορεί να μην φέρει τα ποσοστά του παρελθόντος αλλά μπορεί να παίξει ρόλο να τερματιστεί η πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη που μέχρι τώρα φαντάζει αναμφισβήτητη.
Βεβαίως, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι ένα ΚΙΝΑΛ με ΓΑΠ αρχηγό θα «διώξει» και πολλούς που βλέπουν θετικά τη ΝΔ. Λοβέρδος, Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Μανιάτης, Καιλή κ.α θα βρεθούν σε τροχιά φυγής από το ΚΙΝΑΛ και το λογικό είναι να καταλήξουν στη ΝΔ.
Ενδεχομένως όχι ο Ν.Ανδρουλάκης που θα τα βρει με τον Γιώργο Παπανδρέου
Το βέβαιο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει δύο επικίνδυνους και απρόβλεπτους πόλους.
Την τριπλέτα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25 από τα αριστερά και από δεξιά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (που μπορεί να φτάνει και το 12%) από διάφορους δεξιούς και ακροδεξιούς κομματικούς σχεδιασμούς που αναπτύχθηκαν περισσότερο μέσα στη πανδημία και έχουν μεγάλη πιθανότητα να μπουν ορισμένοι μέσα στη Βουλή.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Πώς ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται επικίνδυνος για την κυβέρνηση ΝΔ και την κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη;
Το βέβαιο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει δύο επικίνδυνους και απρόβλεπτους πόλους.
Σχόλια αναγνωστών