Αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη αμερικανικών μέσων ενημέρωσης πως αρκετές επαρχίες και πόλεις στην Κίνα έχουν δημοσιεύσει επίσημες κατευθυντήριες τιμές για την πώληση ανθρώπινων ζωτικών οργάνων, όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τοπικές αρχές στην περιφέρεια της Χώρας του Δράκου εξέδωσαν ανακοινώσεις που αφορούν τέλη και οικονομικά μέτρα τα οποία σχετίζονται με την πώληση μελών και οργάνων του ανθρώπινου σώματος τα οποία προορίζονται για μεταμοσχεύσεις.
Όπως αναφέρουν γνώστες της εν λόγω «αγοράς», φαίνεται πως το κυβερνών κουμμουνιστικό καθεστώς προσπαθεί να «ρυθμίσει» το αδιαφανές σύστημα μεταμόσχευσης ανθρώπινων οργάνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε σχετική ανακοίνωση τον Ιούλιο, το ΚΚΚ διέταξε τις επαρχίες, τους δήμους και τις αυτόνομες περιφέρειες να ορίσουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές και πλαφόν πώλησης για τα ανθρώπινα όργανα.
Μάλιστα, οι όποιες «ρυθμίσεις» θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην επαρχία Χενάν, για παράδειγμα, έξι συναφή τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Διοίκησης Εποπτείας Αγοράς, εξέδωσαν από κοινού «τυποποιημένες τιμές για δωρεά οργάνων».
Σύμφωνα με τη λίστα, τα όργανα για μεταμόσχευση περιλαμβάνουν το συκώτι με 260.000 γιουάν (40.700 $), τα νεφρά με 160.000 γιουάν (25.000 $), τις καρδιές στα 100.000 γιουάν (15.600 $), τους πνεύμονες στα 80.000 γιουάν (10.000) στα 50.000 γιουάν (7.800 δολάρια), το λεπτό έντερο στα 50.000 γιουάν και άλλα τμήματα οργάνων.
Μαύρο εμπόριο
Ο δρ Wayne Shih-wei Huang, χειρουργός και διευθυντής στο IRCAD Taiwan, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής κέντρο της Ασίας, είπε ότι το ΚΚΚ ελπίζει να εξαλείψει το εμπόριο οργάνων στη μαύρη αγορά βάζοντας τιμές στα ανθρώπινα όργανα.
Ο Huang είπε στους The Epoch Times ότι το έγγραφο του ΚΚΚ δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κόστος απόκτησης οργάνων υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση πόρων, την τεχνολογία και την εργασία.
Ωστόσο, στις τιμές που αναφέρονται, η καρδιά είναι πολύ φθηνότερη από ένα νεφρό, κάτι που δεν έχει νόημα από άποψη ιατρικού κόστους.
Το κόστος απόκτησης καρδιάς θα πρέπει να είναι υψηλότερο από αυτό ενός νεφρού, καθώς η καρδιά πρέπει να εξαχθεί, να αποθηκευτεί κατάλληλα και να γίνει μεταμόσχευση μέσα σε λίγες ώρες.
Ο Huang πιστεύει ότι η τιμολόγηση είναι αντιστρόφως ανάλογη της αγοραίας αξίας και ζήτησης και δεν έχει καμία σχέση με το ιατρικό κόστος.
Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι πως οι επαρχίες Χουμπέι όσο και Χενάν ανέφεραν διαφορετικές τιμές για όργανα για παιδιά και ενήλικες.
Η τιμή στην επαρχία Χενάν είναι 100.000 γιουάν (15.600 δολάρια) για το συκώτι ενός παιδιού, λιγότερο από το ήμισυ των 260.000 γιουάν (41.000 δολάρια) για έναν ενήλικα.
Οι τιμές για έναν και δύο νεφρούς για παιδιά είναι επίσης χαμηλότερες από αυτές για τους ενήλικες κατά 60.000 γιουάν (9.400 $) και 80.000 γιουάν (12.500 $) αντίστοιχα.
Ο δρ Alex Chih-Yu Chen, ιατρικός διευθυντής της Novartis Japan, δήλωσε ότι, όσον αφορά το ιατρικό κόστος, η προμήθεια οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις για παιδιά είναι πιο δύσκολες και θα πρέπει να είναι πιο ακριβές από ό,τι για τους ενήλικες.
Αμφισβητούμενα στοιχεία
Ο δρ Huang θεωρεί ότι το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων του ΚΚΚ είναι ανοιχτό μόνο σε νοσοκομεία.
Ωστόσο, δεν είναι ανοιχτό στο κοινό ούτε διαφανές, αλλά είναι φτιαγμένο έτσι ώστε τα νοσοκομεία να βγάλουν χρήματα.
«Το ΚΚΚ δεν μπορεί να κάνει το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων τόσο διαφανές όσο αυτό των δυτικών χωρών», είπε.
Ο Eρυθρός Σταυρός της Κίνας, που βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, είναι ένας από τους οργανισμούς που τεκμηριώνουν τις δωρεές οργάνων και δημοσιεύουν δεδομένα στην εθνική βάση δεδομένων.
Οι υπεύθυνοι του οργανισμού υποστηρίζουν ότι στην Κίνα, «η δωρεά οργάνων είναι εθελοντική και δωρεάν».
Ωστόσο, τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα.
Ο Hamid Sabi, ανεξάρτητος σύμβουλος στο Δικαστήριο της Κίνας που εδρεύει στο Λονδίνο, διαπιστώνει ότι η αναγκαστική συγκομιδή οργάνων είχε λάβει χώρα «σε σημαντική κλίμακα» στην Κίνα.
Όσον αφορά την επίσημη βάση δεδομένων δωρητών οργάνων του ΚΚΚ, ο Sabi είπε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας ότι είναι σε θέση να λάβει 2,8 όργανα ανά δότη, που είναι 180 φορές υψηλότερος από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί με τα συστήματα δωρεάς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την παροχή για τις 10.000 μεταμοσχεύσεις που καταγράφονται επίσημα ετησίως.
Πολλοί ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.
Συγκομιδή ζωντανών οργάνων του ΚΚΚ από μαθητές του Φάλουν Γκονγκ
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Καναδά David Kilgour, τον David Matas, δικηγόρο με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Ethan Guttmann, Αμερικανό ερευνητή - δημοσιογράφο, η Κίνα θα μπορούσε να πραγματοποιεί από 60.000 έως 100.000 μεταμοσχεύσεις ετησίως.
Πολλοί δείκτες δείχνουν ότι η κύρια πηγή αυτών των οργάνων είναι φοιτητές του Φάλουν Γκονγκ αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι που εγκλωβίζονται από το πολιτικοποιημένο δικαστικό σύστημα της Κίνας.
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πρακτική πνευματικού διαλογισμού που έγινε ευρέως δημοφιλής στην Κίνα τη δεκαετία του 1990, μέχρι που απαγορεύτηκε το 1999.
Οι ασκούμενοί του έγιναν αποδέκτες συκοφαντιών, παράνομων συλλήψεων και βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG), οι φυλακισμένοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη τράπεζα ζωντανών ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις στην Κίνα.
Το WOIPFG έψαξε και ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές, έγγραφα και βάσεις δεδομένων από 891 νοσοκομεία μεταμοσχεύσεων και 9.515 χειρουργούς στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια και διαπίστωσε ότι, μεταξύ 2000 και 2006, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων οργάνων που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα γνώρισε εκθετική ανάπτυξη.
Την ίδια περίοδο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, φυλακές, κέντρα κράτησης και κέντρα πλύσης εγκεφάλου της Κίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα κορυφαία νοσοκομεία στην Κίνα που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις, πολλά νοσοκομεία μετατράπηκαν σε κέντρα μεταμόσχευσης ή άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς να έχουν τις απαραίτητες υποδομές.
www.bankingnews.gr
Ψάχνεις ανθρώπινα όργανα και αναζητάς τιμές; - Συκώτι 40.700 δολ., νεφρά 25.000 δολ., καρδιά 15.600 δολ., πνεύμονες 10.000 δολ. στην Κίνα
Το κινεζικό καθεστώς τιμολογεί δημόσια τα ανθρώπινα όργανα...
Σχόλια αναγνωστών