Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Jamie Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: Θέμα χρόνου ο πανικός να καταλάβει τις αγορές – Σε καλό δρόμο η διαδοχή μου

O Jamie Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: Θέμα χρόνου ο πανικός να καταλάβει τις αγορές – Σε καλό δρόμο η διαδοχή μου
Πάντα επίκαιρος…
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, οι επενδυτές συνέρρευσαν στο campus της JP Morgan στο Μανχάταν για να ακούσουν τον πλέον επιδραστικό τραπεζίτη παγκοσμίως να ξεδιπλώνει τις απόψεις του για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία και τις αγορές.
Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής CEO της αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon, που αναφέρθηκε στα πάντα: από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αμερικανική οικονομία, τη γεωπολιτική και τον πληθωρισμό, μέχρι τις αγορές και τη νομισματική πολιτική.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για τα επικείμενα τραπεζικά stress tests και τις επαναγορές μετοχών, ο Jamie Dimon είπε: «Δεν πρόκειται να επαναγοράσουμε μετοχές στις τρέχουσες τιμές.
Απλώς δεν πρόκειται να σας πούμε τίποτα πια για το θέμα των μετοχών».
Στη συνέχεια, σχολίασε τις πιστωτικές αγορές.
«Το πιστωτικό περιθώριο επενδυτικής βαθμίδες είναι λάθος» είπε.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Dimon προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και πιθανώς ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, στις εταιρείες μόχλευσης και στην ιδιωτική πίστωση.
«Εάν δούμε υψηλότερα επιτόκια και, Θεός φυλάξοι, στασιμοπληθωρισμό, οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πιεστούν», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη.
Κατόπιν, ο Dimon σχολίασε την τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θα επηρεάσει σχεδόν κάθε δουλειά στην JP Morgan.

Πανικός

Επιστρέφοντας στις αγορές, o Dimon είπε πως περιμένει να ξεσπάσει πανικός στην αγορά κάποια μέρα.
Και γι' αυτό σκοπεύει να κρατήσει το όπλο των επαναγορών για εκείνη ακριβώς την ημέρα.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το στέλεχος της τράπεζας δήλωσε:
«Είμαι απαισιόδοξος. Έχουμε την πλέον περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση που έχουμε δει οι περισσότεροι από εμάς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν γνωρίζουμε πραγματικά την πλήρη επίδραση του QT.
Μου φαίνεται μυστήριο ότι, κατά κάποιο τρόπο, είχε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν πρόκειται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα όταν υποχωρήσει.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι λίγο μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι και ότι τα πραγματικά ποσοστά του μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη.
Ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι ενσωματωμένος στο σύστημα στο ύψος του 4% και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό.
Δεν ποντάρουμε σε αυτό και δεν πιστεύω καθόλου σε υποθέσεις κεντρικής βάσης, αλλά αυτό είναι ένας κίνδυνος».
Snag_16690416.png
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα διαδοχής, είπε ότι είναι καλά, «η διαδοχή μου είναι σε καλό δρόμο, σιγά σιγά θα πρέπει να σκέφτομαι την αποχώρηση».
Τα δυσοίωνα σχόλια του Dimon είναι επίκαιρα.
Τονίζουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης σε ένα ταχέως επιδεινούμενο γεωπολιτικό τοπίο καθώς η απειλή του στασιμοπληθωρισμού κάνει την εμφάνισή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης