γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στα γνώριμα αντιπολιτευτικά μονοπάτια του 2014, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Πλέον αποκτήσαμε και ….κόμμα της ενέργειας, αλλά χωρίς να έρχεται στο τραπέζι μια ουσιαστική και ρεαλιστική λύση.
Η κυβέρνηση στην ουσία «κρύβεται», διότι τα λεφτά είναι πολλά για να αντιμετωπίσει το καυτό θέμα των λογαριασμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τουφεκιές στον αέρα ή πιο καλά ψαρεύει αγανακτισμένους ψηφοφόρους από τη δεξαμενή της ενέργειας που τσουρουφλίζει περισσότερους από 7 εκατομμύρια καταναλωτές ανά τετράμηνο.
Η πολιτική κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξη Τσίπρα να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή έτσι ώστε οι καταναλωτές να μη την πληρώνουν μέχρι τα Δικαστήρια να αποφασίζουν για την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ακόμη ένα πολιτικό τέχνασμα, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση.
Τα νοικοκυριά θα συνεχίζουν να πληρώνουν ανά τετράμηνο λογαριασμούς στα επίπεδα των 800 και 1000 ευρώ και στους μηνιαίους λογαριασμούς έναντι δίνουν τουλάχιστον 150 ευρώ. Το εύλογο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος της ενέργειας;
Το BN σε πρόσφατα ρεπορτάζ έχει αναδείξει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμος του κράτους από το 2013 και περιέχεται στον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με την υπογραφή του υφυπουργού τεχνοκράτη Ασημάκη Παπαγεωργίου που να σημειωθεί τον έφτιαξε στα μέτρα των προμηθευτών και ενέργειας καταπατώντας βασικά συνταγματικά δικαιώματα των καταναλωτών όπως είναι οι μονομερείς ενέργειες των παρόχων. Στην πράξη δίνεται το δικαίωμα να καταργούν τα συμβόλαια όταν η τιμή της Kwh που χρεώνεται στον καταναλωτή είναι χαμηλότερη από το πραγματικό κόστος. Έτσι οι επιχειρήσεις των προμηθευτών ενέργειας μεταφέρουν ανέξοδα το ρίσκο στον καταναλωτή.
Ακόμη και σήμερα προμηθευτές ενέργειας υπόσχονται το πιο φθηνό ρεύμα στην αγορά με την απρόσκοπτη βοήθεια ιστοσελίδων που τους σιγοντάρουν χωρίς να λένε τίποτα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ποια είναι η λύση
Να αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Την πλήρη αρμοδιότητα την έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και συνολικά η Κυβέρνηση. Όμως δεν κάνει το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση διότι δεν έχει λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφήνει το ίδιο καθεστώς διότι ο επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν όλο το ρίσκο να διαμορφώνουν τιμολόγια με το πραγματικό κόστος της Kwh , με συμβόλαια που θα έχουν διάρκεια ζωής από 1 έως 2 χρόνια χωρίς να έχουν το δικαίωμα κατάργησης όπως γίνεται σήμερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παιχνίδι με την αγανάκτηση των καταναλωτών
Προτίμησε την εύκολη πολιτική λύση με την κατάθεση της τροπολογίας αποφεύγοντας την ουσία του ζητήματος και κυρίως ποιος θα πληρώνει το κόστος της ενέργειας. Η πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει πολλά αγκάθια και προτιμά να τα αποφύγει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν πιέστηκε να αλλάξει τον Κανονισμό διότι η αγορά ενέργειας δεν είχε εξάρσεις ενώ έβαλε σε εφαρμογή το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο λειτούργησε υπέρ των παραγωγών ενέργειας. Τα ουρανοκατέβατα κέρδη είναι προϊόν του πλαισίου που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από εντολή των Βρυξελών και ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Δεν αθωώνουμε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία ως κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο καυτό πρόβλημα των νοικοκυριών και μάλιστα σε ένα προεκλογικό έτος. Τα νοικοκυριά για να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους πληρώνουν 8 δισ ευρώ το χρόνο. Ο κρατικός κουμπαράς πρέπει να βρει τουλάχιστον 6 δισ ευρώ χωρίς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και κυρίως να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Υπάρχουν αυτά τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι να επιστρέψουν οι τιμές του φυσικού αερίου σε τιμές προ κρίσης.
Η παρέμβαση της ΡΑΕ
Αργά χθες το βράδυ η ΡΑΕ με ανακοίνωση της έδωσε « στεγνά» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει από το 2013 και περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Διευκρινίζει ότι ο μόνος τρόπος για αλλάξει είναι η αλλαγή του Κανονισμού από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ . Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τις αρμοδιότητες που έχει εξαντλούνται με βάση την ελληνική νομοθεσία σε κατευθυντήριες γραμμές με τους προμηθευτές να μην υποχρεούνται να τις ακολουθούν. Πάντως στην περίπτωση που έρθει νέος Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα λέει για την ρήτρα αναπροσαρμογής και ποιος θα την πληρώνει ;
Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών