Σε μια ανακοίνωση και με μία παράγραφο «διαγράφτηκε» τουλάχιστον 1 δισ από τους παραγωγούς ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία «θολή» ανακοίνωση προσπαθεί να ρίξει «φώς στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος βασιζόμενο στην επιστημονική μεθοδολογία της ΡΑΕ.
Τα έσοδα των παραγωγών ενέργειας έγιναν κέρδη, στη συνέχεια ήρθε στο προσκήνιο το μικτό περιθώριο κέρδους ενώ απουσιάζει κάθε συσχέτιση με ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι η αιτία του κακού.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι το πόρισμα της ΡΑΕ «καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 και στο ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.
Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%».
Δηλαδή χαμηλώνει τον πήχη των 591 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη της ΡΑΕ ως διαβαθμισμένο ή απόρρητο έγγραφο στη Βουλή
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πήρε την απόφαση να καταθέσει τη μελέτη της ΡΑΕ στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων με αποτέλεσμα η μελέτη να πάρει την μορφή εγγράφου ιδιαίτερης σημασίας και με άκρα μυστικότητα δόθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη Επιτροπή.
Δηλαδή το πόρισμα δεν μπορεί να γίνει «φείγ βολάν» διότι η ιδιαιτερότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας λειτουργεί σε καθεστώς ελεγχόμενο για τις πληροφορίες που λαμβάνει και στη συνέχεια διανέμονται στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Πού το πάει το ΥΠΕΝ;
Τα έως τώρα στοιχεία που δόθηκαν από το ΥΠΕΝ με τη μορφή ανακοίνωσης έχουν πολλά θολά σημεία και χρειάζονται διευκρινίσεις.
Το ΒΝ μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν είχε λάβει στα χέρια του τη μελέτη λόγω της μυστικότητας που την περιέλαβε όπως και την μεθοδολογία αποτίμησης των εσόδων των παραγωγών ενέργειας από τη ΡΑΕ που έγιναν κέρδη και στη συνέχεια έγινε προσθήκη των μεικτών περιθωρίων κέρδους.
Το ΒΝ με δημοσίευμα του προσδιορίζει τα επιπλέον έσοδα άνω των 2 δις ευρώ και θεωρεί ότι τα 591,45 εκατ. ευρώ αφορούν ένα μικρό μέρος της περιόδου από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα είναι η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.
Η αλήθεια των στοιχείων του ΥΠΕΝ
Tο μικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ.
Tο ρεπορτάζ του ΒΝ προσδιόρισε ότι η ΔΕΗ είχε υπέρ έσοδα μόνο από τον λιγνίτη και τις υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικού ύψους 350.680.000 ευρώ.
Η μελέτη ΡΑΕ τα προσδιόρισε στα 335,99 εκατ. ευρώ για το σύνολο του εξαμήνου τις εκπτώσεις της ΔΕΗ που έδωσε στους καταναλωτές.
Ωστόσο τα 335,99 εκατ. ευρώ συμπίπτουν με την εκτίμηση του ΒΝ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η μελέτη της ΡΑΕ τα ανακάλυψε από τον παραγωγό ΔΕΗ αλλά η ΔΕΗ ως προμηθευτής ενέργειας τα έδωσε στους καταναλωτές.
Με τη ΡΑΕ να φέρνει στην επιφάνεια τα 591,45 εκατ. ευρώ τα οποία θα μπουν στη ζυγαριά προς φορολόγηση με συντελεστή 90% προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα αν οι παραγωγοί ενέργειας εμπίπτουν στις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη αδικαιολόγητη μεταβολή του μικτού περιθωρίου κέρδους των εταιρειών και πρέπει να τους επιβληθεί πρόστιμο;
Τα στοιχεία του ΒΝ
Το ΒΝ είχε προσδιορίσει τα υπερέσοδα του φυσικού αερίου στα 614.218.000 ευρώ και αφορούσε το πρώτο τρίμηνο του 2022 και μαζί τα 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ φτάνουμε στο 1 δισ ευρώ. .
Δηλαδή αν προσθέσουμε στα 591,45 εκατ. ευρώ τα 335,99 εκατ. χωρίς το υπουργείο να δώσει στοιχεία από τους άλλους παραγωγούς ενέργειας και προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ καθώς με τη δημοσιοποίηση των δύο στοιχείων φθάνουν στα 927,44 ευρώ.
Το BN ανέφερε στο δημοσίευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου: Στο 1 δισ. τα υπερ έσοδα των παραγωγών ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπερ έσοδα των παραγωγών ενέργειας αγγίζουν το 1 δισ ευρώ.
Η δική μας προσέγγιση δεν είναι διόλου τυχαία αφού συμπίπτουν με αυτά της ΡΑΕ με τη διαφορά ότι εμείς υπερασπιζόμαστε ότι χάθηκε περίπου 1 δις ευρώ ενώ για τη ΡΑΕ τα εντοπίζει στο αρχικά στο 1 δις για να υποχωρήσουν διότι καθετοποιημένες μονάδες έκαναν επιστροφές στους καταναλωτές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Πώς χάθηκε 1 δισ ευρώ από τη μελέτη της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας
Το BN ανέφερε στο δημοσίευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου: Στο 1 δισ. τα υπερ έσοδα των παραγωγών ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο
Σχόλια αναγνωστών