Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκπληξη από Capital Economics: Στο +5,5% το ελληνικό ΑΕΠ το 2022, με ώθηση από Τουρισμό και ΕΚΤ

Έκπληξη από Capital Economics: Στο +5,5% το ελληνικό ΑΕΠ το 2022, με ώθηση από Τουρισμό και ΕΚΤ
«Ταύρος» η Capital Economics για την Ελλάδα...

Στο 5,5% , 3,3% και 2,5% εκτιμά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022, το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, η Capital Economics, αναγνωρίζοντας, πως, παρά τα εμπόδια σε μακροοικονομικό επίπεδο και το γεωπολιτικό ρίσκο, η οικονομία της χώρας έχει σημειώσει ισχυρή πρόοδο, ενώ θα έχει και τη στήριξη της ΕΚΤ...
Η αισιοδοξία της, όπως επισημαίνεται, πηγάζει από την τουριστική άνθηση, ενώ ταυτόχρονα οι αναλυτές του οίκου «βλέπουν» έκρηξη επενδύσεων (πάγιες επενδύσεις +9,8% το 2022 και +5,6% το 2023), με το καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο +1,5% το 2022 και +1% το 2023.
Επίσης, η Capital Economics είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς, παρότι βλέπει τον δείκτη καταναλωτή στο 7,5% το 2022, εκτιμά ότι θα βυθιστεί στο +0,5% το 2023.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της να φαίνονται σχετικά ευοίωνες.
Η αύξηση κατά 2,3% στο ΑΕΠ της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο την έφερε 3,0% πάνω από το προ-Covid επίπεδό της.
Πρόκειται για ανάκαμψη μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες του Νότου της ευρωζώνης - αν και η οικονομία της Ελλάδας είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από την κρίση της ευρωζώνης.
4_187.JPG
Οι λόγοι της ανάκαμψης…

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετά λαμπρές, λέει η Capital Economics.

Πρώτα και κύρια, ο Τουρισμός ανθεί: οι διεθνείς αφίξεις επιβατών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 ενώ τα έσοδα είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν τότε. (Βλ. Διάγραμμα 48.)
1_396.JPG
Δεύτερον, η μεταποίηση επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς και οι επιχειρηματικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι σχετικά ισχυροί.
Και τρίτον, η απασχόληση αυξάνεται εντυπωσιακά (11,5% το 2022).

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Ειδικότερα, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί και η φορολογική βάση έχει διευρυνθεί.
Το σοκ στις τιμές της ενέργειας συμπιέζει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά από άλλες απόψεις η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ρωσία δεν είναι σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος.
Επίσης, η μέση ληκτότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα όταν το χρέος αναδιαρθρώθηκε το 2012.
3_234.JPG
Τέλος, σύμφωνα με την Capital Economics, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εντάσσοντας τη στο σχεδιαζόμενο εργαλείο αντιμετώπισης των spreads.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης