γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Με τον φόβο αύξησης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τους πιστωτές (τράπεζες - servicers, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στέλνει σαφές μήνυμα για βελτίωση των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, χωρίς ωστόσο να εμφανίσει «μαστίγιο» έναντι των πιστωτών ενώ χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα σημειώνοντας, ότι «οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας.
Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές.»
Η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εκτός από την αύξηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αφού δεν ..περπατούν οι ρυθμίσεις είναι να καταπέσουν οι εγγυήσεις των ενήμερων δανείων του «Ηρακλή» εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων για να αρχίσει να διαγράφεται ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία με τους δανειολήπτες να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν τα δάνεια τους σε ενήμερη κατάσταση.
Ο αλγόριθμος δεν αρέσει σε τράπεζες και servicers...
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου για την στάση των πιστωτών έναντι των χαμηλών ποσοστών ρυθμίσεων που γίνεται μέσα από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμιση Οφειλών δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι οι πιστωτές (τράπεζες - servicers,) είναι σε θέση αν αποδεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση του αλγόριθμου με το πάτημα ενός πλήκτρου, ενώ δεν προβλέπεται η αιτιολόγηση της απόρριψης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά ότι οι πιστωτές θα συμβάλλουν στην βελτίωση των στοιχείων που αφορά τις ρυθμίσεις οι οποίες μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της νομοθεσίας είναι κατώτερες των προσδοκιών.
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου , τόνισε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει εντοπίσει θέματα που συμβάλλουν στην καθυστέρηση των αποφάσεων χωρίς ωστόσο να προαναγγέλλει αλλαγές. Στον πατριωτισμό των τραπεζών και των servicer ποντάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Παγκρήτιας Τράπεζα η οποία σε ποσοστό 76% έχει αποδεχθεί τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ενώ στην τέταρτη θέση με ποσοστό 66% εμφανίζεται η Intrum
Οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών
Στις 3000 οι ρυθμίσεις δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ
Αναμένει άμεσα, τις επόμενες ημέρες εντός της εβδομάδας, να έχουμε τουλάχιστον άλλες 300-400 ρυθμίσεις, δηλαδή γύρω στα 60-70 εκατομμύρια δάνεια (διαφάνεια 10).
Αυτές είναι οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία για να λάβουν οι δανειολήπτες δοσολόγια ή που έχουν ήδη λάβει και περιμένουμε να καταβάλουν την πρώτη δόση.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προσβλέποντας στην άμεση εφαρμογή του νόμου από τους πιστωτές, αναμένουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ρυθμίσεων, δηλαδή πάνω από 3.000 ρυθμίσεις, ύψους 1.5 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει εάν η αξιολόγηση των αιτήσεων που βρίσκονται ήδη στα χέρια των πιστωτών, γίνει στους χρόνους και την εφαρμογή του νόμου.
Το έργο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Συγκεκριμένα, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος.
Χτίζοντας επάνω στις εντατικές προσπάθειες – όλων των συμμετεχόντων – τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.
Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο.
Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.
Όμως, παρά τιs προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα.
Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους.
Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.
Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.
Οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 55.142
Με βάση τα στοιχεία μέχρι χθες (19/07), έχουμε 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.
Τα δημογραφικά στοιχεία των δανειοληπτών που αναζητούν λύση μέσω του εξωδικαστικού, διαπιστώνουμε ότι τι η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς Συγκεκριμένα 77% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μόλις στα 48 εκατ. ευρώ το ύψος των ρυθμίσεων
Μέχρι χθες 20/7/2022, είχαμε 425 ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια ύψους 48 εκατ. ευρώ.
Αυτό είναι μια θετική ένδειξη, αφού πράγματι είχαμε μεγάλη αύξηση στην ολοκλήρωση των αιτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο μηχανισμός αρχίζει να δίνει λύσεις και με αυξανόμενο ρυθμό.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών αλλά και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής (διαφάνεια 7). Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 33% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 23% για το Δημόσιο – ενώ η μέση διάρκεια αποπληρωμής ξεπερνά τους 220 μήνες.
Παρά τις προσπάθειες, τα ποσοστά έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων παραμένουν χαμηλά
Από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα, έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο.
Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή – που μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του Υπουργείου και των πιστωτών και επομένως θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών