Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτωτική πορεία για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την ισχυρή πτώση 3% που κατέγραψαν χτες 15/8 στον απόηχο της απροσδόκητης επιβράδυνσης που έδειξε η οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα.
Το WTI Crude σήμερα 16/8 πιέστηκε και πάλι κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει.
Την ίδια ώρα, η συμφωνία με το Ιράν φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο - αφού η χώρα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσημη θέση της σχετικά με ένα προσχέδιο κειμένου για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
«Το μελετάμε και πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμετέχοντες στο JCPOA [της πυρηνικής συμφωνίας] και τις ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ περαιτέρω για την απάντησή της.
Το πρωί της Τρίτης και η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε ότι «Έχουμε λάβει τα σχόλια του Ιράν μέσω της ΕΕ και τα μελετάμε . Μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με την ΕΕ», σύμφωνα με δήλωση του State Dept.
Τέλος, σημειώνουμε ότι ο Mohammad Marandi - ένας από τους συμβούλους της διαπραγματευτικής ομάδας της Τεχεράνης - δήλωσε ότι, «Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν».
Τι σηματοδοτεί η συμφωνία;
Το γεγονός σηματοδοτεί ότι μπορεί να είναι πιο κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στις παγκόσμιες αγορές.
Την πίεση στις τιμές εντείνει η προοπτική αύξησης της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
«Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή και ο μεγαλύτερος καταναλωτής δείχνει μειωμένη όρεξη» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής στη Mizuho Securities USA.
Το ράλι διαρκείας του δολαρίου είναι ακόμη ένας παράγοντας που οδηγεί πτωτικά τις τιμές.
Τα εμπορεύματα τείνουν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με το αμερικανικό νόμισμα, αφού αποτιμώνται σε αυτό στη διεθνή αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πάνω από 30% πτώση μέσα σε δύο μόλις μήνες και κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Ο αβέβαιος ρόλος της Κίνας
Η Κίνα, όπου τα lockdown Covid-19 παραμένουν ευρέως σε ισχύ, τελικά θα επιτρέψει ξανά τις απρόσκοπτες εμπορευματικές συναλλαγές, αυξάνοντας τη ζήτηση.
Οι αποσύρσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θα λήξουν τον Νοέμβριο ενώ ένα μεμονωμένο απροσδόκητο γεγονός, όπως π.χ ένας τυφώνας που πλημμύρισε το Houston Ship Channel και έθεσε εκτός λειτουργίας πολλά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού για εβδομάδες ή και μήνες, θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.
Αυτού του είδους η καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει παλιρροϊκά κύματα στην στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές της ενέργειας είναι θεμελιώδεις για τις τιμές σε ό,τι αποστέλλεται και παράγεται, είτε πρόκειται για σιτηρά είτε για προμήθειες κτιρίων.
Σχόλια αναγνωστών