Ελλάδα και Κύπρος αντιτίθενται στην απαγόρευση έκδοσης τουριστικών visas σε Ρώσους πολίτες, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους.
«Αυτή θα ήταν μια απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση... Ακόμη και οι Τούρκοι πολίτες λαμβάνουν βίζα από τις κυπριακές αρχές, επομένως δεν πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο έχει καμία αξία σε σχέση με τους Ρώσους», φαίνεται πως δήλωσε ο Κορνήλιος Κορνήλιου, μόνιμος γραμματέας του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών όπως επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκεται μεγάλη ρωσόφωνη διασπορά, πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το 25% των τουριστών ήταν Ρώσοι.
Η πλειοψηφία των Ρωσόφωνων της Κύπρου, περίπου 50.000, ζει στη Λεμεσό, μια πόλη 237.000 κατοίκων στη νότια ακτή.
Τώρα υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων επιχειρηματιών που θέλουν να ανοίξουν μια επιχείρηση σε κυπριακές πόλεις.
Το Politico αναφέρεται και σε αξιωματούχους από την Ελλάδα, σύμφωνα με τους οποίους και η Αθήνα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος για την ρωσική βίζα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα του RIA Novosti για την επίσημη θέση της χώρας για το θέμα αυτό.
Πρόσφατα, υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις στη Δύση να σταματήσει η έκδοση βίζας και να κλείσει η είσοδος για τους Ρώσους.
Τέτοιες δηλώσεις έκαναν οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Εσθονίας, Sanna Marin και Kaja Kallas .
Την ίδια στιγμή, η Λετονία και η Εσθονία ανακοίνωσαν την παύση έκδοσης βίζας στους Ρώσους.
Η Εσθονία απαγόρευσε εντελώς την είσοδο σε ήδη εκδοθέντα έγγραφα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σωβινιστική την ιδέα της διακοπής της έκδοσης βίζας σε πολίτες της χώρας και την απόφαση του Ταλίν αντι-εσθονική.
Οι χώρες της Βαλτικής έχουν επικριθεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έτσι, η βουλευτής Yana Toom χαρακτήρισε εκδήλωση αφέλεια το αντιρωσικό βήμα της Εσθονίας.
Η θέση της Ελλάδας
Στη γειτονική Ελλάδα γράφει το Politico, παρά τα έντονα ρωσοφιλικά αισθήματα που είναι βαθιά μέσα στην κοινωνία, δεδομένων των αιώνων θρησκευτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, η κυβέρνηση ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα στο Κίεβο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εισβολείς.
Αλλά η χώρα δεν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος των ρωσικών βίζας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Βόρεια Ελλάδα ευνοείται ως προορισμός διακοπών από Ρώσους τουρίστες, παραδοσιακά το καλοκαίρι κάτι που άλλαξε φέτος.
Είναι λοιπόν αυτό το «όχι» της Ελλάδας το νέο βήμα προσέγγισης προς τη Ρωσία;
Κατάλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι αντιρωσικές δηλώσεις είναι τελείως άχρηστες προς τον Putin αλλά εξαντλητικές για τη Δύση;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών