Πάνω από 200 δισ. έχει κοστίσει ήδη η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Πρόκειται για μια αλυσίδα ενεργειακών ντόμινο που πέφτει - μια αλυσίδα στην οποία κάθε πλακίδιο αξίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Και σύμφωνα με τους αναλυτές, τα 200 δισ. είναι μια πρόχειρη εκτίμηση.
Και συντηρητική, καθώς βασίζεται σε όσα γνωρίζουμε σήμερα.
Δεν καλύπτει το χειρότερο σενάριο τόσο για την πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία όσο και για έναν ψυχρότερο από τον μέσο όρο χειμώνα.
Πολύ λίγοι πολιτικοί φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επερχόμενης κρίσης και το κόστος της, με τον Emmanuel Macron από τη Γαλλία και τον Olaf Scholz από τη Γερμανία να είναι από τους μόνους που φαίνεται να το αντιμετωπίζουν τώρα.
Αλλά τίποτα δεν έχει γίνει σε επίπεδο συνόδου κορυφής των αρχηγών που θα εστιάζεται στην ενέργεια.
Λύση μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας
Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και να καταστήσει σαφές ότι τα έθνη θα βοηθήσουν το ένα το άλλο μοιράζοντας το λίγο φυσικό αέριο που θα είναι διαθέσιμο.
Αυτό σημαίνει ότι θα προσκληθούν και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Νορβηγία στο τραπέζι των Βρυξελλών.
Καθώς οι μελλοντικές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν, περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και λιανοπωλητές ενέργειας θα δυσκολευτούν.
Η μόνη πιθανότητα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι να περάσουν το τεράστιο άλμα στις τιμές χονδρικής στους πελάτες τους.
Αλλά αυτό απλώς θα μετακινήσει τη διάσωση προς τα κάτω, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν δυσβάστακτους λογαριασμούς και θα χρειάζονταν κυβερνητική βοήθεια.
Τελικά, οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν το κόστος — είτε άμεσα και άμεσα, μέσω υψηλότερων τιμών λιανικής ενέργειας και φυσικού αερίου, είτε αργότερα, και με την πάροδο των ετών, μέσω υψηλότερων φόρων για να πληρώσουν τα προγράμματα διάσωσης.
Το κόστος στους καταναλωτές
Εάν επιτραπεί στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταφέρουν υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου στους καταναλωτές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν 470 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, 290% υψηλότερα από το τυπικό κόστος στα μέσα του 2020.
Αυτό είναι σαφώς απρόσιτο για πολλούς, ίσως τους περισσότερους, και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη στήριξη ώστε οι καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα.
Ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακριβός.
Το μόνο ερώτημα τώρα είναι πόσο θα είναι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών