Έρχεται φθινόπωρο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, που πλέον στη χώρα μας κινείται σε φάση αποκλιμάκωσης, χωρίς μέτρα υποχρεωτικότητας, αλλά κυρίως με συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να ξεκαθαρίζει ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά» και «η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τη χρήση ή όχι μάσκας, αλλά και για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε σχολικές αίθουσες.
Πάντως, δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, αποσαφηνίζεται ότι «στη νέα φάση συνύπαρξης με την πανδημία, η βούλησή μας είναι να μην πάμε σε μέτρα αχρείαστα η υποχρεωτικότητας, αλλά σε συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο».
Πλεύρης: Βούλησή μας να μην πάμε σε μέτρα υπορεωτικότητας
«Αρχική βούλησή μας είναι τα tests να είναι στοχευμένα και όχι μαζικά, όπως υπήρξαν έως τώρα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης, και μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα», δηλώνει ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «λοιπά μέτρα λογικής του προηγούμενου διαστήματος δεν εξετάζονται».
Για τα σχολεία, σημειώνει πως «είμαστε σε συνεννόηση με τους ειδικούς και την υπουργό Παιδείας, κυρία Κεραμέως και βούλησή μας είναι και αυτά να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται».
Περί εμβολίων και αλλαγής καταγραφής θανάτων
Μέσα στο 2022 θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια ως προς τη μετάλλαξη Omicron και τις επικρατούσες υπομεταλλάξεις, αναφέρει ο κ. Πλεύρης, καλώντας τους άνω των 60 ετών και τον ευάλωτο πληθυσμό να μην περιμένουν, αλλά να εμβολιαστούν τώρα με την ενισχυτική δόση διότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρει ότι με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ECDC και του Euromomo κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η χώρα μας είχε την 3η καλύτερη επίδοση επιδημιολογικής επιτήρησης και την 5η χαμηλότερη τιμή υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι «οι εκτιμήσεις που είχαμε για το καλοκαίρι επιβεβαιώθηκαν, ότι δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ».
Όπως εξηγεί,« δεν προβαίνουμε σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων, αλλά πλέον θα αναφέρεται η αιτία του θανάτου εάν είναι η covid ή άλλη νόσος που απλά ο ασθενής ήταν θετικός στην covid. Αυτό διασφαλίζει καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση της χώρας κυρίως σε άλλες νόσους που μπορεί να υποεκτιμώνται όταν όλα τα περιστατικά επειδή απλά και μόνο οι ασθενείς ήταν θετικοί στην covid καταγράφονται και ως θάνατοι από covid».
Προσθέτει πως ο λόγος που αυτό γίνεται τώρα συνδέεται με την παράμετρο ότι η μεταδοτικότητα πλέον είναι πολύ μεγάλη, η δε νοσηρότητα, είτε γιατί ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος, είτε γιατί έχουμε άλλης μορφής μεταλλάξεις, είναι χαμηλότερη.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ήδη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι στη φάση της επικράτησης της Omicron έως και το 50% των θανάτων μπορεί να έχουν άλλη αιτία και απλά οι ασθενείς να νοσούσαν και από covid.
Κεραμέως: Άνοιγμα με τα ηπιότερα δυνατά μέσα
«Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως.
H κα Κεραμέως μιλώντας στο OPEN γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τη χρήση ή όχι μάσκας, αλλά και για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε σχολικές αίθουσες.
Σχετικά με το πρωτόκολλο που θα ισχύει ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά», αφού «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος
Εάν κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό «η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει, που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία», εξήγησε η κα Κεραμέως.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ, καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», αλλά και «καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».
Τι εξετάζεται
Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία με ένα νεό ήπιο πρωτόκολλο για την προστασία από covid, χωρίς μάσκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης omicron που επικρατεί και εν αναμονή της επανεμφάνισης της γρίπης τον χειμώνα, αναμένεται να είναι στα σχολεία προαιρετική η χρήση μάσκας, επικαιροποίηση και πραγματοποίηση εμβολιασμού, παραμονή στο σπίτι των παιδιών με συμπτώματα από οποιαδήποτε μορφή επιδημικής ασθένειας, ενω θα εξακολουθήσει να ισχύει ο αερισμός των χώρων και ατομική υγιεινή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών