Στο Κατάρ μεταβαίνει εσπευσμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας για την ενεργειακή κρίση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο Michel αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ την Τρίτη (6/9), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία με το κόστος ενέργειας να αυξάνεται καθώς οι ρωσικές ροές μειώνονται.
Η κρατική εταιρεία QatarEnergy, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, διαπραγματεύεται με πολλούς ευρωπαίους αγοραστές εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες νέες συμφωνίες.
Ο φόβος των ελλείψεων
«Ο Charles Michel θα συναντήσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να επανεξετάσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Παλαιστίνη-Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ. είπε στο Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, φοβούνται τις χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια να κρατήσει κλειστό τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη.
Δεσμεύεται με συμβόλαια το Κατάρ
Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Οι περισσότεροι τρέχοντες όγκοι φυσικού αερίου του Κατάρ είναι δεσμευμένοι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κυρίως με αγοραστές στην Ασία, την οποία το εμιράτο είπε ότι θα τιμήσει.
Ωστόσο, η QatarEnergy θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με αέριο από το εργοστάσιο φυσικού αερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο από το 2024, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κατάρ σε γερμανική εφημερίδα τον Μάιο.
Επιπλέον, το Κατάρ αναζητά νέους πελάτες για μια σημαντική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές του κατά περίπου 63% και πρόκειται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο στις αρχές του 2027.
Οι αιχμές για von der Leyen
Υπενθυμίζεται πως ο Michel άφησε σαφείς αιχμές για την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι έχουν καθυστερήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Le Soir, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.
Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Charles Michel είπε ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούσαν την Επιτροπή να εργαστεί γι' αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κέρδη των εταιριών
«Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται.
Και οι εταιρείες έχουν υπερμεγέθη κέρδη.
Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα.
Επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση.
Μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες.
Νομίζω ότι τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική δημοκρατική δυναμική στο μυαλό όλων », σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.
Σε βάρος των πολιτών
«Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη.
Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο.
Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος.
Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τόνισε ο Charles Michel.
Κάνοντας έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων αναφέρει: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας.
Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών