Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock: Έξυπνος καπιταλισμός η «πράσινη ενέργεια» - Επικίνδυνες οι επενδύσεις σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

BlackRock: Έξυπνος καπιταλισμός η «πράσινη ενέργεια» - Επικίνδυνες οι επενδύσεις σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Η BlackRock ζητά οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα από εταιρείες προκειμένου να βελτιώσει τη διαφάνεια και να μπορεί να λάβει ποιοτικές επενδυτικές αποφάσεις για τους πελάτες

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg και η BlackRock εξέδωσαν πρόσφατα τις δικές τους ηχηρές επιστολές στις οποίες υπερασπίζονται τις επενδύσεις σε κλιματικές λύσεις και καθαρή ενέργεια.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι αναφορές για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα από εταιρείες είναι... έξυπνος καπιταλισμός.
Οι επιστολές έρχονται καθώς αυξάνεται η πολιτική πίεση ενάντια στην ιδέα των πολιτικών υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG), οι οποίες φιλοδοξούν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν εύκολο τρόπο να επενδύσουν σε εταιρείες που ενεργούν υπεύθυνα σε αυτούς τους τομείς.
Οι επικριτές, ιδιαίτερα από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, έχουν πει ότι το ESG είναι ένα κάλυμμα για μια πολιτική ατζέντα και εν μέρει στοχεύει κατά των παραγωγών ορυκτών καυσίμων.
Το Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο όπου ειρωνεύεται τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να πολιτικοποιήσουν επενδυτικές αποφάσεις σε κλιματικές λύσεις και καθαρή ενέργεια.
«Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα προς την καθαρή ενέργεια, οι εταιρείες που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα θέτουν τους επενδυτές σε μεγαλύτερο κίνδυνο», έγραψε το Bloomberg.

Ο κλιματικός κίνδυνος είναι οικονομικός κίνδυνος

«Το γεγονός είναι: Ο κλιματικός κίνδυνος είναι οικονομικός κίνδυνος.
Το κόστος από καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα υπερβαίνει πλέον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως — και αυτό υπολογίζει μόνο τις ασφαλισμένες ζημίες», έγραψε το Bloomberg.
«Η λογιστική για αυτές και άλλες απώλειες δεν είναι κοινωνική πολιτική.
Είναι έξυπνη επένδυση.
Και η άρνηση να επιτραπεί στις εταιρείες να το κάνουν έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους».

Υπό μέτρηση ο κίνδυνος

Την ίδια ώρα, η BlackRock υπερασπίστηκε τη δέσμευσή της στη μέτρηση του κλιματικού κινδύνου των εταιρειών και στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
«Η δέσμευσή μας στα οικονομικά συμφέροντα των πελατών μας είναι ακλόνητη και αδιαίρετη», έγραψε η ανώτερη διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της BlackRock, Dalia Blass.
«Οι κυβερνήσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχουν δεσμευτεί να κινηθούν στο μηδέν τις επόμενες δεκαετίες.
Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές και οι εταιρείες που λαμβάνουν μια στραμμένη προς το μέλλον θέση σε σχέση με τον κλιματικό κίνδυνο και τις επιπτώσεις του στην ενεργειακή μετάβαση θα δημιουργήσουν καλύτερα μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα», έγραψε η Blass.
«Αυτές οι ευκαιρίες διασχίζουν το πολιτικό φάσμα».

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Η επιστολή της BlackRock απαντούσε συγκεκριμένα σε μια επιστολή της 4ης Αυγούστου από 19 γενικούς εισαγγελείς της πολιτείας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BlackRock, Larry Fink, στην οποία αντιτάχθηκαν σε αυτό που αποκαλούσαν μεροληψία κατά των ορυκτών καυσίμων.
«Οι προηγούμενες δημόσιες δεσμεύσεις της BlackRock δείχνουν ότι έχει χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών για να πιέσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν με διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, που αναγκάζουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, αυξάνουν τις τιμές της ενέργειας, οδηγούν τον πληθωρισμό και αποδυναμώνουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρουν οι γενικοί εισαγγελείς.
Συγκεκριμένοι νομοθέτες πολιτειών έχουν υιοθετήσει νομοθεσία για τις πολιτείες τους που «απαγορεύουν τα ενεργειακά μποϊκοτάζ», αναφέρει η επιστολή των γενικών εισαγγελέων.
Για παράδειγμα, αργότερα τον Αύγουστο, ο εισαγγελέας του Τέξας, Glenn Hegar κατηγόρησε δέκα χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, και 350 επενδυτικά κεφάλαια ότι έλαβαν μέτρα για να «μποϊκοτάρουν τις εταιρείες ενέργειας».
Η BlackRock είναι «από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε δημόσιες εταιρείες ενέργειας» και έχει επενδύσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι πρόσφατες επενδύσεις περιλαμβάνουν φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «τεχνολογία απανθρακοποίησης που χρειάζεται κεφάλαια για να κλιμακωθεί», ανέφερε η BlackRock στην επιστολή της.

Μέτρηση κινδύνου

Η BlackRock είπε επίσης ότι ζητά οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα από εταιρείες προκειμένου να βελτιώσει τη διαφάνεια και να μπορεί να λάβει ποιοτικές επενδυτικές αποφάσεις για τους πελάτες.
Το Bloomberg, εν τω μεταξύ, είπε ότι η μέτρηση του κλιματικού κινδύνου είναι απλώς βασική επένδυση.
«Οποιοσδήποτε υπεύθυνος διαχειριστής χρημάτων, ειδικά αυτός που έχει καθήκον πίστης έναντι των φορολογουμένων, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας), να εντοπίζει και να μετριάζει τον κίνδυνο (συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή) και να εξετάζει τις μακροοικονομικές τάσεις που διαμορφώνουν τις βιομηχανίες και τις αγορές (όπως η σταθερά φθίνουσα τιμή της καθαρής ενέργειας)», έγραψε το Bloomberg.
«Αυτό σημαίνει επένδυση 101, και είτε οι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του ESG δεν το καταλαβαίνουν είτε καλύπτουν τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Μπορεί
κάλλιστα να είναι και τα δύο», ανέφερε η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης