Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε (30/09/2022) ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Stoltenberg μετά το επείγον αίτημα του Ουκρανού προέδρου Zelensky για ταχεία ένταξη στη Συμμαχία αλλά ουσιαστικά... είπε τα αυτονόητα που ισχύουν στο καθεστώς του ΝΑΤΟ, αδειάζοντας εν μέρει τον Zelensky.
«Είμαστε στην πιο επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου – Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των περιοχών Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia στη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος μετά τις ανακοινώσεις Putin για την προσάρτηση των προαναφερθέντων περιοχών.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε για ακόμη φορά ο Γενικός Γραμματέας για το ζήτημα και την αποδοχή του αιτήματος Zelensky θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 30 σύμμαχοι που αποτελούν το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας».
Ο κ. Stoltenberg υπογράμμισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ο ίδιος δήλωσε:
«Οι πυρηνικές απειλές του προέδρου Putin είναι επικίνδυνες, η Ρωσία πρέπει να καταλάβει πως ουδείς δεν μπορεί να επικρατήσει μιας τέτοιας επίθεσης/ σύγκρουσης»
Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, θα αυξήσουμε την στήριξη μας όπως κάνει και η Αμερική εν συνόλω.
Ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να κερδίσει τον κόσμο»
Ο ίδιος ξεκαθάρισε όμως παράλληλα ότι «η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς προσάρτησε».
Νωρίτερα όπως μετέδιδε το Bankingnews:
Επείγον αίτημα για ταχεία (fast-track) ένταξη στο ΝΑΤΟ κατέθεσε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου η Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, μέσω του Telegram.
Η κίνηση Zelensky έρχεται αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Putin για την τελική προσάρτηση των Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia ως ρωσικά εδάφη πλέον.
«Κάνουμε το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μέσω βίντεο ο Zelensky.
Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συνεδρίασε σήμερα 30/9 για να συζητήσει τα μέτρα που έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος Putin για την ανακήρυξη της προσάρτησης από τη Μόσχα ενός τμήματος του ουκρανικού εδάφους.
«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας», ανέφερε ο επίσημος ιστότοπος του Ουκρανού προέδρου.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εφαρμογή μιας στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής κατά της Ρωσίας από τους συμμάχους της Ουκρανίας.
Στην ομιλία του με βίντεο, ο Zelenksy κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξαναγράφει με θρασύτητα την ιστορία και επανασχεδιάζει τα σύνορα «χρησιμοποιώντας δολοφονίες, εκβιασμούς, κακομεταχείριση και ψέματα», κάτι που είπε ότι το Κίεβο δεν θα επέτρεπε.
Είπε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα της συνύπαρξης με τη Ρωσία «υπό ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους» αλλά πρόσθεσε ότι «προφανώς, με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο, είναι αδύνατο».
«Ο Putin δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας», είπε ο Zelenksy.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Putin για Donetsk, Luhansk, Kherson Zaporizhia:
Τμήμα της ρωσικής επικράτειας ανακήρυξε τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Donetsk, Luhansk, Kherson Zaporizhia) ο πρόεδρος Vladimir Putin, σε ειδική εκδήλωση στο Κρεμλίνο, στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου .
Ο Putin τόνισε ότι η επιλογή των ψηφοφόρων στα δημοψηφίσματα είναι "οριστική", ενώ υπέγραψε τα διατάγματα για την προσάρτηση των εδαφών με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους.
Ο πρόεδρος Putin κατηγόρησε τη Δύση για υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί τα εδάφης της με όλα τα μέσα.
H Δύση πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι από τη Χερσώνα, τo Ντόνετσκ, τη Ζαπορίζια και το Λουχάνσκ, γίνονται πολίτες μας για πάντα, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας.
Τόνισε ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος και χαρακτήρισε μη αναστρέψιμο το τέλος της δυτικής ηγεμονίας.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει την αναβίωση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Οι Ουκρανοί να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία, φυσικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη», τόνισε.
O Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για όσους πολέμησαν στην Ουκρανία.
«Όλοι οι πεσόντες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Είναι ήρωες.
Είναι ήρωες της μεγάλης Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών