Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar (Τουρκία): Έχουμε δώσει εντολές σε αεροπορία και ναυτικό - Έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες - Έλληνες, μάθετε να κολυμπάτε

Akar (Τουρκία): Έχουμε δώσει εντολές σε αεροπορία και ναυτικό - Έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες - Έλληνες, μάθετε να κολυμπάτε
Σε επίπεδα που προκαλούν έντονη ανησυχία έχει κλιμακωθεί η ελληνοτουρκική ένταση
Σχετικά Άρθρα

Εκτός εαυτού φαίνεται πως είναι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Akar καθώς το κρεσέντο προκλητικότητας από τη γείτονα συνεχίστηκε για ακόμη μια ημέρα, απειλώντας τη Δύση για τη στήριξη στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο Akar δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, τονίζοντας για πρώτη φορά ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει σαφείς οδηγίες, στη λογική «να πεθάνουμε ως... μάρτυρες» ενώ υπενθύμισε στη χώρα μας τα Ίμια λέγοντας χαρακτηριστικά...« Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. «Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε. Nα ξέρετε να κολυμπάτε»!»

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που το πρωί όταν ξυπνήσουν λένε «τι να πω εναντίον της Τουρκίας για να βρεθώ στο επίκεντρο της επικαιρότητας». Με ψέματα με συκοφαντίες με προβοκάτσιες!
Αποκλείεται να κάνουμε πίσω να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει γι' αυτό έχει γίνει και γίνεται.
Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο «ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας»,
H Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά το Kardak ( Ιμια) το 1997 είναι ένα ορόσημο. Είπαμε ώπα! Σταμάτα.Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, «Ας πεθάνουμε, ας γίνουμε μάρτυρες, η βετεράνοι. Είναι τόσο απλό᾽
(Οι τρίτες χώρες) επειδή είναι προκατειλημμένες, ανίκανες να απομονώσουν τα γεγονότα και ασχολούνται με άλλα, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και αμβλύνουν αυτό που κάνει. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα και εναντίον της Τουρκίας. οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.
Έι Ελλάδα εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες.!
Μην παραπλανηθείς με κάποιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα προσπάθειες ορισμένων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα και όσων θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο Αιγαιο και στην Αν.Μεσόγειο και να αναλάβουν ρόλους. Αυτά τα όπλα δεν σου χρησιμεύουν.
Ό, τι και να κάνεις Αυτά τα όπλα είναι πολλα για την άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία.
Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εντολοδόχο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία το 1919-1920-1921 και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε.
Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε. Nα ξέρετε να κολυμπάτε»!».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews

Σε επίπεδα που προκαλούν έντονη ανησυχία έχει κλιμακωθεί η ελληνοτουρκική ένταση, με την Τουρκία να προκαλεί σε καθημερινή βάση την Ελλάδα προβαίνοντας σε εμπρηστικές δηλώσεις και θέτοντας όλα τα θέματα, από αποστρατιωτικοποίηση νησιών έως μεταναστευτικό. Μάλιστα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης -και συγκεκριμένα του υπουργείου Μετανάστευσης- υποστηρίζουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της, προκειμένου να ζητήσει… ανταλλάγματα.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan καταβάλλει προσπάθειες να χτίσει ένα... ανθρωπιστικό προφίλ, προφανώς ξεχνώντας τα επεισόδια στον Έβρο το 2020, όπου είχαν συγκεντρωθεί -με τη… συνδρομή των τουρκικών Αρχών- χιλιάδες μετανάστες προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τελευταίο επεισόδιο των… ανθρωπιστικών ανησυχιών του Erdogan ήταν οι δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Παρακολουθούμε το πώς θάβουν αυτούς τους αθώους, καημένους τα ελληνικά πλοία στη θάλασσα. Στο Αιγαίο, πώς τους θάβουν στη Μεσόγειο, Έτσι; Τα παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πλέον, η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει και έτοιμο να εκραγεί… Η ελληνική πλευρά επιμένει στη διπλωματική οδό, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Συνόδους στην Πράγα (6-7/10/2022). Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να αναδείξει το νέο κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ από την Άγκυρα δεν εκπέμπεται καμία διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Η ελληνική απάντηση στους ισχυρισμούς του Erdogan

Σκληρή απάντηση στην τελευταία επίθεση του Τούρκου προέδρου δίνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της «για να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα».
«Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα.
Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορα της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» τονίζουν οι εν λόγω πηγές.

Τα σενάρια για θερμό επεισόδιο και... Έβρο

Τα σενάρια για «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Είναι εμφανές ότι o Erdogan έχει επιλέξει την ένταση με την Ελλάδα, προσπαθώντας να σύρει τη χώρα σε ένα επεισόδιο. Στόχος του είναι να φανεί ότι η επιτιθέμενη χώρα είναι η Ελλάδα...
Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου think tank Edam, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το πιο πιθανό σενάριο ήταν ένα περιστατικό «όπου οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε μια περιορισμένη στρατιωτική αντιπαράθεση» για ένα αμφισβητούμενο νησί ή βραχονησίδα, προτού παρέμβουν οι διεθνείς δυνάμεις για να μετριάσουν τις εντάσεις.
Άλλοι γεωπολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και επεισόδια στον Έβρο, όπως το 2020. Άλλωστε στα τέλη Σεπτεμβρίου υπήρξαν πληροφορίες ότι χιλιάδες μετανάστες συνέρρεαν προς την Κωνσταντινούπολη, ως μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου -πιθανότατα- κατά του Έβρου. Στην περιοχή υπάρχει τεράστια κινητοποίηση και από τις ελληνικές αρχές.

Ενισχυμένα μέτρα στον Έβρο

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στον Έβρο Ελλάδα για να απωθήσει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα εισόδου μεταναστών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει προσπάθεια για την ηλεκτρονική θωράκιση του φράκτη του Έβρου, ενώ -με δεδομένο ότι έρχεται χειμώνας και τα νερά στο ποτάμι αναμένεται να ανέβουν αρκετά- ένα από τα βασικά μέτρα αποτροπής θα είναι οι περιπολίες με τις λέμβους μέσα στον ποταμό Έβρο. Γι’ αυτό τον λόγο -όπως μετέδωσε το Open- το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης που θα υπάρχει στον φράκτη, θα εγκατασταθεί και στις λέμβους. Δηλαδή, όταν οι λέμβοι περιπολούν, θα έχουν κάμερες μέρα και νύχτα, ειδικά ραντάρ που θα ανιχνεύουν την κίνηση και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, να βλέπουν ακριβώς τι γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης