Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή – κόλαφος της ομάδας Wagner στις ΗΠΑ για τον χαρακτηρισμό της ως «εγκληματικής οργάνωσης»

Επιστολή – κόλαφος της ομάδας Wagner στις ΗΠΑ για τον χαρακτηρισμό της ως «εγκληματικής οργάνωσης»
Τι επισημαίνεται από τον Yevgeny Prigozhin σε επιστολή του προς τον John Kirby, Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Yevgeny Prigozhin, ρώτησε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον John Kirby, Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ποιο έγκλημα είχε διαπράξει η εταιρεία του, σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιεύτηκε στο κανάλι στο Telegram του Prigozhin το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023.
«Αγαπητέ κύριε Kirby, μπορείτε παρακαλώ να διευκρινίσετε ποιο έγκλημα διέπραξε η PMC Wagner» επισημαίνεται στην επιστολή ενώ σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν τεκμηριώνεται σε κανένα στοιχείο ενώ στηρίζεται στα fake news και την εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διενεργεί το καθεστώς του Κιέβου σε συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης .
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, ο Kirby δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ως διεθνή εγκληματική οργάνωση και να της επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει την εν λόγω ομάδα στη λίστα κυρώσεων στο παρελθόν.
Former commander in Russian mercenary group flees to Norway, seeks asylum |  CBC News
Οι κυρώσεις 

O Kirby προανήγγειλε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Wagner.
Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση ενώ παγώνουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, όπως λέει ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Wagner Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Kirby η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Wagner.
«Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Wagner δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.
Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Wagner παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία.
Ο ιδρυτής της Wagner και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Yevgeni Prigozhin διέψευσε επίσης ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης