Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Κανένα θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 – Γιατί συνομιλούν οι δύο πλευρές

State Department: Κανένα θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 – Γιατί συνομιλούν οι δύο πλευρές
Δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αφού η Άγκυρα συνεχίζει να παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA  λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τον Ned Price
Σχετικά Άρθρα
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία, αναφέρει το State Department, με αφορμή τον δεύτερο γύρο των συνομιλίων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν για να κλείσουν σταδιακά τα θέματα που έχουν προκύψει λόγω της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έκανε αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών και περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, αναφέροντας πως «δεν έχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες προς κοινοποίηση αυτή τη στιγμή».
Πάντως, λίγο αργότερα ο Ned Price ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αφού η Άγκυρα συνεχίζει να παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Όπως τόνισε, «τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την δήλωση (για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων). Αυτή είναι μια συζήτηση σχετικά με το πως θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος».

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποπεμφθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 από το πρόγραμμα των F-35 με αποτέλεσμα να διεκδικεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε πληρώσει ως προκαταβολή για την παραλαβή των πρώτων 5 μαχητικών. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η παραλαβή δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία αψήφησε τις επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις, παραβιάζοντας έτσι εν γνώσει της την αμερικανική νομοθεσία.
Εκτός από τις οικονομικές διαφορές που σχετίζονται με την μη παραλαβή των μαχητικών, υπάρχουν σειρά τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με την ομαλή έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα της παραγωγής των μαχητικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης