Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη – Οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν την επίθεση – φάντασμα με drones σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Επικίνδυνη εξέλιξη – Οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν την επίθεση – φάντασμα με drones σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian χαρακτήρισε την επίθεση δειλό χτύπημα - Αποτελεί προπομπό μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν;
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το Ισραήλ ήταν τελικά αυτό που πραγματοποίησε την κρυφή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο στρατιωτική εγκατάσταση στην ιρανική πόλη Isfahan σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές με γνώση της επιχείρησης, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν νέους τρόπους για να περιορίσουν τις πυρηνικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τις εν λόγω πηγές.
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αεράμυνα της χώρας απέτρεψε μια απόπειρα επίθεσης από τρία μικρά drones με στόχο ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στην πόλη Isfahan, ακριβώς δίπλα σε μια τοποθεσία που ανήκει στο Κέντρο Διαστημικής Έρευνας του Ιράν το οποίο είναι επιφορτισμένο με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε ένα από τα drones ενώ τα άλλα δύο εξερράγησαν πάνω από την αποθήκη, προκαλώντας μικρές ζημιές στην οροφή.

Ιράν: Δειλό χτύπημα


Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian χαρακτήρισε την επίθεση δειλό χτύπημα.
«Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα και την πρόθεση των ειδικών μας για ειρηνική πυρηνική πρόοδο», είπε, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία ειδήσεων PadDolat.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Το χτύπημα σηματοδοτεί την πρώτη γνωστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ υπό τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ο οποίος ενέκρινε μια σειρά τολμηρών επιχειρήσεων εντός του Ιράν όταν βρέθηκε για τελευταία φορά στην εξουσία από το 2009 έως το 2021.
Το τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ έρχεται καθώς Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν νέους τρόπους για την καταπολέμηση των αποσταθεροποιητικών επιχειρήσεων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της στρατιωτικής του συνεργασίας με τη Ρωσία. Προπομπός μεγάλης επίθεσης;

Ο διευθυντής της CIA William Burns πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει για το Ιράν και άλλα περιφερειακά ζητήματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα (30/1/2023) για να συνεχίσει τις διμερείς συνομιλίες για το Ιράν και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

iran_d.jpg
Τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική τους άσκηση στην ιστορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 7.500 άτομα προσωπικό και από τις δύο χώρες και με μια σειρά από σενάρια για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους σε συστήματα αεράμυνας και να ανεφοδιάζουν αεροπλάνα, βασικά στοιχεία μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.
Ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ είπε στη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Μήνυμα στο Ιράν

Ο στρατηγός Herzi Halevi, αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, είπε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις έστειλαν «ένα πολύ σαφές μήνυμα στο Ιράν: Εάν το Ιράν κάνει λάθη, η επίθεση ετοιμάζεται».
Οι προσπάθειες του Biden αναβιώσει μια συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών με το Ιράν έχουν σταματήσει, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπτύξει μια εναλλακτική λύση.
Ο Netanyahu πιέζει τις ΗΠΑ να λάβουν μία πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ειδικά τώρα που η Τεχεράνη παρέχει στη Μόσχα εκατοντάδες drones που χρησιμοποιούνται για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Το Ισραήλ απέρριψε την πίεση να στείλει στην Ουκρανία άμεση στρατιωτική βοήθεια, η οποία Ρώσοι πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα διακυβεύσει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα.
Η Ρωσία και το Ισραήλ είχαν μια πολυετή συμφωνία που επέτρεψε στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να χτυπούν επανειλημμένα ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας, όπου η Μόσχα παρέχει αεροπορική άμυνα στον πρόεδρο Bashar al Assad.
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η ανοιχτή υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά του να χτυπήσει ιρανικούς στόχους στη Συρία.
Η νέα κυβέρνηση του Netanyahu δεν αναμένεται να προσφέρει στην Ουκρανία άμεση στρατιωτική υποστήριξη.
Ωστόσο θεωρείται πιθανότατο να συνεχίσει να πραγματοποιεί κρυφές επιθέσεις κατά του πυρηνικού και στρατιωτικού προγράμματος του Ιράν.

Blinken: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

H Ουάσιγκτον εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ο Blinken έφτασε στο Κάιρο , όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi.
Στις 30-31 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τη Ραμάλα, όπου ο Blinken θα γίνει δεκτός από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Mahmoud Abbas.
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο», δήλωσε ο Βlinken, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν τη διπλωματία ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις επιβλαβείς δραστηριότητες του Ιράν».

Το ιστορικό

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο , η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ιράν υπέγραψαν μια πυρηνική συμφωνία - το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο περιελάμβανε την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το JCPOA υπό τον Donald Trump και επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης .
Σε απάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε σταδιακή μείωση των υποχρεώσεών του βάσει της συμφωνίας, παραιτούμενος από περιορισμούς στην πυρηνική έρευνα, τις φυγόκεντρες και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου.
Στη Βιέννη διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του JCPOA και την άρση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης.
Τον Δεκέμβριο του 2021, τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για δύο προσχέδια συμφωνιών, στα οποία η ευρωπαϊκή πλευρά περιλάμβανε τις θέσεις του Ιράν.
Ο Ιρανός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι συνομιλίες πήγαιναν καλά, αλλά ο εκπρόσωπος του State Department των ΗΠΑ, Ned Price , εκτίμησε την πρόοδο στη Βιέννη ως μέτρια, προτρέποντας την Τεχεράνη να λάβει σοβαρά το θέμα.
Στις 22 Αυγούστου 2022, το Ιράν απέστειλε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας  Josep Borrell, την απάντησή του σχετικά με το προτεινόμενο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας για την αποκατάσταση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και εξέφρασε επίσης τη γνώμη του για τα «εναπομείναντα ζητήματα» των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ χαρακτήρισε εποικοδομητική την απάντηση του Ιράν στην πρόταση για την πυρηνική συμφωνία και είπε ότι διαβουλεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω βήματα.
Η ιρανική πλευρά έλαβε απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Αυγούστου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης