Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών περνάει από διαθέσεις μετοχών για αύξηση διασποράς

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών περνάει από διαθέσεις μετοχών για αύξηση διασποράς
Η βελτίωση θα μπορούσε να προέλθει από διάθεση μετοχών από τις κρατικές εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Επιταχύνονται οι προσπάθειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ώστε να γίνει ξανά αναπτυγμένη αγορά και το πρώτο τεστ είναι τον προσεχή Απρίλιο όπου θα παρουσιαστούν στους οίκους που παρακολουθούν την αγορά, τα πεπραγμένα της διοίκησης.
Ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την βαθμίδα είναι η αποτίμηση της αγοράς, η οποία πλέον έχει αυξηθεί και πληροί τα κριτήρια.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η διασπορά των μετοχών και αυτή τη στιγμή, όπως ειπώθηκε και στην εκδήλωση για τη στρατηγική αναβάθμισης της αγοράς, δεν πληρούνται τα κριτήρια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Αϋφαντόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Iolcus Investments, μόλις 4 εισηγμένες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν επαρκή διασπορά σύμφωνα με τα κριτήρια του MSCI που απαιτούνται για να αναβαθμιστεί η αγορά.
Η βελτίωση θα μπορούσε να προέλθει από διάθεση μετοχών όπως για παράδειγμα από τις κρατικές εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της αγοράς.
Μία άλλη λύση θα ήταν οι ελληνικές εταιρείες με έδρα ή/και διαπραγμάτευση στο εξωτερικό να γίνουν προσπάθειες από τις αρχές ώστε οι οίκοι να δεχθούν αυτές τις εταιρείες ως υποψήφιες για την ταξινόμηση της αγοράς ή να γίνει εισαγωγή μεγάλων εταιρειών στο Χρηματιστήριο.
Η επικείμενη είσοδος του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος θα μπορούσε να βοηθήσει αν και αρχικά δε θα έχει την απαιτούμενη διασπορά.
Θα βοηθήσει όμως στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.
Σημειώνεται πως υπάρχουν και θέματα πρέπει να λυθούν και έχουν να κάνουν με την αγορά παραγώγων, όπως το short selling, το οποίο λόγω κόστους δεν έχει ακόμα την απήχηση που θα ήθελαν οι οίκοι που παρακολουθούν το χρηματιστήριο και κρίνουν σε ποια κατηγορία θα είναι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης