Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ», από «ΒΒΒ-», η Κύπρος - Σταθερό το outlook

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ», από «ΒΒΒ-», η Κύπρος - Σταθερό το outlook
Αναβαθμίστηκε η Κύπρος…
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης -σε «ΒΒΒ», από «ΒΒΒ-»- της Κύπρου προχωρά η Fitch Ratings.
Τα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκαν σημαντικά πέρυσι, με το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης να μετατρέπεται από έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2021 σε πλεόνασμα 2,3%. Οι δημόσιες δαπάνες/ΑΕΠ μειώθηκαν απότομα, καθώς ήρθησαν τα μέτρα στήριξης της Covid-19, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το ονομαστικό ΑΕΠ. 
Οι βελτιωμένες τάσεις στα δημόσια οικονομικά υπεραντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Για φέτος, η Fitch Ratings αναμένει χαμηλότερο πλεόνασμα, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, που θα μειώσει την αύξηση των εσόδων, και τη συνέχιση των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια.
Προβλέπεται ότι το πλεόνασμα θα μειωθεί στο 1,8% φέτος, πριν βελτιωθεί οριακά στο 2,0% του ΑΕΠ το 2024. 
Μια πιο απότομη από το αναμενόμενο επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα της εγχώριας ζήτησης αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τις προβλέψεις μας για ονομαστικά και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Χρέος σε καθοδική τροχιά: Η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η βελτιωμένη δημοσιονομική θέση μεταφράζονται σε απότομη πτώση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ το 2022, σε 86,5%, από 101,1% το 2021. 
Ο δείκτης θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, στο 81,3% το 2024. 
Αυτό θα εξακολουθούσε να αφήνει τον δείκτη χρέους σημαντικά υψηλότερο από τη διάμεση τιμή των χωρών που αξιολογούνται με «BBB» (πρόβλεψη για το 2024 περίπου 56%). Οι βασικές προβλέψεις υποθέτουν ότι ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα, σε περίπου 73% το 2027.

Μακροοικονομική ανθεκτικότητα σε κραδασμούς: Η κυπριακή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα στους εξωτερικούς κραδασμούς που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2022 (πάνω από την πρόβλεψή μας για 4,7% τον περασμένο Σεπτέμβριο), καθώς οι τουριστικές δαπάνες ξεπέρασαν το 90% του επιπέδου του 2019, παρά την απουσία τουριστών από τη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Το 2019, η Ρωσία αντιπροσώπευε σχεδόν το 20% των αφίξεων τουριστών, αλλά η απώλεια αυτής της αγοράς αντισταθμίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, η ισχυρή ανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας (π.χ. υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών) υποδηλώνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Βελτίωση Ποιότητας Τραπεζικών Περιουσιακών Στοιχείων: Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας αποδείχθηκε ανθεκτικός σε εξωτερικούς κραδασμούς στην οικονομία. Λίγο πριν από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 τον Ιανουάριο του 2020, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) ήταν 28,0%. Μειώθηκε πέρυσι στο 10,5% τον Οκτώβριο από 11,7% τον Ιανουάριο, και τα NPLs μειώθηκαν περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης