Διεθνή

Οι κρίσιμες 48 ώρες της Fed που κλυδώνισαν τις τράπεζες των ΗΠΑ - Από το εξοχικό του «παρακολουθούσε» ο Biden

Οι κρίσιμες 48 ώρες της Fed που κλυδώνισαν τις τράπεζες των ΗΠΑ - Από το εξοχικό του «παρακολουθούσε» ο Biden
Η κατάσταση θύμισε την αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού το 2020 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times
Σχετικά Άρθρα
Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της Wall Street το πρωί της Παρασκευής, 10 Μαρτίου 2023, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είχαν πάρει τον έλεγχο της Silicon Valley Bank, η οποία είχε καταρρεύσει υπό την πίεση των καταθετών που απέσυραν μαζικά τα χρήματά τους.
Αυτό που στην αρχή φαινόταν ως η αποτυχία μιας μοναδικής στο είδος της τράπεζας με βαθιές σχέσεις με τον κλάδο της τεχνολογίας, γρήγορα φάνηκε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Μέσα σε 48 ώρες, οι ρυθμιστικές αρχές ετοίμαζαν μια δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τον πανικό μεταξύ των καταθετών και να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.
Για ορισμένους που εργάζονταν σε αυτή την προσπάθεια, η κατάσταση θύμισε την αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού το 2020 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις που τηρούνται στην SVB και στον κρυπτο-δανειστή Signature bank, ο οποίος επίσης έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές το επίμαχο Σαββατοκύριακο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε μια δανειοδοτική διευκόλυνση που θα ήταν διαθέσιμη σε πολλές άλλες τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις των καταθετών θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
"Οι δράσεις πολιτικής που ελήφθησαν την Κυριακή 12/3 ήταν στο πολύ επιθετικό άκρο του εύρους των εύλογων επιλογών που είχαν οι αρχές", δήλωσε ο Krishna Guha, πρώην υπάλληλος της Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος της Evercore ISI.

Παραμένουν οι φόβοι

Η αρχική ανακούφιση για το σχέδιο διάσωσης των ΗΠΑ έδωσε σύντομα τη θέση της στον φόβο ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν θα ήταν επαρκείς για να αποτρέψουν περαιτέρω επιπτώσεις.
Τη Δευτέρα, 13/3, οι μετοχές της First Republic και πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ εξακολουθούσαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις πώλησης.
Πράγματι, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή λειτούργησαν ως μια εντυπωσιακή υπενθύμιση της ευθραυστότητας των θυλάκων του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, ακόμη και αφού οι ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει 15 χρόνια εφαρμόζοντας ένα τεράστιο νέο βιβλίο κανόνων στον απόηχο της κρίσης του 2008.
Η ανάγκη για πιο τολμηρή κυβερνητική δράση μετά την κατάρρευση της SVB έγινε εμφανής στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες λίγες ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων κατέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας.
"Κατάλαβα ότι είχαμε 72 ώρες για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της καταστροφής", δήλωσε η Anna Eshoo, Δημοκρατική βουλευτής της οποίας η περιφέρεια καλύπτει μεγάλο μέρος της Silicon Valley.
Παρομοίασε την κατάρρευση της SVB με χρηματοπιστωτικό "σεισμό" μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, αφού εμφανίστηκε για να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αξιωματούχους που θα επιφορτιστούν με τη διαμόρφωση μιας απάντησης, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.
Ο Jerome Powell, πρόεδρος της Fed, ήταν στη γραμμή, μαζί με τον Martin Gruenberg, επικεφαλής της FDIC, τον Michael Hsu, τον εκτελούντα χρέη ελεγκτή του νομίσματος, και τη Mary Daly, πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο.

Οι 3 επιλογές

Μέχρι το Σάββατο, η συζήτηση είχε γίνει πιο έντονη.
Η Yellen, ο Powell και ο Gruenberg μίλησαν ξανά και έφεραν στη συζήτηση τον Michael Barr, αντιπρόεδρο της Fed για την εποπτεία.
Οι τέσσερις αξιωματούχοι συζήτησαν τρεις επιλογές: την εξεύρεση αγοραστή για την SVB, την ανάπτυξη μιας νέας διευκόλυνσης της Fed για όλες τις τράπεζες και την επίκληση μιας εξαίρεσης "συστημικού κινδύνου" για την SVB και την Signature.
Αυτή η τελευταία επιλογή θα σήμαινε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις σχετικά μικρές τράπεζες σαν να ήταν συστημικά σημαντικές, ανοίγοντάς τους τον δρόμο για να προσφέρουν εγγύηση σε όλους τους καταθέτες - ακόμη και σε εκείνους με υπόλοιπα άνω του ομοσπονδιακού ορίου ασφάλισης των 250.000 δολαρίων.
Αρχικά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι νομοθέτες επικεντρώθηκαν όχι σε μια διάσωση αλλά μάλλον σε μια πώληση της SVB.
"Η βασική μου προτεραιότητα, και την οποία συμμεριζόταν η αντιπροσωπεία, ήταν ένας αγοραστής - αλλά είχαμε ένα πολύ, πολύ περιορισμένο παράθυρο για κάτι τέτοιο", δήλωσε η Eshoo.

Η αποτυχία της FDIC

Η προσπάθεια της FDIC να βγάλει σε πλειστηριασμό την SVB ήταν μια αποτυχία.
Οι αντίπαλοι συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι κινδύνευαν να υποστούν σημαντικές απώλειες εάν προχωρούσαν σε συμφωνία.
Ένας τραπεζικός λομπίστας δήλωσε ότι η FDIC κινήθηκε πολύ αργά.
"Δεν ήταν προφανές σε κανέναν ότι συγκέντρωναν" τις πληροφορίες που θα χρειάζονταν οι δυνητικοί αγοραστές για να κάνουν μια μελετημένη προσφορά, πρόσθεσε.
Οι δυνητικοί αγοραστές ήθελαν η κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις, αλλά σε εμφάνισή της σε κυριακάτικο δελτίο ειδήσεων, η Yellen φάνηκε να αποκλείει την άμεση βοήθεια για τις τράπεζες, ενώ άφησε υπονοούμενα για διάσωση των καταθετών.
Η FDIC κάλεσε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορά για την χρεοκοπημένη τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων της PNC Financial Services και της Royal Bank of Canada, και παρέτεινε την αρχική προθεσμία για να τους επιτρέψει να εξετάσουν προσεκτικότερα τα βιβλία της SVB.
Και οι δύο τράπεζες αποφάσισαν ότι μια συμφωνία δεν είχε νόημα και αποσύρθηκαν.
Καθώς πλησίαζε το απόγευμα της Κυριακής, γινόταν σαφές ότι η FDIC ήταν απίθανο να βρει αγοραστή.

Θα αφεθεί η SVB

Εν μέσω φόβων ότι η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να αφήσει την SVB και τους ανασφάλιστους καταθέτες της να πάνε στα τάρταρα, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ξεκίνησαν μια συντονισμένη προσπάθεια άσκησης πίεσης.
Υποστήριξαν ότι αυτό δεν θα είχε μόνο μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και ότι μια απόλυτη χρεοκοπία θα είχε γεωπολιτικές προεκτάσεις.
"Το θέμα ήταν: "αυτό δεν είναι τράπεζα"", δήλωσε ένα άτομο που συμμετείχε στην εκστρατεία άσκησης πίεσης.
"Πρόκειται για την οικονομία της καινοτομίας.
Πρόκειται για τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Δεν μπορείτε να σκοτώσετε αυτές τις καινοτόμες εταιρείες".
Σύμφωνα με τον Brad Sherman, Δημοκρατικό βουλευτή από την Καλιφόρνια στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση πείστηκε ότι έπρεπε να αναλάβει επιθετική δράση για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά την αποτυχία της Signature.
"Ένας μαύρος κύκνος είναι ένας μαύρος κύκνος.
Δύο μαύροι κύκνοι είναι ένα σμήνος", δήλωσε.
"Μόλις έκλεισε μια δεύτερη περιφερειακή [τράπεζα], αυτό ήταν συστημικό".

Που ήταν ο Biden;

Ο Joe Biden πέρασε το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι από την Παρασκευή λάμβανε τακτικά ενημερώσεις για την εξελισσόμενη κατάσταση από δύο κορυφαίους βοηθούς που μόλις είχαν αναλάβει νέους ρόλους στον Λευκό Οίκο: τη Lael Brainard, την πρώην αντιπρόεδρο της Fed που έγινε πρόσφατα διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου- και τον Jeff Zients, τον προσωπάρχη του προέδρου.
Ο Biden μίλησε επίσης με τον Gavin Newsom, τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, το Σάββατο, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, "για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης".
Η κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όταν η Yellen ενημέρωσε τους Biden, Brainard και Zients, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να εγκρίνει το σχέδιο για την επίκληση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης και την εφαρμογή της διάσωσης.
Η Yellen προσήλθε στη συγκέντρωση οπλισμένη με συστάσεις από τη Fed και την FDIC.
Λίγες ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, τα μέτρα ανακοινώθηκαν στο κοινό με κοινή δήλωση των ρυθμιστικών αρχών.
"Σήμερα λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό μας σύστημα", ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επέμεινε ότι το πακέτο διάσωσης δεν ισοδυναμούσε με διάσωση του τύπου που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008: οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων δεν βοηθούνταν.
Στους καταθέτες, ακόμη και σε εκείνους με μεγάλα υπόλοιπα, δόθηκαν εγγυήσεις επειδή δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να βρεθεί αγοραστής.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ορισμένες τράπεζες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με την SVB.
Και έπρεπε να αποτραπούν τα run σε άλλες τράπεζες.

Ο ρόλος της εμπιστοσύνης

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο ήταν ένα πράγμα, αλλά η προστασία της κυβέρνησης Biden από τις κατηγορίες ότι είχε διασώσει δύο τράπεζες ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.
Το κρίσιμο είναι ότι τα μέτρα δεν περιλάμβαναν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων για την προστασία των μετόχων, των ομολογιούχων ή των πλούσιων καταθετών.
Τυχόν απώλειες για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα "ανακτηθούν με ειδική αξιολόγηση των τραπεζών", ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές στην ανακοίνωση.
"Θεωρήσαμε ότι αυτός ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναχαιτίσουμε την κρίση χωρίς να εξοργίσουμε την κοινή γνώμη... κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για τη διάσωση των τραπεζικών λογαριασμών των πλουσίων με χρήματα των φορολογουμένων", δήλωσε πρόσωπο προσκείμενο στην κυβέρνηση Biden.
Αντίθετα, η βασική αρχή ήταν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα καθάριζε εκ των πραγμάτων το δικό του χάλι, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο που συμβούλευε την κυβέρνηση για το πώς θα δομηθεί το backstop.
Μετά την ανακοίνωση του πακέτου, το υπουργείο Οικονομικών συγκάλεσε εσπευσμένα μια κλήση Zoom με εκατοντάδες νομοθέτες, δίνοντάς τους μόλις 15 λεπτά προειδοποίηση πριν ξεκινήσει η εικονική συνάντηση, δήλωσε ο Jeff Jackson, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα.
"Κανείς δεν εξέφρασε διαφωνία με τη θεμελιώδη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αποζημιώσει τους καταθέτες", έγραψε ο Jeff Jackson, στο ιστολόγιό του Substack.
"Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ... έθεσαν κάποια εκδοχή της ίδιας ερώτησης: "Θα είναι αυτό αρκετό;""
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα παραμένει ασαφής.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ξεπουλούν τραπεζικές μετοχές και οι καταθέτες μετακινούν κεφάλαια, αλλά μέχρι στιγμής το πακέτο έκτακτης ανάγκης φαίνεται να έχει περάσει το πιο σημαντικό τεστ: μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, καμία άλλη τράπεζα δεν είχε χρεοκοπήσει.
Η κυβέρνηση Biden θα περάσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για να διασφαλίσει ότι αυτό θα παραμείνει έτσι.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
"Η ουσία είναι η εξής: Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές.
Οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης