Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγωνία στο κόκκινο – Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες τρέμουν τη μετάδοση της κρίσης και ζητούν ισχυρό μήνυμα στήριξης από Fed και EKT

Η αγωνία στο κόκκινο – Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες τρέμουν τη μετάδοση της κρίσης και ζητούν ισχυρό μήνυμα στήριξης από Fed και EKT
Οι επιπτώσεις από την κρίση εμπιστοσύνης στην Credit Suisse και η πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών θα μπορούσαν να συγκλονίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα
Τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ευρύτερη μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και ζητούν από τη Fed και την ΕΚΤ να παρέμβουν με ισχυρότερα μηνύματα στήριξης, ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτερα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν κατονομάζονται με γνώση του θέματος.
Οι επιπτώσεις από την κρίση εμπιστοσύνης στην Credit Suisse και η πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών θα μπορούσαν να συγκλονίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν χωριστά τα δύο στελέχη στο Reuters την Κυριακή (19/3/2023).
Οι δύο τράπεζες διεξήγαγαν τις δικές τους εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με το πόσο σύντομα θα πρέπει να σταθμίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τονίσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών, ειδικά τις θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητάς τους, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.
Στο επίκεντρο αυτών των εσωτερικών συζητήσεων είναι αν τέτοιες δηλώσεις μπορεί να έχουν γυρίσουν μπούμερανγκ και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πανικό, αν γίνουν πολύ νωρίς, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Σαρωτική κρίση


Τα συγκεκριμένα στελέχη αναφέρουν πως οι τράπεζές και ο κλάδος τους είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η ρευστότητα είναι ισχυρή, αλλά ανησυχούν ότι η κρίση εμπιστοσύνης θα σαρώσει περισσότερες τράπεζες.
Ένα από τα στελέχη είπε ότι η Federal Reserve ίσως χρειαστεί να κινηθεί πρώτα καθώς οι αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν τις ανησυχίες στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η ΕΚΤ επέμεινε στο σχέδιό της για άνοδο των επιτοκίων κατά μισή μονάδα για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, τόνισε ότι παρακολουθεί τις αναταράξεις στην αγορά και θα ανταποκριθεί όπως είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νομισματικό μπλοκ.
Ως μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, τα προβλήματα της Credit Suisse θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφεραν στελέχη του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης