Η Euroins Ελλάδας συνεχίζει τη λειτουργία της
Το λουκέτο ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως είχε γράψει το ΒΝ, αν και η μητρική εταιρεία της Euroins Ελλάδος, Euroins Bulgaria AD, υποστηρίζει ότι δεν ανέμενε τις χειρότερες εξελίξεις.
Η συνάντηση με τον Αδωνι Γεωργιάδη για επενδύσεις και ανάπτυξη
Αξίζει να υπομνησθεί ότι το 2021, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΣ του Eurohold Group κ Kiril Ivanov Boshov στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα. '
Τότε οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές και τις ευκαιρίες νέων επενδύσεων. Στην συνάντηση του 2021 με τον υπουργό μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Euroins Ελλάδος Evgeny Svetoslavov Ignatov και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αθανάσιος Σμυρνής.
Μπαίνει εκκαθαριστής
Στο δια ταύτα, η Εποπτική Χρηματοοικονομική Αρχή της Ρουμανίας (ASF) πήρε την άδεια λειτουργίας από την Euroins Romania, αφού παρέθεσε σε έκθεση της την κατάσταση αφερεγγυότητας της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή η Αρχή της Ρουμανίας κήρυξε την έναρξη πτωχευτικής διαδικασίας και τον διορισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ασφαλισμένων (FGA) στην θέση του προσωρινού διαχειριστή της εταιρείας, με την υποχρέωση να διασφαλίσει τα πρέποντα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων,
Η θητεία της FGA θα λήξει με το διορισμό του δικαστικού εκκαθαριστή.
Από τον Ιούνιο 2022 η εταιρεία δεν διαθέσει επιλέξιμα κεφάλαια
Από τις 30.06.2022, η εταιρεία δεν διαθέτει επιλέξιμα κεφάλαια για κάλυψη του δείκτη Solvency, SCR, κατάσταση που διατηρήθηκε μέχρι τις 30.09.2022. Γ
ια την αποκατάσταση της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας (SCR), απαιτούνται κεφάλαια ύψους 2,19 δισεκατομμυρίων Λέϊ και για την κάλυψη του MCR, κεφάλαια ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων λέι.
Να σημειωθεί πως η απόφαση για ανάκληση της άδειας ελήφθη υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες η κατάσταση της Euroins Romania δεν καθιστά αξιόπιστη την εφαρμογή διαδικασίας εξυγίανσης.
Η απόφαση της ελεγκτικής Αρχής ASF βασίζεται σε εκτενή ανάλυση της κατάστασης της Euroins Romania, η οποία διετέλεσε αντικείμενο εντατικών ελέγχων από το 2020, που είχαν ως αποτέλεσμα ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης της εταιρείας.
Είκοσι έξι κυρώσεις από το 2020
Μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2023, η Αρχή επέβαλε 26 κυρώσεις στην Euroins, με αποτέλεσμα συνολικά πρόστιμα άνω των 16 εκατομμυρίων Λέϊ ως αποτέλεσμα 17 ενεργειών ελέγχου. Όλες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ASF στην εταιρεία Euroins Romania επιβεβαιώθηκαν, επί της ουσίας ή οριστικά, από τα δικαστήρια στα οποία απευθύνθηκε η εταιρεία για να αμφισβητήσει τα μέτρα.
Στην Ελλάδα
Σχετικά με την πορεία και την φερεγγυότητα της εταιρείας, η εταιρεία, εξέδωσε ανακοίνωση, (βασιζόμενη και στις ανακοινώσεις της Εποπτικής Αρχής της Βουλγαρίας) η οποία τονίζει ότι οι θυγατρικές εταιρείες και επιχειρήσεις της Eurohold οι οποίες έχουν παρουσία στις 11 χώρες όπου δραστηριοποιείται πλην της Ρουμανίας, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της εποπτικής αρχής στην Ρουμανία εις βάρος της Euroins Romania, ο Όμιλος θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια για να ανατρέψει, όπως υποστηρίζει το αποτέλεσμα.
Η Euroins Ελλάδος έχει σημειώσει αύξηση κύκλου εργασιών στην Ελλάδα πάνω από 30% το 2021 ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα, ο κίνδυνος της εταιρείας στην αγορά θα αυξηθεί.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών