Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Πιέζονται οι τράπεζες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Πιέζονται οι τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η μεταβλητότητα είναι εδώ και σήμερα και το Χ.Α. ξεκίνησε με απώλειες όπως και οι αγορές της Ευρώπης. Υποχωρούν χωρίς όμως να βλέπουμε μεγάλους όγκους και αυτό είναι καλό, οι τράπεζες. Οι ανησυχίες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξήθηκαν και πάλι. Απώλειες και για τα άλλα βαριά χαρτιά με λίγες εξαιρέσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κάτω από τα 4,50 ευρώ η ΕΤΕ, στα 1,93 ευρώ η ΠΕΙΡ, στα 1,2260 ευρώ η ΕΥΡΩΒ και στα 1,14 ευρώ η ΑΛΦΑ, όλες με απώλειες πάνω από 1,7% και έως 3,4%. Σημειώστε πως η Deutsche Bank χάνει 8%

ΔΕΗ: Οι αναλυτές είναι ικανοποιημένοι από το επαναλαμβανόμενο EBITDA και από τη μείωση του καθαρού δανεισμού. Κατά την ταπεινή μας άποψη και όπως έχουμε ξαναγράψει, τα μεγέθη που δημοσιεύει η ΔΕΗ μπορούν να έχουν και θετική και αρνητική ανάγνωση. Η στήλη πάντα δίνει περισσότερη βαρύτητα στα δημοσιευμένα και όχι στα προσαρμοσμένα μεγέθη. Θα μελετήσουμε τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση γιατί εκτός από αυτά που μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο θέμα στη στήλη, δηλαδή τα σχόλια των αναλυτών έχουμε και κάποιες άλλες παρατηρήσεις και θέλουν διευκρίνιση.

Αρχικά θα πούμε πως πάλι έχουμε αντιστροφή αποτίμησης που βελτίωσε την τελική γραμμή και περιόρισε τις ζημιές. Είχαμε βέβαια και τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη που επηρέασε. Σε σύγκριση με το 2021 το περιθώριο EBITDA μειώθηκε σχεδόν στο μισό είτε σε επαναλαμβανόμενο είτε σε δημοσιευμένο επίπεδο. Το δημοσιευμένο EBITDA μειώθηκε 20,7%. Το συνολικό χρέος είναι στα 4,6 δισ. ευρώ και το καθαρό στα 1,39 δισ. μειωμένο σημαντικά, αλλά από την άλλη έχουμε συνολικές υποχρεώσεις 15 δισ. ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια έχουν μείωση 1 δισ. ευρώ. Από λειτουργικές επίσης ταμειακές ροές είχαμε μόλις 151 εκατ. ευρώ από 632 εκατ. ευρώ το 2021. Ευτυχώς που υπήρχε η πώληση θυγατρικής που έφερε 1,32 δισ. ευρώ στο ταμείο. Οριακά χαμηλότερα στο άνοιγμα η μετοχή.

AUTOHELLAS: Θετικό το μήνυμα της διοίκησης αλλά υπάρχει μία ανησυχία για τα περιθώρια λόγω επιτοκίων που μπορεί να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τα κέρδη φέτος. Αν και είναι ακόμα νωρίς βέβαια για να δοθεί εκτίμηση είπε η διοίκηση. Το μέρισμα είναι αυξημένο και η πρόθεση είναι να διατηρηθεί σε τέτοια επίπεδα και στις επόμενες χρήσεις.

AUSTRIACARD: Είπαμε πως επειδή θα βγάλει αποτελέσματα τη μέρα της εισαγωγής θα ήταν κάτι το καλό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως μείναμε ικανοποιημένοι σε δημοσιευμένο επίπεδο. Έχουμε και εδώ άλλη μία περίπτωση όπου το stock option επηρεάζει την τελική γραμμή. Ο τζίρος έχει τρομερή αύξηση 77% στα 314,7 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA πήγε στα 39,4 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 80%. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη πήγαν στα 17,1 εκατ. ευρώ από 4,88 εκατ. ευρώ αλλά τα δημοσιευμένα στα 5,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ. Οι εντολές που είδαμε στην προσυνεδρίαση ειδικά στους αγοραστές μόνο γέλιο προκαλούσαν για μία μετοχή που έχει και ειδικό διαπραγματευτή. Απώλειες 2% στο ξεκίνημα.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Στα 2,99 ευρώ και με καλό όγκο, από τις λίγες ανοδικές που ξεχωρίζουν.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ΑΚΤΩΡ και ενισχύεται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης