Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι S – 300 ξεγέλασαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ – Όταν οι ρωσικοί πύραυλοι «τύφλωσαν» τα μαχητικά των ΗΠΑ

Πώς οι S – 300 ξεγέλασαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ –  Όταν οι ρωσικοί πύραυλοι «τύφλωσαν» τα μαχητικά των ΗΠΑ
Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους S-300 επειδή λειτουργούν με τρόπο μη γνωστό για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Από τους πρώτους μήνες της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα αμερικανικά αχητικά stealth F-35 Lightning II περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Αυτά τα μαχητικά υποτίθεται ότι απαιτείται να συλλέγουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες εκτός από τις δηλωμένες αποστολές περιπολίας
Κατά την έναρξη της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, αεροσκάφη F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στάθμευαν στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις εναέριας περιπολίας που περιελάμβαναν αναζήτηση πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, ανέφεραν οι Air Force Times.
Τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, οι 388α και 419α πτέρυγες μάχης της Γιούτα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 stealth.
Μετά την έναρξη της μάχης, τους ανατέθηκαν αποστολές πάνω από τις χώρες της Βαλτικής κοντά στο θέατρο του πολέμου.

Ηλεκτρονικά δεδομένα

Ο στόχος αυτών των αεροσκαφών stealth F-35 ήταν να συλλέξουν όσα περισσότερα ηλεκτρονικά δεδομένα μπορούσαν από τα αεροσκάφη και τους πυραύλους εδάφους-αέρος που διασχίζουν την ανατολική Ευρώπη, ώστε το ΝΑΤΟ να κατανοήσει καλύτερα το τοπίο απειλών στην περιοχή.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόσθετη δύναμη εάν ο πόλεμος μεταφερόταν σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Εκείνη την εποχή, τα μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούσαν έξω από εγκαταστάσεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, τα εν λόγω αεροσκάφη βελτίωσαν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την «αεροπορική κυριαρχία» σε αμφισβητούμενες περιοχές ενισχύοντας τις δυνατότητες επικοινωνίας και διοίκησης και ελέγχου.
Η αποστολή επέτρεψε στην αεροπορία να βελτιώσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης σύντομης ειδοποίησης.
Επίσης, έδειξε βελτιώσεις στην ικανότητα του F-35 να συντονίζεται με την κοινή δύναμη και να αντιδρά γρήγορα σε απροσδόκητες απειλές.

l2_1.JPG
Περιπολίες

Τα F-35 έχουν πιεστεί σε πολλές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης από τότε, μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων.
Οι EurAsian Times ανέφεραν πρόσφατα ότι τα ολλανδικά F-35 πραγματοποίησαν αποστολές εναέριας αστυνόμευσης υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ με τα πολωνικά πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής εποχής.
Το δημοσίευμα ανέφερε έναν βετεράνο και στρατιωτικό εμπειρογνώμονα της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον Vijainder K. Thakur, ο οποίος εξήγησε ότι το F-35 πιθανότατα συγκέντρωνε πληροφορίες για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.
Ο Thakur είπε: «Το F-35 διαθέτει εξαιρετικούς οπτικούς και παθητικούς αισθητήρες RF (Ραδιοσυχνότητας) που του επιτρέπουν να εντοπίζει στόχους στο έδαφος. Μπορούν να αναμεταδώσουν πληροφορίες στόχων σε μαχητικά που αναπτύσσονται προς τα εμπρός που λειτουργούν ως φορτηγά όπλων».
Με άλλα λόγια, ένα F-35 που αναπτύσσεται πάνω από την Πολωνία θα μπορούσε να μεταφέρει δεδομένα στόχευσης σε ουκρανικά μαχητικά MiG-29 που επιχειρούν πάνω από την Ουκρανία.
Το F-35 εκτελεί τον ρόλο ενός αόρατου αισθητήρα που λειτουργεί στην ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου.
«Το F-35 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το ραντάρ του και να παρέχει πληροφορίες στόχευσης ουκρανικών MiG για εμπλοκή με ρωσικούς πυραύλους cruise», πρόσθεσε.
Οι Air Force Times αποκάλυψαν τον σχεδιασμό, τη στρατηγική και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτές τις αναπτύξεις, οι οποίες στόχευαν κυρίως στη συλλογή ζωτικής σημασίας πληροφοριών εκτός από τη φύλαξη του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ. Τα αμερικανικά F-35 επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή.
Οκτώ ημέρες αργότερα, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, ξεκινώντας τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το F-35 έχει κατασκευαστεί για να εξουδετερώσει και να εξαλείψει τις αντιαεροπορικές άμυνες που θα μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη του συνασπισμού και να εμποδίσουν άλλα αεροσκάφη να φτάσουν σε εχθρικό έδαφος.
Επίσης, απορροφούν την ηλεκτρική ακτινοβολία από τα γύρω ραντάρ για να δημιουργήσουν μια ακριβή εικόνα των φιλικών και εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πτέρυγας Μάχης 388, Συνταγματάρχη Craig Andrle, οι πιλότοι παρατήρησαν αυτούς τους κινδύνους στο Καλίνινγκραντ, μια ρωσική περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία.

U.S. Air Force Maj. Kristin Wolfe performs a demonstration in the F-35A Lightning II during at the Reno Air Races in Reno, Nevada, September 19, 2021. The F-35 Lightning II Demonstration Team is based out of Hill Air Force Base, Utah. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Nicolas Myers)
Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους S - 300


Τοποθεσίες πυραύλων εδάφους-αέρος βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τα F-35, τα οποία στη συνέχεια ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ.
Τα F-35 παρακολουθούσαν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία και στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα που συνορεύει με την Πολωνία. Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το F-35 συγκέντρωσε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για να τις διαβιβάσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, κανένας τέτοιος ισχυρισμός δεν έγινε δεκτός από το ΝΑΤΟ ή την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Πάντως το F - 35 δεν μπορεί πάντα να αναγνωρίσει στρατιωτικό υλικό κατά τη διάρκεια των αποστολών.
Ο Andrle ανέφερε για παράδειγμα τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300.
Ισχυρίστηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αφού οι πληροφορίες είχαν καθορίσει τι και πού βρισκόταν το σύστημα πυραύλων, το μαχητικό αεροσκάφος δεν θα το αναγνωρίσει ως S-300 επειδή φαινόταν να λειτουργεί με τρόπο που ήταν ξένο προς τις ΗΠΑ.
«Εξετάζουμε ένα Sa-20 (το όνομα του ΝΑΤΟ για το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300). Ξέρω ότι είναι Sa-20. Η Intel λέει ότι υπάρχει ένα Sa-20 εκεί, αλλά τώρα το μαχητικό μου δεν το αναγνωρίζει ως τέτοιο, επειδή αυτό το Sa-20 δυνητικά επιχειρεί σε λειτουργία εφεδρείας πολέμου που δεν έχουμε ξαναδεί».
Αφού ενημέρωσε τους στρατιώτες για την παρουσία του αντικειμένου, το αεροσκάφος τροποποίησε τα δεδομένα, έτσι ώστε οι πιλότοι του ΝΑΤΟ να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τι έβλεπαν.
Ο διοικητής της 388ης Ομάδας Επιχειρήσεων, συνταγματάρχης Brad Bashore είπε ότι «δεν έχουμε έναν τόνο όπλων με τον οποίο μπορούμε να αποδεκατίσουμε ολόκληρο τον χώρο.
Μοιραζόμαστε δεδομένα και διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν επίγνωση για το τι υπάρχει εκεί έξω στο περιβάλλον».
Στις αρχές Μαΐου 2022, οι Αμερικανοί πιλότοι επέστρεψαν στη βάση τους.
Έκτοτε προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα μαθήματα που πήραν στην Ανατολική Ευρώπη. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης