Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανασυγκροτημένος, με τεράστια δύναμη πυρός και εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα ο ρωσικός στρατός, αναγνωρίζει δυτικό ινστιτούτο

Ανασυγκροτημένος, με τεράστια δύναμη πυρός και εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα ο ρωσικός στρατός, αναγνωρίζει δυτικό ινστιτούτο
Πόσες πιθανότητες επιτυχίας έχει τελικά η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντιπίθεση;
Σχετικά Άρθρα
Πηγές και μέσα ενημέρωσης στη Δύση έχουν απαξιώσει πολλές φορές το ρωσικό στρατό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ιδίως επειδή στις αρχές του πολέμου είχε αρκετές αποτυχίες και εκκένωσε εδάφη που είχε καταλάβει.
Ωστόσο, σήμερα οι αναλυτές ενός κορυφαίου στρατιωτικού think tank με έδρα το Λονδίνο, αφού ερεύνησαν τις τακτικές προσαρμογές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, σημειώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν εξελιχθεί σε μια πιο δομημένη και συντονισμένη ένοπλη δύναμη - ιδιαίτερα ισχυρή μάλιστα στην άμυνα - κι αυτό συνεπάγεται πως ο ρωσικός στρατός αντιπροσωπεύει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο για την Ουκρανία, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εαρινή της αντεπίθεση.
«Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για επιθετικές επιχειρήσεις οι ένοπλες δυνάμεις της αντιμετωπίζουν μεγάλες τακτικές προκλήσεις», δήλωσαν οι Jack Watling και Nick Reynolds, ειδικοί στον πόλεμο ξηράς στο Royal United Services Institute, ή RUSI, στην τελευταία έκθεσή τους, με τίτλο «Russian Tactics in the Second Year of its Invasion in Ukraine».
«Το βάθος της ρωσικής άμυνας σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να παράγει σοβαρή μαχητική ισχύ για να διεισδύσει στις ρωσικές γραμμές και το γεγονός ότι οι ρωσικές αμυντικές οχυρώσεις επετείνονται σε όλο το μέτωπο καθιστά σχεδόν αδύνατη την παράκαμψή τους», σημειώνει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 19/5.
Μιλώντας στο CNBC, ο Reynolds του RUSI είπε ότι ενώ η Ρωσία «βρέθηκε σε πολύ κακή θέση στις αρχές του 2022», κάνοντας αυτό που περιέγραψε ως «τεράστιες στρατηγικές και επιχειρησιακές γκάφες» που τις στέρησαν μερικές από τις καλύτερες μονάδες και τον εξοπλισμό τους, «έκτοτε το ρωσικό κράτος και ο ρωσικός στρατός έχουν ανασυγκροτηθεί σε περισσότερο πολεμική βάση και έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες του πολέμου».
«Συγκεκριμένα, πολλά στρατιωτικά τους συστήματα και ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται λειτουργούν πολύ καλύτερα από πέρυσι. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε άμυνα τώρα τους επιτρέπει να συνδυάζουν όπλα με τρόπο που είναι λίγο πιο εύκολος από τον συντονισμό επιθετικών επιχειρήσεων. Κινούνται επίσης με ένα τρόπο που είναι πιο κοντά στις προσδοκίες που είχαν πριν την έναρξη του πολέμου σχετικά με το πώς θα κινηθούν».
«Βασικά, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση», είπε ο Reynolds, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές του RUSI εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα πυρών πυροβολικού για να υπερασπιστεί τις μονάδες της και «πολύ ικανά» συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την καταστροφή των ουκρανικών UAV ή drones.
«Η ισχύς των ρωσικών των συστημάτων είναι ήδη μεγάλη, αφού η Ουκρανία χάνει έως και 10.000 UAV το μήνα «λόγω της αποτελεσματικότητας του Ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου και της εκτεταμένης χρήσης παρεμβολών πλοήγησης», αναφέρει σην έκθεση της η RUSI.

Τα ισχυρά σημεία του ρωσικού στρατού και οι αδυναμίες του

Σε ότι αφορά τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι αναλυτές του RUSI συμφωνούν με τη συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών εμπειρογνωμόνων ότι το 2022 η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία γενικά πήγε άσχημα.
Ο ρωσικός στρατός κλήθηκε να κάνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε εισβάλλοντας στην Ουκρανία από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια και αναγκάστηκε να κάνει αρκετές ταπεινωτικές υποχωρήσεις, κυρίως από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Στη συνέχεια, αργότερα μέσα στο έτος, επιτυχίες είχαν και οι ουκρανικές δυνάμεις καθώς ξεκίνησαν αντεπιθέσεις για να ανακαταλάβουν εκτάσεις που είχαν πάρει οι Ρώσοι γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της χώρας.
Τον Οκτώβριο, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τμήμα της περιοχής Χερσώνα στο νότο.
Η κακή απόδοση του ρωσικού στρατού αποδόθηκε ευρέως στον ελλιπή σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και την επιμελητεία και τα ανεπαρκώς εξοπλισμένα και ανεπαρκώς εκπαιδευμένα στρατεύματα, που μαλιστα ήταν πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε για να κρατήσουν τόσο μεγάλα μέτωπα.
Η Ρωσία έκανε επίσης ένα θεμελιώδες λάθος υποτιμώντας την αντίσταση των ουκρανικών σρτεατιωτικών δυνάμεων όσο και προθυμία της Δύσης να παράσχει στρατιωτικό υλικό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.

Χωρίς εξελίξεις τα μέτωπα το χειμώνα

Παρά τις αρχικές αποτυχίες και τα λάθη της Ρωσίας, όμως, ο Πρόεδρος Vladimir Putin και το Κρεμλίνο δεν έκαναν πίσω. 
Αντίθετα ενίσχυσαν την αντιδυτική ρητορική, αναγάγοντας τον πόλεμο ή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε υπαρξιακό ζήτημα για τη Ρωσία και ζήτημα επιβίωσής της.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης στο πεδίο της μάχης, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία μπόρεσαν να διεκδικήσουν σημαντικά εδαφικά κέρδη. 
Η Ουκρανία ελπίζει πλέον σε μια αντεπίθεση που θα ξεκινήσει σύντομα, αν και κανείς δεν ξέρει πότε και πού.
Οι αναλυτές της RUSI ωστόσο λένε ότι αν και ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει ελλείψεις και αδυναμίες - το βασικό πρόβλημα είναι κατά αυτούς το χαμηλό ηθικό στις ρωσικές μονάδες πεζικού -  προειδοποιούν ότι είναι ανόητο να κοροϊδεύεις την ισχύ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή να πιστεύεις στο σενάριο μιας εύκολης ενδεχόμενης ήττας του από την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και τμήματα του ρωσικού στρατού, ιδιαίτερα στο πεζικό είχαν πολύ κακή απόδοση, αλλά δεν είναι άχρηστοι, έχουν μεγάλη δύναμη πυρός και το παλεύουν», ανέφερε ο Reynolds.

Άριστα εξοπλισμένοι οι ρώσοι

«Ο εξοπλισμός του ρωσικού στρατού, ιδιαίτερα ορισμένων μονάδων εδάφους ξεπερνούν τα στρατιωτικά πρότυπα του ΝΑΤΟ, και είναι καλύτερα από των Ουκρανών. Οι Ρώσοι έχουν θέμα ηθικού - όμως εξακολουθούν να πολεμούν και να κρατούν τις θέσεις τους».
Τι σημαίνoυν όλα αυτά ωστόσο για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας;
Ο Reynolds λέει ότι είναι  δύσκολο και άσοφο να γίνουν προβλέψεις και προσθέτει ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, και ότι γενικά πρέπει να αναμένουμε ότι ο πόλεμος θα είναι πιο σκληρός, με μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές και με αργά κέρδη ή απώλειες στο έδαφος.
«Ακόμη και αν οι Ουκρανοί αποδώσουν πολύ, πολύ καλά, θα πρέπει να παραβιάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να καθαρίσουν τις ρωσικές αμυντικές θέσεις. Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης