Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ο κανονισμός-έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει – Συσσώρευση με προσδοκίες ωραιοποίησης

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ο κανονισμός-έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει – Συσσώρευση με προσδοκίες ωραιοποίησης
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τελευταία μέρα του τριμήνου και ίσως δούμε κινήσεις ωραιοποίησης. Δεν πολύ-πιστεύουμε βέβαια σε αυτά με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά ας περιμένουμε να δούμε. Σταθεροποιητικό το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Σημειώνουμε πως αύριο και τη Δευτέρα η αγορά είναι κλειστή λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Θα έχει όμως κάποιες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων. Σταθεροποιητικά κινείται ο Γ.Δ. στα πρώτα λεπτά. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ και η Πειραιώς.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Χ.Α.: Διαβάζοντας το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Νίκου Καρούτζου, νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός για τα σχέδια του Γιάννου Κοντόπουλου. Ο κανονισμός-έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Ειδικά όταν οδηγεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης εταιρειών που δεν έχουν διασπορά, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την προστασία των μετόχων μειοψηφίας. Αυτοί θα γίνουν μέτοχοι σε μία μη εισηγμένη εταιρεία. Φανταστείτε σήμερα, όπου υπάρχουν (λέμε τώρα) αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που δήθεν ελέγχουν και γίνονται τόσα και τόσα από κάποιες εταιρείες, τι θα υποστούν οι μέτοχοι που ξαφνικά δε θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους και δε θα υπάρχει κεφαλαιαγορά να ελέγχει. Ο Γιάννος Κοντόπουλος κάνει τεράστιο δώρο σε εκείνους τους επιχειρηματίες που είναι αδιάφοροι ή που θέλουν να πάρουν όλη την εταιρεία χωρίς να πληρώσουν.

Επενδυτές, χρηματιστές αλλά και δημοσιογράφοι πρέπει να ξεσηκωθούν! Σε λίγες μέρες έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου από την ΕΧΑΕ και το ΒΝ θα είναι εκεί και θα κάνει αυτό που πρέπει. Ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν κάποιος επιχειρηματίας με διασπορά κάτω από 25% (ή όπου τελικά μπει ο πήχης) και αποτίμηση για παράδειγμα 50 εκατ. ευρώ, που θέλει να αυξήσει τη διασπορά, πώς θα το κάνει σε ένα χρηματιστήριο όπου οι επενδυτές είναι λίγοι; Φρόντισε η διοίκηση του Χ.Α. να φέρει επενδυτές ή συμφωνεί ο Κοντόπουλος με την άποψη του οικονομικού του διευθυντή που είχε πει παλιότερα ότι δεν είναι δουλειά του να φέρνει δουλειές;

ΔΙΑΣΠΟΡΑ: Προφανώς και εφόσον ισχύσει ο νέος κανονισμός όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία που θα λάβει χώρα η καρατόμηση των εταιρειών, θα δούμε μεγάλα βυθίσματα στις αποτιμήσεις. Θέλει επομένως προσοχή, αλλά μέχρι το 2026 έχουμε χρόνο και για να αντιδράσουμε και για να προετοιμαστούμε. Η πρόταση της στήλης στη διοίκηση του Χ.Α. είναι να κάνει άλλη κατηγορία, στα πρότυπα της Εναλλακτικής Αγοράς ή των ΟΤC αγορών και να μεταφέρει εκεί τις εταιρείες.

EXAE: Στη… στρατόσφαιρα τα έξοδα μισθοδοσίας από τις αθρόες αυξήσεις που δίνει η διοίκηση. Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού από 12,38 εκατ. ευρώ πήγαν στα 15,28 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές του κ. Κοντόπουλου για τη χρήση 2023 ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ (σταθερές αμοιβές), ενώ για το εν λόγω οικονομικό έτος αναμένεται να λάβει και μεταβλητές αμοιβές (bonus), το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί τον Απρίλιο 2024. Να σημειώσουμε πως ο δικτυακός τόπος της ΕΧΑΕ σέρνεται εδώ και μέρες. Ανοδικά αλλά χωρίς σπουδαία πράγματα το άνοιγμα της μετοχής.

ΔΕΗ: Έναρξη κάλυψης από Euroxx με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο τα 19,7 ευρώ.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου. Δηλαδή όσοι έχουν μετοχές στο σημερινό κλείσιμο αποκτούν δικαίωμα. Από 5/4 έως 15/4 η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος. Αν καλυφθεί πλήρως θα μαζέψει 3,36 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να είναι στα 30 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε μικρή την αύξηση κεφαλαίου και πρέπει να καλυφθεί πλήρως. Η τιμή διάθεσης είναι τα 0,27 ευρώ ανά κοινή και προνομιούχα μετοχή. Το κοινό χθες έκλεισε στα 0,3280 ευρώ και το προνόμιο στα 0,36 ευρώ.

INTRALOT: Έκλεισε και το θέμα των δανείων και αύριο μαθαίνουμε πως θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης. Είναι βέβαια κλειστή η αγορά, άρα θα δούμε την αντίδραση την Τρίτη. Αναφορικά με το ομόλογο, πάει εξαιρετικά στο ταμπλό και πλέον είναι πάνω από το 101. Η καλή απόδοση ήταν λογικό να φέρει άνοδο της τιμής. Όταν η τιμολόγηση είναι σωστή, οι επενδυτές τοποθετούνται. Όχι σαν κάτι άλλα ομόλογα που μας τα σέρβιραν ως ευκαιρία οι τράπεζες και βυθίστηκαν.

ΟΛΠ: Αύριο και τα δικά του αποτελέσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης