Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άδειασμα σοκ για Macron: Αμέτοχο το ΝΑΤΟ εάν Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία δεχθούν πυρά Ρώσων

Άδειασμα σοκ για Macron: Αμέτοχο το ΝΑΤΟ εάν Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία δεχθούν πυρά Ρώσων
Έκθεση ειδικών της γερμανικής Βουλής σχετικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας
Σε ένα ακόμα άδειασμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την πρόθεση του να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία προχώρησαν οι Γερμανοί, καθώς βουλευτές της Bundestag έκριναν ότι η εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος δεν συνεπάγεται την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που αυτοί δεχθούν τα πυρά των Ρώσων.
Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί βουλευτές αναφέρουν σε σχετική έκθεση τους πως ένα ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα στα στρατεύματα μιας από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως της Γαλλίας, στο έδαφος της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την εφαρμογή του άρθρου 5 του καταστατικού χάρτη της συμμαχίας, το οποίο προβλέπει την κινητοποίηση όλης της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα.
Όπως μεταδίδει το dpa, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ειδικοί της Bundestag κλήθηκαν να αναλύσουν τις πιθανές συνέπειες της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων της Γαλλίας στην Ουκρανία.

Δεν ενεργοποιείται το Άρθρο 5

«Εάν οι στρατιωτικές μονάδες οποιουδήποτε κράτους μέλους του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε συλλογική αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο πλευρό της ουκρανικής πλευράς στη σύγκρουση (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών δεχθούν επίθεση από την άλλη πλευρά (τη Ρωσία), τότε αυτό δεν αποτελεί βάση για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει μέρος της έκθεσης, απόσπασμα της οποίας μεταδίδει το dpa.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, μια συλλογική απάντηση από τη συμμαχία θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ ή επιτεθεί σε στόχους στο έδαφός τους.

Αποδεκτή η συμμετοχή των Γάλλων

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της Bundestag πιστεύουν ότι η συμμετοχή των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στη σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας θα ήταν «αποδεκτή από την άποψη του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης