Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιέσεις σε τράπεζες, παρόχους και επιχειρήσεις για μικρότερες προμήθειες και διασύνδεση ταμειακών με POS

Πιέσεις σε τράπεζες, παρόχους και επιχειρήσεις για μικρότερες προμήθειες και διασύνδεση ταμειακών με POS
Τελεσίγραφο ΥΠΟΙΚ ότι «τελειώνει ο χρόνος»
Σε πολιορκία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βρίσκονται τράπεζες και πάροχοι προκειμένου να «κουρέψουν» τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και οι επιχειρήσεις καθώς τελειώνει ο χρόνος για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι επιβαρύνσεις στις συναλλαγές μικρής αξίας έως 10 ευρώ με POS καθώς διαπιστώνεται ισχυρή αντίσταση από το μέτωπο των παρόχων.

Πάντως η ρύθμιση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως απλή δεν είναι και οποιαδήποτε παρέμβαση σε θέματα τιμολόγησης υπηρεσιών γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Από την άλλη υπάρχει και η δυσαρέσκεια με τις χρεώσεις από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και επαγγελματιών καθώς παραμένουν τσουχτερές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κέρδος από τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Παράλληλα επεκτείνονται οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια.
Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών).
Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακόμα όσες επιχειρήσεις από τους 35 κλάδους της λιανικής που ήταν υποχρεωμένες για την εγκατάσταση POS και δεν το έχουν πράξει κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Προθεσμίες διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

• Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.

• Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών.
Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση «all in one» αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι». Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

-Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

-Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης