Διεθνή

Πρωτοφανής εκβιασμός κατά Trump - Εάν παραστεί στην αποφοίτηση του γιού του θα… συλληφθεί

Πρωτοφανής εκβιασμός κατά Trump - Εάν παραστεί στην αποφοίτηση του γιού του θα… συλληφθεί
Η ιστορική δίκη του Trump όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παραποίησης εγγράφων με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που κατέβαλε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels, πριν από τις εκλογές του 2016, ξεκίνησε τη Δευτέρα 15/4
Αδιάφορη ήταν η πρώτη μέρα της δίκης του Donald Trump σχετικά με τις κατηγορίες περί παραποίησης εγγράφων, με σκοπό την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels, πριν από τις εκλογές του 2016.
Ωστόσο, ο δικαστής της Νέας Υόρκης… πρωτοτύπησε, καθώς απαγόρευε στον πρώην Πρόεδρο να παρευρεθεί στην αποφοίτηση του γιου του και απείλησε με τη σύλληψή του αν το κάνει.
«Όπως γνωρίζετε, ο γιος μου αποφοιτά από το Λύκειο και φαίνεται ότι ο δικαστής δεν θα με αφήσει να πάω στην αποφοίτηση ενός γιου που έχει δουλέψει πολύ, πολύ σκληρά», είπε ο Trump, προσθέτοντας ότι «ανυπομονούσε για χρόνια να αποφοιτήσει με τη μητέρα και τον πατέρα του εκεί».
Επίσης, ανέφερε ότι η δίκη είναι «απάτη» και «πολιτικό κυνήγι μαγισσών».
Ο δικαστής Juan Merchan επίσης δεν θα επιτρέψει στον Trump να παραστεί σε ακρόαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ασυλία.
«Έχουμε πραγματικό πρόβλημα με αυτόν τον δικαστή», συνέχισε ο Trump, προσθέτοντας «ότι δεν μπορώ να πάω στην αποφοίτηση του γιου μου ή ότι δεν μπορώ να πάω στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι δεν είμαι στη Τζόρτζια ή στη Φλόριντα ή στη Βόρεια Καρολίνα για να κάνω καμπάνια όπως θα έπρεπε... είναι τέλειο για τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς - αυτό ακριβώς θέλουν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «εκλογική παρέμβαση».

Τι αφορά η δίκη

Η ιστορική δίκη του Trump όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παραποίησης εγγράφων με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που κατέβαλε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Stormy Daniels, πριν από τις εκλογές του 2016, ξεκίνησε τη Δευτέρα με την επίπονη διαδικασία επιλογής ενόρκων για την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο η πρώτη ημέρα τελείωσε χωρίς να επιλεγεί κανένας ένορκος.
Η διαδικασία επιλογής είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί την Τρίτη.
Η φήμη του Trump θα καθιστούσε τη διαδικασία επιλογής 12 ενόρκων και έξι αναπληρωματικών σχεδόν ηράκλειο έργο σε οποιαδήποτε χρονιά, αλλά είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα δύσκολη τώρα, που εκτυλίσσεται σε μια στενά αμφισβητούμενη προεδρική εκλογική διαδικασία στην έντονα δημοκρατική πόλη όπου ο Trump μεγάλωσε και έγινε διάσημος δεκαετίες πριν κερδίσει τον Λευκό Οίκο.
Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία, μόνο το ένα τρίτο περίπου από τα 96 άτομα της πρώτης ομάδας πιθανών ενόρκων παρέμεινε μετά την απαλλαγή ορισμένων μελών από τον δικαστή.
Περισσότεροι από τους μισούς απαλλάχθηκαν αφού είπαν στον δικαστή ότι δεν θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι.
Τουλάχιστον εννέα ακόμη απαλλάχθηκαν αφού σήκωσαν το χέρι τους όταν ο εισαγγελέας τους ρώτησε αν δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Η ποινική δίκη που είναι η πρώτη οποιουδήποτε πρώην προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε με τον Trump να διεκδικεί εκ νέου τον Λευκό Οίκο και να δημιουργείται έτσι ένα αξιοσημείωτο θέαμα με τη ζωή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών να μοιάζει με μία διαιρεμένη οθόνη στο ένα μισό της οποίας περνά τις ημέρες του κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα και στο άλλο μισό πραγματοποιώντας την προεκλογική του εκστρατεία.
Η δίκη ισοδυναμεί με έναν απολογισμό για τον Trump, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερα κατηγορητήρια που τον κατηγορούν για εγκλήματα που κυμαίνονται από τη συσσώρευση απόρρητων εγγράφων έως τη συνωμοσία για την ανατροπή εκλογών.
Ωστόσο, το πολιτικό διακύβευμα είναι λιγότερο ξεκάθαρο, επειδή μια καταδίκη δεν θα τον απέκλειε από το να γίνει πρόεδρος και επειδή οι ισχυρισμοί σε αυτή την υπόθεση χρονολογούνται εδώ και χρόνια και θεωρούνται λιγότερο βαριές από τη συμπεριφορά που κρύβεται πίσω από τις τρεις άλλες κατηγορίες.

Εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης

Ανεξάρτητα από την έκβαση, ο Trump είναι αποφασισμένος να επωφεληθεί από τη διαδικασία, θεωρώντας την υπόθεση, και τις κατηγορίες, ως μια ευρεία “εργαλειοποίηση της επιβολής του νόμου” από Δημοκρατικούς εισαγγελείς και αξιωματούχους.
Υποστηρίζει ότι ενορχηστρώνουν εικονικές κατηγορίες με την ελπίδα να παρεμποδίσουν την προεδρική του υποψηφιότητα.
Έχει κατακεραυνώσει δικαστές και εισαγγελείς εδώ και χρόνια, ένα μοτίβο επιθέσεων που συνεχίστηκε τη Δευτέρα, καθώς εισήλθε στο δικαστήριο αφού αποκάλεσε την υπόθεση “επίθεση κατά της Αμερικής”.
“Πρόκειται για πολιτική δίωξη. Πρόκειται για μια δίωξη που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ”, είπε.
Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να εξαιρεθεί από την υπόθεση, αφού οι δικηγόροι του Trump ισχυρίστηκαν ότι είχε σύγκρουση συμφερόντων.
Είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να παίξουν στους ενόρκους την ηχογράφηση του “Access Hollywood” του 2005, στην οποία ο Trump καταγράφεται να συζητάει για το πώς πιάνει σεξουαλικά γυναίκες χωρίς την άδειά τους.
Ωστόσο, οι εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να ανακρίνουν μάρτυρες σχετικά με την ηχογράφηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.
Οι εισαγγελείς του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου 3.000 δολαρίων στον Trump για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως είπαν, παραβίαζαν την εντολή του δικαστή για το τι μπορεί να πει δημοσίως για τους μάρτυρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης