Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Τρεις μεγα-δυνάμεις δίνουν στίγμα για την πορεία των αγορών – Τι θα επηρεάσει τις αποδόσεις

BlackRock: Τρεις μεγα-δυνάμεις δίνουν στίγμα για την πορεία των αγορών – Τι θα επηρεάσει τις αποδόσεις
Οι Mega δυνάμεις παρέχουν έναν χρήσιμο επενδυτικό φακό, λέει η BlackRock
Μέσα από το πρίσμα τριών μεγάλων δυνάμεων βλέπει τον κόσμο εδώ και καιρό η BlackRock.
Όπως επισημαίνει, «ο γεωπολιτικός κατακερματισμός είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις που παρακολουθούμε» επισημαίνει, συμπληρώνοντας: «Τα χτυπήματα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν –και η αντίδραση της αγοράς– είναι ένα παράδειγμα του πώς αυτές οι δυνάμεις επηρεάζουν τις αποδόσεις.
Ωστόσο, μια έκρηξη παραγωγικότητας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου…».

1.«Βλέπουμε την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ως ένδειξη ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο γεωπολιτικό καθεστώς.
Κατά την άποψή μας, τα πρώτα απευθείας χτυπήματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυξάνουν τον κίνδυνο.
Προηγουμένως πραγματοποιούνταν πλήγματα από το Ιράν μέσω των ανταρτών Houth σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτές οι επιθέσεις ανέτρεψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, εκτρέποντας τη μεταφορά αγαθών από τη Διώρυγα του Σουέζ στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG Datastream, από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, τα έξοδα αποστολής από την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 75% από τα τέλη του περασμένου έτους.
Οι επίμονοι περιορισμοί προσφοράς που διατηρούν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα αποτελούν απόκρουση της άποψης μας για τη μεγάλη δύναμη.
Οι πρόσφατες συζητήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τον αντίκτυπο διαρθρωτικών προκλήσεων στην ανάπτυξη, όπως ο γεωπολιτικός κίνδυνος και άλλες μεγάλες δυνάμεις, αντανακλούν παρόμοια σκέψη με τη δική μας.
Πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τον κλιμάκωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επίμονα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Εκτός των παραπάνω, οι κρίσεις στην αγορά εμπορευμάτων ενισχύονται, γιατί οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια παράλληλα με την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η παραδοσιακή ενέργεια εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη – και μπορεί να αποτελέσει φραγμό έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου» αναφέρει η BlackRock.

2. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα άλλο παράδειγμα περιορισμών προσφοράς που εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, λέει η επενδυτική εταιρεία.
Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στις ανεπτυγμένες αγορές περιορίζει την παραγωγικότητα και την παραγωγή.
Το απροσδόκητο άλμα στη μετανάστευση προς το παρόν αντισταθμίζει τον αντίκτυπο της μείωσης του εργατικού δυναμικού.
«Ωστόσο, αυτή η επίδραση θα παραμείνει εν ισχύι για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Η ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που χαρακτηρίζεται από επίμονες αυξήσεις μισθών διατηρεί τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.
Οι αγορές αναμένουν τώρα λιγότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve το 2024, από επτά νωρίτερα φέτος.
Τα επί μακρόν υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να συμπιέζουν τις τραπεζικές καταθέσεις, όπου τα επιτόκια υστερούν έναντι του επιτοκίου πολιτικής της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών – σε αντίθεση με τις αποδόσεις των money market funds
Επιπλέον, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανονισμούς.
Αρέσει η ιδιωτική πίστωση έναντι της δημόσιας σε στρατηγικό ορίζοντα πέντε ετών και άνω, αλλά οι ιδιωτικές αγορές είναι πολύπλοκες, με υψηλό κίνδυνο και αστάθεια, και δεν είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές.

3.«Μια μεγάλη δύναμη που θα μπορούσε να μειώσει τους περιορισμούς της προσφοράς; Η τεχνητή νοημοσύνη.
Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποφέρει ισχυρά κέρδη σε όλους τους τομείς.
Περιμένουμε να υιοθετηθεί πέρα από την τεχνολογία – σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες επικοινωνίας και τα οικονομικά, αλλά και σε εφαρμογές όπως τα κέντρα δεδομένων και οι υποδομές.
Έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για τα κέρδη τεχνολογίας με μέγιστο όριο για το πρώτο τρίμηνο να ξεπεράσουμε τις υψηλές προσδοκίες.
Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αποκλίνει θετικά – ωστόσο οποιαδήποτε σημάδια αδυναμίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγή στην άποψη μας για τις μετοχές» σημειώνει η BlackRock.
Capture_162.JPG
Συμπέρασμα

«Οι Mega δυνάμεις παρέχουν έναν χρήσιμο επενδυτικό φακό.
Μας αρέσουν οι ενεργειακές μετοχές και τα εμπορεύματα λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου.
Προτιμούμε την ιδιωτική πίστωση έναντι της δημόσιας σε στρατηγικό ορίζοντα. Παραμένουμε overweight σε ό,τι αφορά την AI» καταλήγει ο επενδυτικός κολοσσός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης