Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron κάνει ένα ολέθριο λάθος - Τα πυρηνικά της Γαλλίας δεν μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη από τη Ρωσία

O Macron κάνει ένα ολέθριο λάθος - Τα πυρηνικά της Γαλλίας δεν μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη από τη Ρωσία
Θα χρειαστούν περισσότερα από τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για την υπεράσπιση της Ευρώπης χωρίς τις ΗΠΑ
Σε ένα βασικό απόσπασμα της πρόσφατης ομιλίας του στη Σορβόννη, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επέμεινε ότι η Ρωσία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κερδίσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Για να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν τα πυρηνικά όπλα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της πυρηνική άμυνα.
Και σε αυτό το μέτωπο, είπε, η Γαλλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο.
Ποιος ακριβώς θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Γαλλίας, ο Μακρόν δεν διευκρίνισε, σημειώνει σε άρθρο του στο Politico, o Derrick Wyatt,  ομότιμος καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, ωστόσο, επανήλθε στο θέμα αυτό, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δεσμεύτηκε να διεξαγάγει μια πλήρη συζήτηση για το πώς η πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση «τους επόμενους μήνες».

Το ερώτημα είναι, μήπως ο Macron υπαινίσσεται κάτι παρόμοιο με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένα κράτος με πυρηνικά όπλα, αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Βρετανία έχει ήδη διευκρινίσει την πολιτική της σχετικά με τη χρήση του πυρηνικού αποτρεπτικού της μέσου για την υπεράσπιση των συμμάχων της.
Οι πυρηνικές κεφαλές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τοποθετημένες σε πυραύλους Trident που εκτοξεύονται από υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία προορίζονται για να είναι μη ανιχνεύσιμα όταν περιπολούν.
Και ένα από αυτά τα υποβρύχια βρίσκεται πάντα στη θάλασσα, έτοιμο να εκτοξεύσει τους πυρηνικά εξοπλισμένους πυραύλους του, εάν δοθεί εντολή.
Οι πυρηνικές κεφαλές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψηλής ισχύος, καθεμία από τις οποίες έχει εκρηκτική δύναμη 6 φορές πιο καταστροφική από τη Χιροσίμα.
Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν τις πόλεις ενός εχθρού σε μια πράξη αντιποίνων για μια πυρηνική επίθεση στο Η.Β.
Αλλά δεδομένου ότι ο γενικός στόχος είναι να αποτρέψει έναν εχθρό από το να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση εξ αρχής, αν ποτέ έφτανε σε αυτό το σημείο, η άσκηση θα είχε αποτύχει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «δηλώσει» ή «αναθέσει» τα πυρηνικά του όπλα για την άμυνα του ΝΑΤΟ από το 1962, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας εξακολουθεί να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των όπλων αυτών.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση: «Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα μόνο σε ακραίες περιστάσεις αυτοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ (η έμφαση προστίθεται)».

Πύραυλοι στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν σοβαρά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτόξευε πραγματικά πυρηνικούς πυραύλους εναντίον ρωσικών πόλεων, αν η Μόσχα είχε επιτεθεί πρώτα σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και όχι απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρώτον, εάν η Ρωσία πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στις πόλεις της, θα ήταν πολύ πιθανό να ανταποδώσει με παρόμοια επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, η ίδια η πράξη ενός υποβρυχίου Vanguard που εκτοξεύει έναν πύραυλο Trident θα κινδύνευε να αποκαλύψει τη θέση του - πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στις ρωσικές δυνάμεις την ευκαιρία να το καταστρέψουν.
Και δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε πιθανότατα μόνο ένα πυρηνικά εξοπλισμένο υποβρύχιο στη θάλασσα, θα μπορούσε τελικά να θυσιάσει την ικανότητά του να απαντήσει ή να αποτρέψει μια πυρηνική επίθεση στις δικές του ακτές.
Έτσι, ό,τι κι αν λέει η επίσημη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιούσε τα πυρηνικά της όπλα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και όχι εναντίον του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι πυρηνικοί πύραυλοι Trident μπορεί να αποτελούν αποτελεσματικό αποτρεπτικό παράγοντα για πυρηνικά πλήγματα κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά προσφέρουν ελάχιστα μέτρα προστασίας στους συμμάχους του.
Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές της να έχουν αναπτυχθεί στα υποβρύχια της κλάσης Le Triomphant και άλλες σε αεροπλανοφόρα ή αεροσκάφη ξηράς.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν έχει ποτέ «δηλώσει» ή «εκχωρήσει» τα πυρηνικά της όπλα στο ΝΑΤΟ.
Τα γαλλικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν για να υπερασπίζονται τη Γαλλία και μόνο, και μέχρι πρόσφατα, οι γαλλικές κυβερνήσεις δεν προσποιήθηκαν ποτέ το αντίθετο.

Πυρηνική απειλή

Το ισχύον ρωσικό δόγμα υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερης απόδοσης τακτικά (ή πεδίου μάχης) πυρηνικά όπλα είναι «ένα ελεγχόμενο μέσο για την επίτευξη αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών».
Σύμφωνα με ρωσικά έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα, ακόμη και η απώλεια συμβατικών στρατιωτικών μέσων, όπως αεροδρόμια, σε μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια τακτική πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία.
Και μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων για τη βελτίωση της ετοιμότητάς τους για μάχη.
Ήταν μια σαφής απάντηση στα σχόλια του Macron και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron.
Ο Κάμερον είχε πει ότι εναπόκειται στην Ουκρανία αν θα χρησιμοποιήσει όπλα που της έχει δωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να πλήξει στόχους στη Ρωσία, και ο Macron είχε αφήσει να εννοηθεί το ενδεχόμενο να πολεμήσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Όμως, ως έχει, η Γαλλία δεν διαθέτει τα δικά της τακτικά πυρηνικά όπλα για να παρέχει περιορισμένη ή κλιμακωτή απάντηση στη χρήση τέτοιων όπλων από τη Ρωσία - ίσως ο λόγος για τον οποίο ο Macron απέκλεισε οποιαδήποτε χρήση αυτών των όπλων στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε κλιμακωτή απάντηση στην πυρηνική επίθεση, στην ομιλία του το 2020.
Χωρίς τις ΗΠΑ, η Ευρώπη απλώς δεν θα είχε καμία απάντηση σε είδος στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.
Και παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτός θα ήταν ο κύριος παράγοντας που θα έπαιζε το ρόλο του εναντίον της Γαλλίας να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά της Ρωσίας για την υπεράσπιση των συμμάχων.
Η Ρωσία απλώς δεν θα πίστευε ότι η Γαλλία θα εξαπέλυε πυρηνικά πλήγματα εναντίον των πόλεών της ως απάντηση σε τακτικά πυρηνικά πλήγματα της Ρωσίας, ας πούμε, σε στρατιωτικές βάσεις στη Βαλτική.
Οι πυρηνικές ομπρέλες της Γαλλίας και της Βρετανίας είναι αρκετά πραγματικές - αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά πλατιές μόνο για να καλύπτουν τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης