Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχαστικός οικονομολόγος του ΔΝΤ: Ελάχιστος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια

Καθησυχαστικός οικονομολόγος του ΔΝΤ: Ελάχιστος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια
Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι «αρκετά ελάχιστος», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του ΔΝΤ, βλέποντας μικρό κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Το ΔΝΤ αναβάθμισε -ελαφρώς- το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% το 2024 και προβλέπει τον ίδιο ρυθμό το 2025.
«Όταν κάνουμε την αξιολόγηση του κινδύνου γύρω από αυτό το βασικό επίπεδο, οι πιθανότητες να έχουμε κάτι σαν παγκόσμια ύφεση είναι αρκετά ελάχιστες. Σε αυτό το σημείο, θα χρειαστούν πολλά για να εκτροχιαστεί αυτή η οικονομία. Έτσι, υπάρχει τεράστια ανθεκτικότητα όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε στο CNBC, ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.
Το «σύνολο των θετικών ειδήσεων» περιλαμβάνει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και αρκετών αναδυόμενων οικονομιών, μαζί με τον πληθωρισμό που μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, δήλωσε ο Gourinchas.

Απόκλιση εντός της Ευρώπης

Υπάρχει απόκλιση εντός της Ευρώπης, πρόσθεσε o ίδιος, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά να τις αυξάνει για την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη από το φθινόπωρο του περασμένου έτους έπρεπε να συνυπολογίσουν την αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να απειλούν την αγορά πετρελαίου, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε διαταραχές των ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω ναυτικών επιθέσεων από τους Houthi της Υεμένης. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος είχε τον μεγαλύτερο ευρύτερο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη το 2022.

Ο πληθωρισμός

Η σημαντική και επίμονη αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και η περαιτέρω διαταραχή των μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό το 2024, σημείωσε ο Gourinchas, γεγονός που θα προκαλούσε στη συνέχεια τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα επιβάρυνε την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μια συνεχής αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 15% το 2024 θα ωθούσε τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά περίπου 0,7%, αν και η αξία του εμπορεύματος έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής σχετικά σταθερή ακόμη και μέσα από την πρόσφατη έξαρση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης