Τελευταία Νέα
Speculator

Άσχημα νέα για τα ψάρια - Οι «αμαρτίες» στην Avramar, ο πόλεμος με τους προμηθευτές και ο κίνδυνος κατάρρευσης

Άσχημα νέα για τα ψάρια - Οι «αμαρτίες» στην Avramar, ο πόλεμος με τους προμηθευτές και ο κίνδυνος κατάρρευσης
Παρά τη χορήγηση των 20 εκ ευρώ από τις τράπεζες η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική
Μάχη με το χρόνο δίνει η Avramar ώστε να πουληθεί καθώς παρά τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες με ποσό 20 εκ ευρώ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι απειλητική.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι «παγώνουν» μονομερώς οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και ειδικά από προμηθευτές που είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα στο είδους τους ουσιαστικά να απειλούν ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραφούν τα ψάρια.
Η πλειοψηφία των προμηθευτών ειδικών προϊόντων για την διατροφή και την ανάπτυξη των ψαριών φαίνεται να ζητά προκαταβολικά την πληρωμή των μελλοντικών παραγγελιών με ταυτόχρονη σταδιακή αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών.
Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις προμηθευτών που έχουν ασφαλίσει τις πιστώσεις (μέχρι τον Οκτώβριο γιατί μετά οι ασφαλιστικές σταμάτησαν να ασφαλίζουν) και ποντάρουν ότι μπορούν να πάρουν ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των πωλήσεων που προσεγγίζει τα κόστη τους και να μην γράψουν ζημίες.
Όμως το ποσό των 20 εκ ευρώ δεν φαίνεται να είναι επαρκές να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο χρόνο που απαιτείται ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταβίβασης της εταιρίας για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Βέβαια όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαν γίνει «εγκληματικά» λάθη από όλους τους εμπλεκόμενους.
Κατ αρχήν οι τράπεζες δεν φαίνεται να είχαν λάβει επαρκείς εξασφαλίσεις για το δανεισμό της εταιρίας και βασίζονταν στον πληθυσμό των ιχθύων.
Ωστόσο όταν η εταιρία άρχισε να έχει προβλήματα ρευστότητας και οι τιμές των ψαριών βρίσκονταν χαμηλά προκειμένου να εξασφαλίσει cash flow προχώρησε σε πωλήσεις ψαριών χαμηλού βάρους (300 γραμμαρίων) με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των ιχθύων και να καταγραφούν πρόσθετες μεγάλες ζημίες.
Την περίοδο των ισχνών αγελάδων προέκυψε μάλιστα και περιστατικό χακαρίσματος των λογαριασμών της εταιρίας και υπεξαίρεση κεφαλαίων με τις πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται να αναφέρουν ότι τελικά οι δράστες εντοπίστηκαν και τα χρήματα επεστράφησαν.
Μόνιμη αναστάτωση υπήρχε και στον τομέα των προμηθειών με υπόνοιες για υπερτιμολογημένες αγορές και συνεχείς αλλαγές προσώπων που διαχειρίζονταν το procurement της εταιρίας.
Οι τράπεζες όταν με καθυστέρηση αντιλήφθηκαν τι έχει συμβεί με τον πληθυσμό των ψαριών προσέλαβαν ξένη εταιρία προκειμένου να αποτιμήσει τον πληθυσμό και διαπίστωσαν έντρομες ότι η αξία του περιουσιακού στοιχείου δεν ήταν αυτή που είχαν υπολογίσει.
Έτσι προκειμένου να χορηγήσουν το ποσό των 20 εκ ευρώ ώστε να μείνει σε λειτουργία η εταιρία και να μην αφανιστεί ο πληθυσμός των ψαριών ζήτησαν πρόσθετες καλύψεις ειδικά για τις θυγατρικές Περσέας (θεωρείται η πιο «καθαρή» εταιρία του ομίλου και Ανδρομέδα.
Μετά από «παζάρι» μηνών οι εγγυήσεις παρασχέθηκαν και έτσι προχώρησε η εκταμίευση του δανείου.
Τώρα και με τον πόλεμο με τους προμηθευτές δίνεται μάχη με το χρόνο ώστε να μην μείνουν χωρίς τροφή τα ψάρια και ουσιαστικά η εταιρία καταστραφεί και κατά συνέπεια να πάψει να υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο πώλησης στους ενδιαφερόμενους.
Πληροφορίες από μεσαία στελέχη της Avramar αναφέρουν ότι το περιθώριο ουσιαστικά για να αποκατασταθεί η τροφοδοσία με ιχθυοτροφές και πρόσθετα είναι οι δύο επόμενες εβδομάδες καθώς σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάληξη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης